Edu-Art

Mosonyi Nemzetközi Zongoraverseny Debrecenben

2015.11.12. 13:24
Ajánlom
Az idén ünnepeljük Mosonyi Mihály zeneszerző, tanár, esztéta, az első magyar zenei szaklap, a „Zenészeti Lapok” megalapítója születésének 200. évfordulóját.

A jeles alkalomból kiemelkedő esemény tanúi lesznek Debrecen Város zenetanárai, zeneiskolás diákjai és a zeneszerető közönség egyaránt. A Liszt Ferenc Társaság Kelet – Magyarországi Tagozata, a Bánffy György Kulturális Szalon Budapest és a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola Mosonyi Mihály Nemzetközi Zongoraversenyt szervez, amelynek védnöke Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester.

Mosonyi Mihály

Mosonyi Mihály

Délután 16:00 órától Kassai István Liszt- és Weiner Leó-emlékdíjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja ad hangversenyt Mosonyi Mihály műveiből. Debrecen Városa 1862-ben zeneoktatási intézményt alapított Debreczeni Zenede néven. Mosonyi Mihály tevékeny részt vállalt a létrehozatalában. Az iskola azóta is töretlen erővel működik és híres diákok sokaságát bocsátja ki falai közül. 1868-ban Debrecen Város rendezte meg az Országos Magyar Daláregyesület első országos találkozóját, amely alkalomra Mosonyi „Szentelt hantok” című kórusművével tisztelte meg zenekedvelő közönséget. A kompozíció partitúráját Mosonyi saját kezű aláírásával a Szakközépiskola könyvtárában őrzik.

A rendezvény 2015. november 21-én, szombaton 10:30 órakor kezdődik. Helyszíne a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola 4024 Debrecen, Vár u. 1.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.