Edu-Art

Mosonyi Nemzetközi Zongoraverseny Debrecenben

2015.11.12. 13:24
Ajánlom
Az idén ünnepeljük Mosonyi Mihály zeneszerző, tanár, esztéta, az első magyar zenei szaklap, a „Zenészeti Lapok” megalapítója születésének 200. évfordulóját.

A jeles alkalomból kiemelkedő esemény tanúi lesznek Debrecen Város zenetanárai, zeneiskolás diákjai és a zeneszerető közönség egyaránt. A Liszt Ferenc Társaság Kelet – Magyarországi Tagozata, a Bánffy György Kulturális Szalon Budapest és a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola - Alapfokú Művészeti Iskola Mosonyi Mihály Nemzetközi Zongoraversenyt szervez, amelynek védnöke Kocsis Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester.

Mosonyi Mihály

Mosonyi Mihály

Délután 16:00 órától Kassai István Liszt- és Weiner Leó-emlékdíjas zongoraművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja ad hangversenyt Mosonyi Mihály műveiből. Debrecen Városa 1862-ben zeneoktatási intézményt alapított Debreczeni Zenede néven. Mosonyi Mihály tevékeny részt vállalt a létrehozatalában. Az iskola azóta is töretlen erővel működik és híres diákok sokaságát bocsátja ki falai közül. 1868-ban Debrecen Város rendezte meg az Országos Magyar Daláregyesület első országos találkozóját, amely alkalomra Mosonyi „Szentelt hantok” című kórusművével tisztelte meg zenekedvelő közönséget. A kompozíció partitúráját Mosonyi saját kezű aláírásával a Szakközépiskola könyvtárában őrzik.

A rendezvény 2015. november 21-én, szombaton 10:30 órakor kezdődik. Helyszíne a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola 4024 Debrecen, Vár u. 1.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.