Edu-Art

Mozgalom a jövő közönségéért

2013.12.12. 13:05
Ajánlom
Az ifjúsági programok folytatásáról és fejlesztéséről írt alá megállapodást a zenei edukációs program gazdája, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár december 10-én a budapesti Páva utcai Zeneházban.

A zenei program célja, hogy a Filharmónia által szervezett ifjúsági koncerteket egy sajátos, a megszokottól eltérő kommunikációval egészítse ki, amivel reményeik szerint növelhető az ifjúság zenei befogadóképessége. A csatlakozó együttesek személyes plusz információkkal, általuk készített segédanyagokkal, új megközelítéssel, a zenészek személyiségének vonzerejét felhasználva, a koncertekhez képest térben és időben máshol, felerősítik, elmélyítik a zenei élményt, növelik a jövő koncertlátogatóinak zenei fogékonyságát, ami bizonyítottan pozitívan hat a gyerekek személyiségének más területeire is.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője elmondta: eddig is évadonként 200 településen 250 ezer diák mintegy ezer koncerten találkozhatott minőségi muzsikával. Tíz szimfonikus zenekar vett részt a bevált sorozatokban és csaknem ezer muzsikus lépett az ifjúsági koncertek keretében pódiumra.

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója azzal egészítette ki a statisztikát, hogy 2013-ban az NFZ 108 alkalommal lépett fel a fővároson kívül, negyvenkét hangversenyt kifejezetten a fiataloknak állítottak össze.

"Amit most elhatároztunk, természetesen nem a semmiből jött, hiszen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, több más együtteshez hasonlóan, évtizedek óta szervezői és résztvevői ifjúsági hangversenyeknek. A Nemzeti Énekkar nem csak elegáns kultúrpalotákban ad rendszeresen koncertet, hanem iskolai tornatermekben is, és így nyújtanak élményt. Azt gondolom, hogy miután birtokosai vagyunk ennek a kincsnek, a zenére való nyitottságnak, kötelességünk erre az élményre való készséget és képességet átadni a gyerekeknek. Mivel ez nekünk mindennapi kenyerünk, nem is értjük, hogy lehet e nélkül az élmény nélkül meglenni, miközben lenne rá lehetőség. Olyan érzés, mint aki egy oxigénszegény szobában él, és nem is tudja, hogy micsoda frissítő és fantasztikus érzés egy erdőben sétálni. Mi ezekbe az erdőkbe szeretnénk elvinni a gyerekeket" - mondta el Kovács Géza a Fideliónak.

Szamosi Szabolcs hangsúlyozta: a program különlegessége, hogy együttműködnek szociológusokkal és pszichológusokkal, akik kutatják a programot és annak a személyiségfejlődésben betöltött, bizonyítottan pozitív hatását. Az edukációs program tesz azért, hogy valóban kialakulhassanak a fiatalokban olyan mélyen gyökerező emóciók, élmények, amelyek a jövő generációjának komolyzenei szenzibilitását, érdeklődését emelik. Megjegyezte: gondoskodnak a koncerteken közreműködő műsorvezetők, moderátorok képzéséről is. A jó moderátorról Szamosi Szabolcs a Fideliónak kifejtette: "Sokat használt szó manapság az interaktivitás, de ténylegesen nagyon fontos a folyamatos kontaktus a koncerteken. A gyerekeknek meg kell szólalniuk, kérdést kell hozzájuk intézni a zenével kapcsolatban, ki kell hívni néhányukat egy-egy ritmusjátékhoz, táncjátékhoz, mivel személyesen is részesévé kell, hogy váljanak a produkciónak.

A program nyitott, a Filharmónia Magyarország sorozatában fellépő bármely együttes, zenekar, előadóművész csatlakozását nagy örömmel fogadja a szervezet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.