Edu-Art

Munkatársakat várnak a Szimfónia Programba

2014.07.04. 14:04
Ajánlom
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hangszeres tanárokat keres 2014 szeptemberében induló Szimfónia programjába, amely a zene eszközével mutat kiutat a reménytelenségből, alternatívát a drogfüggőséggel, fiatalkori bűnözéssel szemben.

A program célja, hogy szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeket, fiatalokat juttassnak sikerélményhez, növeljék önbecsülésüket, elősegítsék valahová tartozásukat, és eközben tartalmas időtöltést biztosítsanak számukra. A program módszere a csoportos zeneoktatás, az intenzív, lehetőség szerint mindennapi foglalkozások, a rendszeres zenekari-, ill. kórusmunka. A közös zenélésen keresztül fejlődik a gyerekek figyelme, koncentrációja, kitartása és együttműködő készsége. A programnak köszönhetően hosszabb távon javul a gyerekek iskolai teljesítménye, tanulási motivációja.

Venezuelában José Antonio Abreu zenész és közgazdász a 70-es években indított ilyen jellegű programot. Mára a "rendszer"-ben (spanyolul "El Sistema") kb. 400.000 gyerek, fiatal vesz részt napi rendszerességgel a mintegy 80 ifjúsági szimfonikus zenekar egyikének munkájában. A programban résztvevő gyerekek iskolai teljesítménye, később elhelyezkedési esélyei mérhetően jobbak, a Simon Bolivar Szimfonikus Zenekar pedig művészi színvonalával, fiatalos dinamizmusával világszerte ejti ámulatba a közönséget. "Ami lehetséges Venezuelában, miért ne lenne lehetséges máshol a világon?" - fogalmazott Gustav Dudamel, a "rendszer"-ből kinőtt sztárkarmester. Hazánknak Venezuelával szemben óriási lépéselőnye van a zenepedagógia terén. 

A monori szegénytelepen 2013 nyarán indult indult első ilyen jellegű hazai kísérleti program sikere igazolja, hogy a programra óriási az igény hazánkban is. A Szimfónia program a Symphonia Alapítvánnyal partnerségben, 2014 szeptemberétől 15 általános iskolában indul el az ország két régiójában: Dél-Dunántúlon (Pécs és Dombóvár vonzáskörzetében) és Észak-Magyarországon (Miskolcon és környékén).

A programba olyan hangszeres zenészeket, zenetanárokat keresnek, akik magukénak vallják a fent leírt célokat, kellő elhívatottsággal, rátermettséggel, szociális érzékenységgel rendelkeznek, és hajlandóak - teljes- vagy részállásban - vállalni a munkával járó kihívásokat. Elsősorban hegedű, másodsorban gordonka, bőgő, fuvola, klarinét, trombita, ütő stb. tanárok jelentkezését várják.

A munkakörrel járó feladatok:

- csoportos és egyéni hangszeres zeneoktatás;
- tanórán kívüli, közösségi tevékenységek;
- részvétel a program keretében szerveztett tapasztalatcseréken, szakmai műhelyeken, közös próbákon és fellépéseken.

Legfontosabb elvárások:

- hangszeres zenetanári végzettség, vagy
- folyamatban lévő zenetanári tanulmányok, vagy
- bizonyítható zenei tapasztalat;
- zenepedagógiai kreativitás;
- a program céljai iránti magas fokú elkötelezettség;
- magas fokú együttműködési képesség.

Előnyök a végzettség, tapasztalat és kompetenciák tekintetében:

- zenepedagógiai tapasztalat (pl. zeneiskolai);
- zenekar-vezetési, csoportos zeneoktatási tapasztalat;
- zenekari tapasztalat;
- szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekkel való tapasztalat;
- a saját hangszeren túl további hangszeres tudás;
- zeneterápia ismerete;
- a tanulói célcsoport életkori sajátosságainak ismerete;
- zenei alapkészségek fejlesztésében szerzett gyakorlat.

A jelentkezéseket önéletrajzzal és motivációs levéllel a szimfonia@maltai.hu címre várják július 20-ig.
A programról bővebb információ az alábbi elérhetőségen: Bátki Márton, +36 30 6248287 vagy a batki.marton@maltai.hu e-mail címre.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Klasszikus

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.