Edu-Art

Művészet a legfelsőbb szinteken

2011.07.29. 09:40
Ajánlom
Hova, mennyien, merre még? - avagy bepillantás a művészeti felsőoktatási intézmények felvételi-statisztikájába.

"A felnőttek szeretik a számokat" - állapítja meg bölcsen a kis herceg és ismerjük be igazát mi is a táblázatok, mérlegek évösszehasonlító-grafikonok után. 2005 óta a legtöbb felsőoktatási intézménybe nem kell önéletrajzot, motivációs levelet írni, sem bizottság előtt megjelenni: nincs lehetőség személyes bizonyításra. Ezzel szemben a művészeti iskolák kitartanak a többfordulós, helyenként négy-öt lépcsős (Színház- és Filmművészeti Egyetem) felvételi mellett, hogy a szakokra a leginkább odavaló növendékeket válasszák ki a többezer lelkes művészetkedvelő közül. Mivel a túljelentkezés helyenként tíz-hússzoros, pótfelvételi csekély számban lett meghirdetve.

Idén hatezer diáknál is többen gondolták úgy, hogy elsőként jelölnek meg BA szinten művészeti szakot. Hatezer fiatal az ország minden részéről - akár a költségtérítéses képzés hatalmas terhét is megkockáztatva - gondolta élete céljának, hogy színpadon, zenekari árokban vagy kiállítótermek falain érvényesüljön. A jelentkezők területenként több intézményből válogathattak, jobban mondva válogatták ki őket az iskolák. Zene, tánc, fotó és film, no meg színház a legfelsőbb szinteken.

Kétségkívül az ország vezető zenei felsőfokú intézménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, ahova a 374 mesterszakra jelentkezővel együtt közel ezren jelentkeztek. Bár a kulturális képzésben továbbra is a legdrágább költségtérítéses szakokkal működik az akadémia (klasszikus ének, kórusvezető, zeneszerző), bőven volt példa a komoly szemeszterenkénti kiadás, néhol közel egymillió forint vállalására. Tavaly az 1 375 000 forintos költségtérítést igénylő zeneszerző szakra idén egy jelentkező volt.

A táncvilág óriási népszerűségnek örvend még mindig, annak ellenére is, hogy a mindkét intézményben (Magyar Táncművészeti Főiskola, Budapesti Kortárstánc Főiskola) hirdettek pótfelvételit. Ha annyi koreográfust vennének fel, ahányan jelentkeztek, bizonyára kizárólag duettekből állhatna a táncszínházak repertoárja, ugyanis a táncművész szakra csak a duplája volt a felvételizők száma.

Azt, hogy hány média szakos bölcsészhallgató készül fotós, filmes babérokat szerezni, nem nyilvánvaló, ám a pécsi és budapesti "képzősök", a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem jelentkezői megtölthetnék az ország összes galériáját, az bizonyos. A statisztika szerint egyre nagyobb országos elismerésnek örvendő utóbbi két iskola növendékei országjáró előadásokkal népszerűsítik alma materüket. S hogy lelkesítő hírrel szolgáljunk: pótfelvételire is van lehetőség a Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a kaposvári karon a mozgó és mozdulatlan képrögzítők számára.

"Színház az egész világ!" - kétezernél több fiatal nem titkolja brit Vilmosunk felkiáltásának imádatát. Nem törődve a többrostás, azaz többfordulós felvételi nehézségeivel, mind a budapesti, mind a kaposvári intézménybe számolatlan színpadra vágyó jelentkezett, kik közül csupán (csupán?!) harmincan kezdhetik el színésznövendéki útjukat. Persze a felvételiláz idén talán már nem csak a fellendült beavató-színházi projekteknek és a sikeres drámatagozatos gimnáziumoknak, de a (már egy ideje ígért és) nemrég nyilvánosságra került új kormányrendeletnek is köszönhető, melyben a színházi területen dolgozók képesítési feltételeit szigorították.

Aki a színháztudomány iránt érez elhivatottságot, még lehetősége van mesterszakra jelentkezni augusztus elejéig a Pannon Egyetem színháztudományi tanszékére. Az országban még a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen ismerkedhetnek meg a színház elméleteivel az elemezni vágyók.

Summa summárum kis hazánk határain belül (hogy a magyar nyelvű határontúli művészeti oktatásról ne beszéljünk) a kulturális szféra titokzatosan népszerű a fiatalok körében, a szakma helyzetével nem törődve, rendületlenül nő az új nemzedék. Mi lesz jövőre? Lesz-e számokban mérhető hatása a szigorításnak? Meglátjuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.