Edu-Art

Negyven éve Cimbora

2014.11.20. 12:37
Ajánlom
Dupla születésnapot ünnepelhetünk a Nemzeti Múzeumban december 20-án. A népszerű gyermekműsor a Cimbora négy évtizede indult, az egykori résztvevőkből pedig éppen húszonegy éve alakult meg az Óbudai Danubia Zenekar. Az évfordulók kapcsán Érdi Szabó Mártával beszélgettünk. INTERJÚ

- A Cimbora az egyik legnépszerűbb gyerekműsor volt évtizedeken keresztül mindkét közszolgálati televízió képernyőjén, talán a Duna tévén élt tovább. Hol volt, hol nem volt, volt egy cimborám, ezt mindenki ismeri, és még ma is énekli.

- A legfiatalabbak azért már nem, de felnőtt cimboráim valóban emlékeznek Horgas Béla versére, a főcím zenéjére, amit Cseh Tamás zenésített meg. Érdekes módon, valaminek a hiánya mindig megnöveli az ember népszerűségét.  Akármerre járok, megszólítanak, hogy: "Én is a Cimborán nőttem fel.", vagy, "De szerettem a műsorát.", tagadnám, hogy ennek nem örülök, de ami ebben az évben történt, azért az minden képzeletemet felülmúlta.  Sokszor elhatároztam már, hogy elfelejtem a múltamat, de mindig történik valami, ami visszaránt a cimboraságba. Támogatóink jóvoltából városról városra járva ünnepeltük, hogy a Cimbora 40 éve indult, ezen kívül 21. születésnapját ünnepli az Óbudai Danubia Zenekar, amelynek tagjai ugyancsak az almádi Cimbora táborok muzsikus cimborái voltak. Magunk is meglepődtünk, hogy milyen szeretettel fogadtak bennünket országszerte.

- Karácsonykor Budapesten is ünnepel a Cimbora, és az Óbudai Danubia Zenekar, méghozzá a Nemzeti Múzeumban.

- A Nemzeti Múzeum csodálatos Díszterme ad otthont a Cimborafesztnek, ahol december 20-án délelőtt 10-től este 10-ig koncertezünk, s köszönjük Csorba László főigazgató cimboránknak, hogy befogad bennünket!  Ő is Cimbora volt, és ahogy a 48-as eseményekről mesélt a gyerekeknek, Cimbora Egyetem sorozatunkban, azt sosem felejti el, aki a műsort látta.

- Ha jól tudom, ez a karácsonyi Cimborafeszt az országos Cimboramaratonnak lesz a záróeseménye.

- Igen, eredetileg így terveztük, de dupla születésnapi ünnepünk hívó szavára annyi kedves visszajelzés érkezett, s annyi meglepetés ért bennünket, amire nem is számítottunk. Nagyon hamar kiderült, hogy egyetlen nap nem elég, hogy összes hírességünkkel dicsekedjünk. Így aztán az Óbudai Danubia Zenekarral elhatároztuk, hogy folytatjuk közös koncertjeinket, legközelebb februárban, a farsang alkalmából, majd Húsvétkor újra nosztalgiázunk. S ami a legmeghatóbb számomra, hogy sorra kapom az üzeneteket, kérdéseket, levélben, telefonon, hogy: "Márta néni, és én, nem kellek?"

- Kik állnak a Cimbora újraélesztése mögött?

- Ez a másik nagyszerű élményem, amiről szívesen beszélek, mert annyi kedves érdeklődés és támogatás van az akció mögött, hogy nem is tudom, mivel kezdjem.  Talán a legfontosabb, amit említeni szeretnék, hogy ennek a decemberi eseménynek van egy jótékonysági szála is. A Cimbora Alapítvány a Gyermekélelmezési Alapítvánnyal összefogva (mindkét alapítvány nagykorú, épp elmúlt 20 éves) hátrányos helyzetű gyerekeket utaztat az eseményre, s az éhező gyerekeknek is gyűjtünk a nap folyamán. A Gyermekétkeztetési Alapítvány mögött is régi cimborákkal, régi televíziós kollégákkal találkoztunk, Galkó Balázs, aki az alapítvány arca, ugyancsak rendszeres szereplője volt a műsornak. Ő most is egész nap velünk lesz, ő köszönti régi műsorvezetőinket; csak néhány név a sok közül: Korhecz Imola, Becze Szilvia, Timár Rita, Bársony Kata, Rátonyi Krisztina, Nyárai Gerzson, Bognár Anna, és velünk lesznek Duna tévés gyerek műsorvezetőink is.

- Mint régi televíziós - gondolom -, most sem mond le arról, hogy rögzítsék az eseményeket, hiszen nem mindennapi társaság jön itt össze a nap folyamán.

- Nagyon meglepett, hogy egy kedves régi kolléga felajánlotta, hogy televíziós csapata rögzíti az eseményeket. Úgy érzem, ma nagyon fontosak a személyes találkozások, mert megváltozott minden, mióta megszűnt a Cimbora. A gyerekeket ma már az internet segítségével és élő koncerteken egyaránt személyesen kell megszólítani. Az, hogy szinte minden csatornán kizárólag kicsiknek készülnek műsorok, leszoktatta a kamaszokat (a Cimbora korosztályát) a tévézésről, ami nem a legnagyobb baj persze.

- Beszéljünk egy kicsit a programról is.

- Régi Cimboránk a Dunakeszi Zeneiskola. Megszámlálhatatlan közös programban szerepeltek évtizedeken keresztül, most is ők indítják a napot. Bach zongoraversenyének három tételét három tizenéves zeneiskolás adja elő, - mi mással kezdődhetne egy Cimbora-nap, mint a legkisebbek jelentkezésével - majd őket már híresebb cimboráink követik, Szokolay Ádám, Szőcs Kristóf és Vida Mónika. Déltől velünk lesz a Kaláka-együttes és Kányádi Sándor költő, aki a kezdetektől a Cimbora fővédnöke, s az az érzésem, azok a gyerekek is igazi karácsonyi ajándékkal távoznak, akik őt hallgatják, mert Kányádi Sándor mindig tartogat meglepetést hallgatói számára. A délutáni kamaramuzsikálást az Ewald Rézfúvósok indítják, akik ugyancsak a Cimbora-táborban alakultak együttessé, 5 órától pedig versekkel, dalokkal, operaáriákkal folytatódik a műsor, régi cimborákkal. Vendégünk lesz Halász Judit, Sebő Ferenc, Szinetár Dóra, Keszei Bori, Galambos Lilla, Massányi Viktor és Valcz Péter. A napot az Óbudai Danubia Zenekar karácsonyi koncertje zárja Vásáry Tamás vezényletével, ahol Mozart csodálatos versenyművei a főszereplők. Szólistáink: Kelemen Barnabás, Oláh Vilmos, Zalai Antal (hegedű), Érdi Tamás (zongora) és Marschall Tamás (klarinét).

- Egy regisztrációs játékot is meghirdetnek fotók, emlékezések segítségével.

- Zenés cimboráink ötleteként szeretnénk mindenkivel felvenni a kapcsolatot, aki régen részt vett a Cimbora eseményein. Arra kérjük Cimboráinkat, jelentkezzenek gyerekkori és mostani fotókkal, s örülnénk gyermekeik fotóinak is. Mindenkitől szeretnénk kapni egy történetet is cimboraemlékeiről, sőt, amennyiben megőrizték régi verseiket, novelláikat, amivel a műsorban szerepeltek, kérünk róla másolatot, hátha könyv lesz belőle, s ha kapcsolatba kerülünk, akár szervezhetünk egy hatalmas cimboratalálkozót is. Zenés, ötletadó cimboráim - a képen látható Lugosi Bálint, Marschall Tamás és Szentpáli Roland - úgy érzik, ez egy nagyszerű buli lenne! Várjuk leveleiteket, s várunk minden kedves érdeklődőt a Cimborafesztre, a nap eseményei ingyenesek, az esti koncert kivételével.   

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.