Edu-Art

"Nem maradhat ki egyetlen fontos tégla sem"

2014.02.21. 12:31
Ajánlom
A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége közös, frissen induló Event menedzsment képzése kapcsán a szak egyik oktatójával, Rókusfalvy Gáborral beszélgettünk, akit legutóbb a 2013-as év rendezvényszervezőjévé választottak.

 - Milyen út vezet odáig, hogy valaki az év rendezvényszervezője legyen?

- Rögös. Húsz év alázatos, kitartó munka, csapatmunka. Folyamatos önképzés, állandó kitekintés a világra és nyitottság az új dolgokra. Talán a legnehezebb a nagyfokú motiváltság fenntartása mind a csapatban, mind pedig saját magamban. Enélkül nem megy, ez egy embert próbáló szakma néhol hullámvölgyekkel, amikből gyorsan ki kell jönni, anélkül, hogy azt bárki észrevenné...

Egy kívülálló számára hogyan fogalmazná meg, mitől lesz sikeres egy rendezvény kommunikációja?

- Nyílt fogyasztói események kapcsán nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy kinek tervezzük az eseményt. A rendezvény kommunikációját pedig teljes mértékben a célcsoportunkra kell szabni, számukra releváns „üzenetekkel" kell bombázni őket a megfelelő csatornákon, amikkel a leggyakrabban találkoznak. 

Ha csak az elmúlt egy évtizedet nézzük, mit lát, mennyire változtak meg a rendezvényeket érintő marketinges trendek?

- Leginkább egy természetes evolúcióról beszélhetünk. Kifinomult a rendezvény, mint kommunikációs csatorna használata. Ez egyben egy szélesebb körű, tudatosabb használatot is jelent. Sokkal gyakrabban és okosabban alkalmazzuk az eseményt, mint marketingkommunikációs eszközt. Természetesen a gazdasági környezet is folyamatosan hatással van a trendekre, a válság kezdete óta nagyobb hangsúlyt kaptak a költséghatékony megoldások, de ugyanígy a közösségi média is komoly befolyással bír a trendekre.

Oktatóként és gyakorló szakemberként mit lát, mik a legnagyobb hiányosságai a főiskoláról vagy egyetemről kikerülő pályakezdőknek?

- Egyértelműen a gyakorlatiasság az, amit a leginkább hiányolunk a pályakezdőknél. Fontos, hogy a tanulmányaik alatt folyamatában legyen lehetőségük a gyakorlatban is kipróbálni a megszerzett elméleti tudást. Természetesen ez nem helyettesíti azt a tapasztalatot, amit élesben szerezhetnek majd meg a munkájuk során, de megkönnyíti a pályakezdést minden fél számára, és gyorsabban kiderül, hogy ki a valóban rátermett, vagy éppen nem „odavaló".

- A most induló képzés belül Ön lesz a marketing tantárgyak felelőse. Milyen szempontok szerint válogatta össze az oktatókat?

- Az elméleti tudás mellett nagyon fontos volt számomra, hogy a piacon szakmailag elismert és aktív szereplő legyen, de természetesen az előadói, prezentációs képesség is elengedhetetlen szempontnak számított. Szintén fontos volt, hogy az előadók jól tudjanak összedolgozni, hiszen egymásra épülő anyagokról beszélünk, és nem fér bele, hogy egy fontos tégla kimaradjon, vagy akár egymást ismételgessük...

- Legutóbb, amikor Benyhe Ildikóval beszélgettem a szakról, tőle is megkérdeztem: Ön személy szerint miért tartja fontosnak az Event menedzsment szak beindítását?

- Rohanó világunkban, ebben a felgyorsult, kiélezettebb versenyhelyzetben egyre kevesebb idő jut arra, hogy a munkatársakat házon belül képezzük, nevelgessük. Sokszor érezzük azt, hogy pont az alapok hiányoznak, amiket utólag nehezebb visszaépíteni.

Szeretnénk középtávon elérni, hogy ebben a most már a fiatalok körében egyre „divatosabb" hivatásban egy a szakma minél szélesebb körében elfogadott tanterv álljon össze, és ezt a tudást elismert, már „sokat látott" oktatók adják át a jövő nemzedékének.

Felkeltettük az érdeklődését? A képzésről bővebb információkat találhat a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hivatalos honlapján, továbbá a szak folyamatosan frissülő facebook-oldalán, ahol ahol az érdeklődők számára a képzés szervezője pályázatot hirdet. A sikeres pályázók közül egyvalaki ingyenesen vehet részt a BKF prémium rendezvényszervező képzésén, emellett további értékes ajándékok is gazdára találnak

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Plusz

Letartóztatták a 81 éves Jane Fondát, amikor a klímaválság ellen tüntetett

A békésen tiltakozó színésznőt Washingtonban, az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium lépcsőjén vették őrizetbe.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.