Edu-Art

Nemzetközi muzsikustábor Balassagyarmaton

2011.07.21. 09:00
Ajánlom
Tíz országból száz fiatal hangszeres muzsikus érkezik Balassagyarmatra a szerdán kezdődő és július 31-ig tartó nemzetközi muzsikustáborba.

"Ez az egyik legjelentősebb nyári kurzus, ahol a résztvevők sikereket értek már el különféle versenyeken, a hazai és külföldi professzorok pedig sokféle zenei-pedagógiai műhelyt képviselnek" - mondta Ember Csaba, a szervező Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója kedden az MTI-nek. Mint kifejtette, a mindennapos zenei műhelymunkára hangversenysorozat épül, amely üdítő programokat kínál az érdeklődőknek a turistaszezonban. Lesz a koncertek között kortárs és kamarazene, musical, nagyzenekari est, előadói verseny, és Tolnay Klári zongoráját is megszólaltatják a mohorai emlékházban. A tíz nap zárásaként gálakoncertet rendeznek, amelyen a nemzetközi muzsikustábor tanárai és hallgatói lépnek fel. Több nemzetközi verseny győztese, a Junior Prima díjas Banda Ádám - aki éppen a muzsikustáborral egyidős - mesterével, Perényi Eszterrel közösen adja elő Bach hegedűkre írt kettősversenyét.

A balassagyarmati tábor musical szakán a korábbi években olyan tehetségek tanultak, mint Vastag Csaba, de több alkalommal tanult itt Vásáry André is. Az idei muzsikustábor résztvevői tizenhat szakon képezhetik magukat a zongorától a klarinéton vagy a cimbalmon át a kürtig, de tanulnak beszédtechnikát, és lesz karmesterkurzus is. A tanárok között lesz Madarász Iván zeneszerző (kamarazene), Perényi Eszter (hegedű), Szokolay Balázs (zongora), valamint Déri György (gordonka).

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

11+1 filmzene, amit hallanod kell Ennio Morriconétól

91 évesen elhunyt Ennio Morricone, aki nélkül nem lenne hős Clint Eastwood, nem lenne mit játszania az óceánjáró zongoristának és nem lenne mennyei a mozi sem. Összeszedtük a legjobb filmzenéit.
Zenés színház

Világsztárokkal indul a nyár a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

A színház vezetése a már megtervezett programokból, valamint új eseményekből, koncertekből és előadásokból egy újraépített nyári repertoárral kívánja megszólítani és beinvitálni a közönséget.
Plusz

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.
Plusz

85 éves lett Buddha földi alakja, a dalai láma

A tibeti buddhisták Nobel-békedíjas szellemi vezetője immár hatvanegy éve él száműzetésben.
Vizuál

Vastag porréteg alól bukkant elő az értékes Rubens-festmény

A flamand mester maga készítette azt az alkotást, amely július végén kerül kalapács alá Londonban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.