Edu-Art

Nemzetközi tudományos játék a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban

2011.05.09. 15:38
Ajánlom
Kvízkérdésekre válaszolhatnak, felépíthetik Leonardo hídjának modelljét és múzeumi kutatómunkát is végezhetnek a diákok a Közép-európai Tudományos Kaland (CESA) elnevezésű nemzetközi tudományos játékon, amelynek Magyarországon a fővárosi Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) ad otthont.

A május 4. és 22. közötti versenyekre 10-14 év közötti, vagyis 5-8. osztályos diákok, iskolai csoportok jelentkezhetnek. A vetélkedőn egyszerre 20-27 fő játszhat, akiket négy egymással versengő csoportra osztanak. A jelentkezés módjáról és az elérhetőségekről a múzeum honlapján olvashatnak az érdeklődők.

A hat - osztrák, magyar, cseh, lengyel és szlovák - múzeumot összefogó együttműködés célja, hogy bemutassák a közép-európai tudósok és feltalálók tudását, ötleteit és kreativitását. A műszaki és kulturális örökség fontosságára érdekes, újszerű és szórakoztató módon hívják fel a fiatalok figyelmét.

A verseny végén minden játékos részesül apró nyereményekben. A CESA lényege elsősorban nem a megmérettetés, hanem az, hogy a gyermekek új dolgokat tanuljanak, az ötvenperces játék során elmélyítsék tudásukat - mondta el az MTI kérdésére Domonkos Csaba, az MMKM szóvivője.

Az alkotók, a Szlovén Műszaki Múzeum munkatársainak célja a játékkal az volt, hogy tudatosítsa a felnövekvő közép-európai fiatalságban, milyen sok zseniális műszaki alkotót és természettudóst ajándékozott a világnak Európa ezen régiója.

A régió tudomány- és technikatörténete szemelvényeinek megismerésén kívül az egyes helyszíneken a múzeum tárgyai közül néhánnyal behatóbban is foglalkozik a játék, mivel ezekről szóló kérdésekre is válaszolniuk kell a versenyzőknek.

A legjobb iskoláscsapatok sorrendjét a program hivatalos honlapján (www.cesa-project.eu) fogják közzétenni a szervezők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.