Edu-Art

Norvég tanárok a Kávánál, kávások a Vajdaságban

2011.04.05. 11:38
Ajánlom
DVD-megjelenés, kurzusok Budapesten és Feketicsen, továbbjátszási lehetőség - áprilisi történések a KÁVA háza táján.

Április 6-tól 12-ig a norvég bergeni egyetemről drámatanárok érkeznek a KÁVA Kulturális Műhelybe. Április 8-án a vendégek megtekintik a Digó című foglalkozást, április 11-én Tengerpart című drámaórán vesznek részt, mindkét eseményt szakmai beszélgetés követi. Április 11-én a Kerekasztal társulatával közös tréningen vesznek részt egy J. Fosse-workshop keretében. A kávások a bergeni egyetem drámatanáraival több évre visszanyúló szakmai kapcsolatban állnak, norvég részről ők vettek részt a DICE (Drama Improves Lissbon Key Competences) kutatásban.

C4D090DD-4D4A-4EE5-8EC9-3D63AD142C0D

Szent Család

Április elejétől kapható a Marczibányi Téri Művelődési Központ Tintakő művészetpedagógiai könyvesboltjában SzentCsalád című komplex színházi játékból készült DVD. A megjelenéssel párhuzamosan honlapunkról letölthetővé válik a programot részletesen bemutató tájékoztató füzet.

Májusban a vajdasági Feketicsen 30 órás kurzust vezetnek a kávás tanárok, Romankovics Edit, Takács Gábor Bevezetés a tanítási drámába címmel. A kurzusra szerbiai magyar pedagógusok jelentkezését várják. A képzés a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társasággal együttműködésben valósul meg.

Tantermi Színházi Projekt - a FÜGE (Függetlenül Egymásért) a Polgár Krisztina Emlékalap megbízásából nyílt pályázati felhívást írt ki olyan előadások létrejöttének és továbbjátszásának a támogatására, amelyek a középiskolás réteget szólítják meg és mobilitásuknál fogva alkalmasak iskolai, tantermi vendégjátékra. Ezen a pályázaton a KÁVA az Akadályverseny című foglalkozással indult és nyert, így azt a 2011/2012-es évadban további tíz alkalommal játsszák. A produkcióhoz kapcsolódó workshopon, melynek keretében a játékból készített dokumentumfilm levetítése mellett drámás játékok és vita kíséretében dolgozzák fel a filmben felvetett pedagógiai témákat, az ELTE PPK-val közösen létrehozott szakmai program keretében pedagógushallgatók ismerkednek meg a drámaprogrammal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Fidelio Tours

Művészcsaládok évszázados búvóhelye – Partitúra az Áprily-völgyben

„Megérkezik a busz Visegrádra, néhány jellemző, az autóból is értelmezhető tájkép, plusz drónfelvétel, utána átérünk Tahiba, a Péreli-Tolcsvay művészpár házához…” – így kezdődik a Partitúra Visegrád-környéki kalandozásának forgatási terve. Most szombaton, szeptember 19-én pedig már láthatjuk is a Duna tévén – a szokásos időben, 14.30-kor –, hogyan vendégeskedett Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós műsorvezető páros először Péreli Zsuzsa textilművész és Tolcsvay László zeneszerző otthonában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.