Edu-Art

Novák Péter: „Hiánypótlásként élem meg a maratoni programot”

2011.05.17. 15:59
Ajánlom
Május 22-én egész napos Liszt maratont rendez a Hungarofest KLASSZ Zenei Irodája a Millenárison, elsősorban a fiatalabb korosztályokat megcélozva. A rendezvényről a nap „frontemberét”, Novák Pétert kérdeztük.

- Mit jelent számodra Liszt Ferenc alakja?

- Az igazi sztár archetípusát! A zenei virtuózt, a termékeny szerzőt, a rajongás tárgyát, akit a valódi teljesítmény hitelesít.

- Hogyan készülsz a műsorvezetésre?

- Minden reggel futok... Komolyra fordítva a szót, nyílván igyekszem informatívan kezelni a helyzetet, a szerző regényes életének vonatkozó részeit felidézve, de ez a nap természetesen egy kicsit sem rólam szól. Ettől függetlenül akadnak majd teátrális elemek, ez már csak a funkció sajátja, de ezért (is) szeretem!

- Amúgy követed az emlékév eseményeit, szoktál máskor is Liszt-műveket hallgatni?

- Sajnos elsősorban „foglalkozási ártalomból" figyelmezem a rendezvényeket mint a KultúrPart Csoport kreatív vezetője, ez afféle szakbarbárság, bár a szerencsésebb fajtából, már ami a lelket illeti... Arra már kevésbé vagyok büszke, hogy kultúrafogyasztási szokásaim is változóban vannak, hasonlóan a többséghez, még a kedvenceimhez is nyomokban jutok el, nemhogy a kevésbé ismert tartalomig. Ilyen értelemben személyesen is hiánypótlásként élem meg a maratoni programot!

- Meg lehet a fiatalokkal szerettetni Liszt Ferenc műveit, s egyáltalán a klasszikus zenét?

- A „megszerettetni" kifejezésre rendesen görcsbe rándul a gyomrom, számomra ugyanis ez a felnőtt társadalom önfelmentő megközelítéseinek egyike... Miért kell Tarzanként definiálni a fiatalokat, akik a közvetlen környeztünkben nőnek fel? És általános szocializáltságuk, műveltségük a mi felelősségünk? A muzsika egyik csodálatos varázsa, hogy hallgatni kell, nem magyarázni, ezt pedig mindig, mindenki megteheti, gyakorlatilag mindenhol. A szerelem meg megy magától. Ebben az értelemben a zene tényleg mindenkié!

- Hogyan foglalnád össze a Liszt-jelenség és a Liszt-maraton lényegét?

-  Katarzis! Kevés szerethető vonásaink egyike, mikor egy eseményt, akár csak egy pillanatra, de sorsfordító élmény gyanánt tudatosít az elme. Ha mindezt a művész, a lelkében időzített mikrouniverzum katalizálja, hát... közel állunk az ősrobbanáshoz! A muzsika mesterei látványosan „tudják" ezt, manapság rajongók százezreit sűrítve stadionokba, hogy a mítosz kultuszát ünnepeljék. A félreértések elkerülése végett az ilyetén elragadtatás (sic!) nem a popkultúra találmánya, a mindenen átütő előadói személyiség magával a műfajjal lehet egyidős. A virtuozitás, a kivételes képesség eggyé válik a megszólaltatott dallammal, és mi, hallgatók - Isten tudja, miféle sugallattól vezérelve - ütjük a taktust, verjük a ritmust, mondjuk a rigmust. Majd vállunkra emelve a szerzőt, beugrunk a nagybőgőbe! Egy Szupersztár ilyetén ünneplésére invitálunk mindenkit, aki már korának is legendája volt, kinek muzsikáját ájult hölgyek, döbbent férfiak figyelmezték anno, és még életében érhette az elismerés permanens dicsősége. Tán hajdanán szükség volt a művészekre? Most is van! Jöjjünk össze, fütyüljük tiszteletlenül a melódiákat, vájt füllel bújjuk a  partitúrát, és igen, üvöltsünk a katarzistól, ha így esik jól.

- Mi az, amit semmiképp se hagyjunk ki a programok közül?

- Ha tartom magam a fent említett pedagógiai lelkiismeret koncepciójához, akkor a délelőtti gyerek és ifjúsági program kötelező! Az úgynevezett Csoki koncertek számos generációnak engednek betekintést egy végtelen dimenziójú önkifejezési formába. Kell ennél több egy fiatal személyiség fejlődéséhez? Kell! De az első lépés bizony a katarzis, és erre nyílik lehetőség bőven május 22-én, a Millenáris Parkban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.