Edu-Art

Nutellaszínház, babaszínház

2011.06.13. 11:03
Ajánlom
Idén nagyjából másfél napot tudok Pécsen tölteni, de szerencsére ebből az egész az, amikor a harmadéves bábosztály vizsgáit játszották.

A "gyerekeket" - álljon is itt a nevük: Ambrus Laura, Andrusko Marcella, Bohoczki Sára, Czupi Dániel, Eke Angéla, Fehér Dániel, Fritz Attila, Hoffer Károly, Ivanics Tamás, Makra Viktória, Márkus Sándor, Mórocz Adrienn, Spiegl Anna, Szolár Tibor - még szeptemberben ismertem meg, amikor a kritikusdíj-átadóra készültünk. Ők voltak a statisztéria, a tánckar és ők csinálták a legjobb előadás és rendezés kategóriáihoz a bábjeleneteket. Fegyelmezetten, gyakorlatilag két pusziért és szerelemből dolgoztak, és azonnal kiderült, iszonyú helyesek. Szóval muszáj őket nézni, na. Ezt a két vizsgájukat Pesten nem láttam, épp el voltam valahova utazva - szépen magyarul... -, de mint már többször kiderült, szeret engem fenn valaki, így mégis sikerült őket megnézni. (És beszerveztem rájuk a marosvásárhelyi, a temesvári és a vajdasági különítmény egy részét. Lelövöm a slusszpoént: ők sem bánták meg.)

Délután Gyerekkori emlékek az ifjúsági házban, tárgyanimáció, rendezte Csató Kata. A közönség között a két osztályfőnökön (Csizmadia Tibor, Meczner János), dramaturgokon, színészeken és egyéb ismerősökön kívül voltak teljesen átlagos nézők is: papa, mama, gyerek(ek). Kicsit tartottam tőle, hogyan reagálnak majd, nem unják-e, hiszen ezek etűdök egy-egy témára, nem pedig mese a nyusziról meg a farkasról. A végén az egyik kissrác annyit mondott: "Akarok még ilyen nutellaszínházba jönni!" (Egy nyári napon ugyanis komoly szerepet kapott a nutella.) Megértem. Egyszerű ötletekből összepakolt jelenetek, hihetetlen vicces történetekkel - kedvenceim: a közlekedési lámpa pirosa egy lány, akibe beleszeret a zöld fiú, felmászik hozzá, beteljesedik, aminek be kell teljesedni, és a tandembiciklivel elkerekeznek a boldogságba, mi meg kapunk a lámpán egy biciklis sárgát; két bögre játszik a homokozóban -, amelyekben a tárgyak megmaradnak tárgyi funkciójukban, ugyanakkor mégis belelátható az ember mondjuk egy felmosórongyba. Látható pontatlanságok, persze, voltak - leginkább a fénnyel -, de keres a fene csomót a kákán, mert az összélmény a fontos. Szerintem legalábbis.

És mire átöltöztek, nyolc óra lett, és indulhattak a Bóbita Bábszínházba, ahol tízkor kezdték A tavasz ébredését. Rendező Alföldi Róbert, tehát tele a nézőtér. A tökéletes árukapcsolás :) Jól húzott szöveg, két szinten két fekete paraván, mindenkin fehér póló, a fiúkon kék nadrág, a copfos lányokon kék szoknya, fehér térdzokni,fehér cipő, és tucatnyi meztelen fiú- és lánybaba. (A kritikus kollégáknak mindez ideális: jól elemezhető, a szövegre reflektáló stb.) Sok hangon szóló Wendlák, Móricok és Menyusok, hiszen valahol a kamaszkorban mi mind wendlamóricmenyus vagyunk. (Csak hát optimális esetben nem képmutató világban, lelki terrortól mentesen, abortusz és öngyilkossági kísérlet nélkül megyünk végig a testi és szellemi felnőtté válás fázisain.) Erősen verbatim színház kitett gesztusokkal; ki-kilépnek a karból, de alapvetően itt is a csapatmunka a fontos. Az pedig látható, hogy nagyon érzik egymást. Jó nézni őket. Jövőre már itt-ott színházakban is lehet velük találkozni. Tessék keresni a neveiket. A biztonság kedvéért még egyszer: Ambrus Laura, Andrusko Marcella, Bohoczki Sára, Czupi Dániel, Eke Angéla, Fehér Dániel, Fritz Attila, Hoffer Károly, Ivanics Tamás, Makra Viktória, Márkus Sándor, Mórocz Adrienn, Spiegl Anna, Szolár Tibor.

Különben egy harmadik vizsgájukat is láttam, de azt még Pesten: Kuthy Ági árnyjátékos etűdöket csinált Light címmel. Abból három kedvencem van. Az egyik egy horrorsztori, főszereplői az ember és az akváriumban a hal, természetesen a hal széttépi az embert, vér fröcsköl stb., és ez annyira vicces volt, hogy nem lehetett kibírni röhögés nélkül. Szerencsére a kortárs bábművészet jeles képviselői is vinnyogtak, így a mezei újságíró is megnyugszik. A másik egy, az esküvője előtt álló lány utolsó pillanatai mielőtt felveszi a ruháját. Csak egy hátat látunk, azt használják vetítőfelületként, és rajta összes olyan rövid kérdés, ami ilyenkor felmerül az ember lányában. A harmadik pedig a Vas utca életét mutatta be. Igen, árnyjátékkal az egyetemet.

És ez itt nem az idegesítő tudálékosság jegyében akartam leírni, hanem azért, mert Ambrus Laura, Andrusko Marcella, Bohoczki Sára, Czupi Dániel, Eke Angéla, Fehér Dániel, Fritz Attila, Hoffer Károly, Ivanics Tamás, Makra Viktória, Márkus Sándor, Mórocz Adrienn, Spiegl Anna, Szolár Tibor. Megvan? Kikérdezem!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Könyv

„Egy tájba lépek ki, ahová a másik nem követhet” – 100 éve született Mészöly Miklós

1921. január 19-én született a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású írója, Mészöly Miklós. Életműve gerincét elbeszélések, novellák, kisregények alkotják, de több esszé-, publicisztika-, dráma- és mesekötet is fűződik a nevéhez.
Színház

Herczeg Tamás leköszön a Szegedi Szabadtéri Játékok éléről

Harangozó Gyula művészeti igazgató szintén elköszön a Fesztivál vezetésétől.
Zenés színház

A nyári szezonra készül a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Idén a vártnál jóval korábban, már január 18-án kihirdette nyári előadásait a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A minden eddiginél gazdagabb műsorkínálatban az operák, musicalek, balett-, valamint táncelőadások mellett rendhagyó koncerteket is láthatnak az érdeklődők, ahol az ünnepelt popsztárokon túl a klasszikus zene mesterei is képviseltetik magukat.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.