Edu-Art

Nyári akadémia a közösségi színházért

2014.07.09. 13:37
Ajánlom
Az EXCEPT - Exchange of Community-engaged Performing Arts Practices – kéthetes Művészeti Akadémia keretében közel 40 fiatal művész, szociális innovátor, társadalomtudós találkozik a Borsod megyei Szakácsiban július 7-20. között, hogy a közösségi színház elméleti és gyakorlati oldaláról mélyítse tudását. A szervezők az akadémia ideje alatt minden érdeklődőt szeretettel látnak regisztrált látogatóként.

Az elmúlt 10 hónap folyamán az EXCEPT program tanárai, alkotói számtalan egyeztetést, workshopot és kreatív műhelytalálkozót tartottak, hogy megosszák és összehasonlítsák nézeteiket az eltérő szocio-kulturális háttérrel rendelkező fiatalok magatartásáról. Az akadémia nemcsak a diákok, de a tanárok számára is komoly lehetőséget nyújt a tapasztalatcserére, hiszen mindenki jelentős gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezik a nevelés területén.

A nyári akadémia a Borsod megyei Szakácsiban egy nyugodt és némileg ünnepi atmoszférájúnak ígérkező helyszínen kap teret: a faluban található két, már használaton kívüli templom szolgál az előadások és workshopok fő helyszínéül. A békés, 120 lelkes község, az azt körülölelő természeti kincsek, és Elisabeth Van Aerde vendégszeretete ideális körülményeket biztosítanak a résztvevők számára. A holland szociális innovátor és vállalkozásfejlesztő több mint 10 évvel ezelőtt indította útjára a "Move 2 Hungary" elnevezésű programját az ország második legszegényebb településén.

A legfőbb cél egyfajta inspiráció kialakítása a résztvevőkben: tervezzenek, alkossanak, kipróbáljanak; saját környezetükben élő hátrányos helyzetű fiatalemberek számára alkalmazható projekteket valósítsanak meg. Fontos továbbá a művészet, mint eszköz bemutatása: miként lehet kulcsszerepe a leszakadt társadalmi csoportok segítésében és miként lehetséges általa elviselhetőbbé tenni mindennapi nehézségeiket. A szervezők ideális körülményeket igyekeznek teremteni ahhoz, hogy a napi 10-12 órás, szekciókra bontott csoportfoglalkozások keretében az akadémia résztvevőinek lehetősége legyen megosztani már létező ismereteiket, tudásukat, avagy közösen alkotni tudjanak, új, formabontó módszereket dolgozzanak ki, melyet később mindenki saját mikrokörnyezetében hasznosítani tud.

A két hét folyamán valamennyi, az EXCEPT programban együttműködő, különböző művészeti ágakat képviselő szakmai vezető tart előadást az alkalmazott előadás technikákról a zene, a bohóc technika, a színház és a commedia dell'arte műfajában. A képzés kreatív vezetője a német Andreas Schantz, a Theater Octopus előadója és pedagógusa - tőle az improvizációs és a bohóc előadói technikákat ismerhetik meg. Simon Balázs, a budapesti Utca-Szak Egyesület elnöke különböző szociális helyzetű közönség körében alkalmazható előadások részleteinek kidolgozásában segédkezik; az olasz Un Ponte tra Culture alapítója, Gianluca Barbadori a fizikai színház műhelyével; míg Filip Krwyzinski a lengyel Studio Kit tagjaként a veszélyeztetett gyermek és fiatalkorúak pszichológiájáról szóló előadásaival járul hozzá a közös alkotáshoz. Stefano Perocco francia származású tanítványa, Noely Morizot a maszkok, a maszkkészítés és az újrahasznosított eszközök alkalmazásának rejtelmeibe avat bele, míg Ivan Pravdish a szerb Kultura Nova drámaelőadójaként az esemény-struktúra dramaturgiájához adja szakértelmét.

Az összességében huszonkét, a gyerekeket és fiatalokat érintő kérdésben szakértő tanár és előadó workshopjain kívül még két nagyon fontos egyéniséget is köszönthetünk vendégelőadóként. Július 12-13-án a Bohócok Határok Nélkül szervezet elnöke Selena McMahan, míg július 16-17-én Adam McGuigen a Barefeet vezetője csatlakozik az Akadémiához.

A tervezett programhoz képest kevesebb vendégelőadó és szakértő tud részt venni az eseményen, mivel az NKA legutóbbi döntéseinek eredményeként a vártnál lényegesen kisebb forrás áll az Utca-Szak Egyesület rendelkezésére a program megvalósításához. Ennek ellenére az egyesület kitart eredeti céljai mellett, s bár a résztvevők számát csökkenteniük kellett, mégis úgy gondolják, a művészet és a társadalom jövője szempontjából fontos értéket teremtenek.

A szervezők remélik, már a közeljövőben folytathatják a párbeszédet szakmai módszereik elméleti és gyakorlati kidolgozásáról, és minél több szakember bevonásával, alkalmazható módon tovább mélyítik a művészet gyakorlati oldala és a társadalom-fejlődése közti kapcsolat feltérképezését.

Ennek érdekében mindenkit szeretettel látnak regisztrált látogatóként az esemény teljes ideje alatt, hiszen az egyesület célja, hogy minél több tanár, szociális munkás és egyéb, a mindennapokban hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szakember kapcsolódjon be a közös gondolkodásba és alkotásba.

Az akadémiát követően három (egy-egy hetes) tábor veszi kezdetét, ahol a résztvevők kipróbálhatják és gyakorolhatják frissen szerzett szaktudásukat. Ezt a főszervező Utca-Szak a környékbeli településekről érkező gyerekek számára, tíz külföldi gyakornok jelenlétében a Sárospatak melletti Hercegfalván rendezi meg július 22-től egy héten át.

Az Except Művészeti Akadémia teljes programja ide kattintva olvasható.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.