Edu-Art

Nyitott, kritikus és lírai - Fiatal művészeket díjaztak

2013.11.29. 10:10
Ajánlom
Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia és Csató József az idei Esterházy Művészeti Díj «sponsored by UNIQA» díjazottjai. A független szakmai zsűri tizenhárom művész műveiből rendezett kiállítást, melyet a nagyközönség november 29-től 2014. január 5-ig tekinthet meg a Szépművészeti Múzeum ION-Piramisában.

Az UNIQA támogatásával 2009-ben létrehozott Esterházy Művészeti Díjat negyven év alatti magyar festőművészek kaphatják meg. A díjat minden második évben, legalább két, legfeljebb három művésznek ítélik oda.

A független szakmai zsűri tagjai - Dr. Hegyi Lóránd, Dr. Alexander Tolnay, Niklai Judit, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor, Vitus Weh valamint a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány részéről Dr. Ottrubay István és a díj főszponzora, az UNIQA részéről Othmar Michl - november harmadikán az első körben benyújtott 196 pályázatból tizenhárom művészt választottak be a Szépművészeti Múzeum ION-Piramisában megrendezett kiállításra. Közülük három művésznek ítélte oda a zsűri az Esterházy Művészeti Díj «sponsored by Uniqa» díjat, amelyet november 28-án adtak át a Szépművészeti Múzeumban. A fejenként 5000 euróval járó díjat idén Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia és Csató József érdemelték ki.


Kaliczka Patrícia (1988, Balassagyarmat), 2007-2013 Magyar Képzőművészeti Egyetem, mestere Gaál József.

"A festés számomra harc a káosszal a katarzisért; egy mód arra, hogy megszüntessem az elválasztódást saját magam és a „többi" között: mert a megfesteni kívánt dolgok megfigyelése közben elfeledkezem az időről, és csak a tér marad. Rádöbbentem, hogy - lévén olajfestéket használok -, minden képet ezerszer át-, vagy újra lehet festeni. Hibalehetőség kizárva." (Kaliczka Patrícia)

"Fiatal képviselője az új típusú festői érzékenységnek, amelyet egymásra rétegzett szürreális emlékmontázzsal egészít ki szuggesztív művészi víziójában." (Rieder Gábor zsűritag)


Kovács Olívia (1986, Budapest, 2007-2013 Pécsi Tudományegyetem, Művészeti Kar, mesterei Losonczy István és Ernszt András

"Három éve kezdtem el fotóval foglalkozni a festészetemben, amikor Édesanyám egyszer csak nekem adta régi családi fényképeit. Mintha azzal, hogy nem nála vannak a képek, mintegy határvonalat húzna a múlt és a jelen között, mintha le akarná zárni a múltat és a feldolgozást másra bízná. A fényképek legnagyobb része az 1970-es, -80-as években készült, témájukat tekintve teljesen hétköznapiak. A sorozat, amelyben elkezdtem feldolgozni a családi fényképeket, a Mások múltja címet kapta. A képek készítése közben olvastam György Péter Apám helyett című munkáját, ami nagy hatással volt rám. A képek kisméretűek, a vakráma ehhez képest vastag. Ezzel egyfajta objekt jelleget is szerettem volna kölcsönözni a képeknek ("emlékdoboz"). A festmények széle színes, amivel a múltból való kiemelésüket szerettem volna hangsúlyozni, illetve a múlt és jelen határvonalának dilemmáját érzékeltetni." (Kovács Olívia)

"Realizmusa egy jelentős hazai festői pozíció folytatása, mely egyszerre reflektálja a kortárs hétköznapi élet banálisnak tekintett jeleneteit és a fotórealizmus tradícióját." (Hegyi Lóránd zsűrielnök)


Csató József (*1980, Mezőkövesd), 2000-2006 Magyar Képzőművészeti Egyetem, mestere Maurer Dóra.

"Képeimen igyekszem felszínre hozni magamból azokat a mélyen gyökerező élményeimet, érzéseimet, melyekről azt gondolom, talán másokra is olyan ősi elcsodálkozással hatnak, mint rám. A színekkel történő játszadozás mindennapi élményt nyújt, minden kép a következőnek ágyaz meg." (Csató József)

"Ösztönös, festészeti, kompozicionális, konvenciókerülő neoprimitivizmusa és élénk, felüdítő paszteles kolorittal létrehozott figurái elismeréseként díjazza a zsűri." (Fenyvesi Áron zsűritag)


A tizenhárom kiállító művész - Batykó Róbert, Csató József, Galambos Áron, Jagicza Patrícia, Kaliczka Patrícia, Karsai Dániel, Kis Róka Csaba, Kovács Olívia, Nemes Márton, Pintér Gábor, Szabó Klára Petra, Szinyova Gergő és Zékány Dia - alkotásait november 29-től 2014. január 5-ig tekintheti meg a nagyközönség a Szépművészeti Múzeum ION-Piramisában.

"Az Esterházy Díj odaítélésében a szakmai színvonal, a művészi tehetség és következetesség, a megoldás érettsége és kiforrottsága, valamint az esztétikai szemlélet aktualitása és eredetisége mellett külön figyelmet fordítottunk arra, hogy egyes művészek esetében mennyire található meg az az autentikus vízió, amely a mai magyar társadalmat tükrözi a globális világban. A díjazott fiatal művészek munkáiban korunk ifjú művészeinek komplex világlátása, aktuális kultúrkritikai érzékenysége jelentkezik, melyben a hétköznapi, banális realitások - látszatra objektív, semleges - ábrázolása egy finom, intellektuális, kultúrtörténeti utalásokkal operáló, képzeleti, poétikai, irracionális tartományokat is integráló narrativával ötvözödik. A különböző befogadási lehetőségekkel játszó, különböző konnotációkat aktivizáló képépítő módszer metaforikus jelentésrétegeket szabadít fel, melyekben irónia és érzelem egymásba olvad. A bemutatott művek összessége nyitott, kritikus, egyként irónikus és lírai világszemléletet közvetít, melyben az egymás mellett élő értékrendszerek komplexitása kap megfogalmazást." - nyilatkozta Dr. Hegyi Lóránd, a független szakmai zsűri elnöke.

"A sokszínűséget és egyben minőséget felvonultató Esterházy-gyűjtemények, melyek képzőművészeti alkotásai 1870 óta a Szépművészeti Múzeum alapgyűjteményét adják, a különböző Esterházy hercegek gyűjtési szenvedélyéről tesznek tanúbizonyságot és hű lenyomatai egy több mint négyszáz évre visszanyúló mecénási tevékenységnek. A tradíciók folytatásaként szinte magától értetődő, hogy a kortárs művészetek felé fordulva, fiatal, ambíciózus művészek pályafutását támogatva, különböző kulturális kezdeményezések mögé állunk.  Magyarországi kezdeményezésünk a kétévenként odaítélt Esterházy Művészeti Díj, «sponsored by Uniqa». Külön öröm számunkra, hogy az UNIQA harmadik alkalommal, immár hat éve támogatja kezdeményezésünket" - nyilatkozta Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója.

"Az UNIQA neve hosszú évek óta összefonódik a művészetekkel és a művészetek támogatásával. Az UNIQA Ausztria legnagyobb Biztosító társaságaként,  ebben  a szellemben támogatja a képzőművészetet és meggyőződése, hogy ezzel a tevékenységével jelentősen hozzájárul a magas minőségű kortárs képzőművészet fejlődéséhez. Ez az elv érvényesül az Esterházy Művészeti Díjban való szerepvállalásában is." - nyilatkozta Othmar Michl, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Jazz/World

„Fúvom az énekem” - a Hajdu Klára Quartet új lemezre készül

A következő év elején jelenik meg a Hajdu Klára jazz díva legújabb lemeze, amelynek zenei világa az énekesnő gyerekkori zenei élményeiből és a magyar népdalkincsből építkezik.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.