Edu-Art

Ő lesz a következő Dudamel?

2012.06.28. 13:02
Ajánlom
A mindössze tizennégy esztendős hegedűművész José Angel Salazar pályája is a venezuelai El sistema zenekari programjában kezdődött.

José Angel Salazar karrierje az 1970-es évek közepén indított kezdeményezés legújabb sikertörténete. Az El Sistema nevű ifjúsági zenekari program hallgatója kétévesen kezdett cuatrón - négyhúros apró gitáron - játszani, később ismerkedett meg a hegedűvel, nyolc esztendősen pedig már egy életre elköteleződött a klasszikus zene mellett. José Angel Salazar mára nemcsak hazája, de valószínűleg a világ legfiatalabbjaként vezényli a nála olykor kétszer idősebb zenésztársait. Indulása óta az El Sistema több százezer olyan venezuelai gyermek számára kínál ingyenes és intenzív zenei képzést, akiknek többsége rossz anyagi háttérrel rendelkezik. Ennek a programnak a keretében belül kezdte el zenei pályáját például a 31 esztendős Gustavo Dudamel is, aki ma már a Los Angeles-i Filharmonikusok zenei igazgatója.

"Egy 14 esztendős fiú számára igazi csodát jelent, ha egyszerre lehet zenekari karmester és iskolás diák: olyan csoda ez, amely csak Venezuelában történhet meg" - mondta a Margarita-szigeten született fiatal zenész, akinek karmesteri debütálására spontán módon került sor: egy tanári értekezlet alkalmával ragadta meg a karmesteri pálcát. Az ifjú karmester azt reméli, hogy a zene révén egy nap bejárhatja az egész világot. Addig azonban a nyelvtanulásra - Schubert-rajongóként elsőként a német nyelvre - fog koncentrálni. Iskola után mindennap késő estig próbál, és csupán a hétvégéi emlékeztetnek egy átlagos kamasz életére. A feszített munkatempó oka egyszerű: Salazar nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint, hogy egy nap a New York-i Carnegie Hallban vagy a moszkvai Nagyszínházban vezényelje zenésztársait.

A José Antonio Abreu közgazdász, politikus és zongorista által létrehozott El Sistema célja, hogy kiszakítsa a gyerekeket a szegénységből, eltávolítsa őket a kábítószerek, a bűnözés és az utcai bandák világából, azáltal, hogy zenét tanít nekik és megismerteti őket a közös muzsikálásból fakadó értékekkel. Ma már mintegy 350 ezer fiatal mintegy 180 zenekarban játszik országszerte. A program számos sikertörténetének egyike Edicson Ruiz nevéhez fűződik, aki 17 évesen lett a Berlini Filharmonikusok legfiatalabb tagja. Az El Sistema hatására hasonló ifjúsági zenekarok is alakultak már Los Angelestől kezdve Skócián át, egészen Spanyolországig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.