Edu-Art

Ő lesz a következő Dudamel?

2012.06.28. 13:02
Ajánlom
A mindössze tizennégy esztendős hegedűművész José Angel Salazar pályája is a venezuelai El sistema zenekari programjában kezdődött.

José Angel Salazar karrierje az 1970-es évek közepén indított kezdeményezés legújabb sikertörténete. Az El Sistema nevű ifjúsági zenekari program hallgatója kétévesen kezdett cuatrón - négyhúros apró gitáron - játszani, később ismerkedett meg a hegedűvel, nyolc esztendősen pedig már egy életre elköteleződött a klasszikus zene mellett. José Angel Salazar mára nemcsak hazája, de valószínűleg a világ legfiatalabbjaként vezényli a nála olykor kétszer idősebb zenésztársait. Indulása óta az El Sistema több százezer olyan venezuelai gyermek számára kínál ingyenes és intenzív zenei képzést, akiknek többsége rossz anyagi háttérrel rendelkezik. Ennek a programnak a keretében belül kezdte el zenei pályáját például a 31 esztendős Gustavo Dudamel is, aki ma már a Los Angeles-i Filharmonikusok zenei igazgatója.

"Egy 14 esztendős fiú számára igazi csodát jelent, ha egyszerre lehet zenekari karmester és iskolás diák: olyan csoda ez, amely csak Venezuelában történhet meg" - mondta a Margarita-szigeten született fiatal zenész, akinek karmesteri debütálására spontán módon került sor: egy tanári értekezlet alkalmával ragadta meg a karmesteri pálcát. Az ifjú karmester azt reméli, hogy a zene révén egy nap bejárhatja az egész világot. Addig azonban a nyelvtanulásra - Schubert-rajongóként elsőként a német nyelvre - fog koncentrálni. Iskola után mindennap késő estig próbál, és csupán a hétvégéi emlékeztetnek egy átlagos kamasz életére. A feszített munkatempó oka egyszerű: Salazar nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint, hogy egy nap a New York-i Carnegie Hallban vagy a moszkvai Nagyszínházban vezényelje zenésztársait.

A José Antonio Abreu közgazdász, politikus és zongorista által létrehozott El Sistema célja, hogy kiszakítsa a gyerekeket a szegénységből, eltávolítsa őket a kábítószerek, a bűnözés és az utcai bandák világából, azáltal, hogy zenét tanít nekik és megismerteti őket a közös muzsikálásból fakadó értékekkel. Ma már mintegy 350 ezer fiatal mintegy 180 zenekarban játszik országszerte. A program számos sikertörténetének egyike Edicson Ruiz nevéhez fűződik, aki 17 évesen lett a Berlini Filharmonikusok legfiatalabb tagja. Az El Sistema hatására hasonló ifjúsági zenekarok is alakultak már Los Angelestől kezdve Skócián át, egészen Spanyolországig.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.