Edu-Art

Ő lesz a következő Dudamel?

2012.06.28. 13:02
Ajánlom
A mindössze tizennégy esztendős hegedűművész José Angel Salazar pályája is a venezuelai El sistema zenekari programjában kezdődött.

José Angel Salazar karrierje az 1970-es évek közepén indított kezdeményezés legújabb sikertörténete. Az El Sistema nevű ifjúsági zenekari program hallgatója kétévesen kezdett cuatrón - négyhúros apró gitáron - játszani, később ismerkedett meg a hegedűvel, nyolc esztendősen pedig már egy életre elköteleződött a klasszikus zene mellett. José Angel Salazar mára nemcsak hazája, de valószínűleg a világ legfiatalabbjaként vezényli a nála olykor kétszer idősebb zenésztársait. Indulása óta az El Sistema több százezer olyan venezuelai gyermek számára kínál ingyenes és intenzív zenei képzést, akiknek többsége rossz anyagi háttérrel rendelkezik. Ennek a programnak a keretében belül kezdte el zenei pályáját például a 31 esztendős Gustavo Dudamel is, aki ma már a Los Angeles-i Filharmonikusok zenei igazgatója.

"Egy 14 esztendős fiú számára igazi csodát jelent, ha egyszerre lehet zenekari karmester és iskolás diák: olyan csoda ez, amely csak Venezuelában történhet meg" - mondta a Margarita-szigeten született fiatal zenész, akinek karmesteri debütálására spontán módon került sor: egy tanári értekezlet alkalmával ragadta meg a karmesteri pálcát. Az ifjú karmester azt reméli, hogy a zene révén egy nap bejárhatja az egész világot. Addig azonban a nyelvtanulásra - Schubert-rajongóként elsőként a német nyelvre - fog koncentrálni. Iskola után mindennap késő estig próbál, és csupán a hétvégéi emlékeztetnek egy átlagos kamasz életére. A feszített munkatempó oka egyszerű: Salazar nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint, hogy egy nap a New York-i Carnegie Hallban vagy a moszkvai Nagyszínházban vezényelje zenésztársait.

A José Antonio Abreu közgazdász, politikus és zongorista által létrehozott El Sistema célja, hogy kiszakítsa a gyerekeket a szegénységből, eltávolítsa őket a kábítószerek, a bűnözés és az utcai bandák világából, azáltal, hogy zenét tanít nekik és megismerteti őket a közös muzsikálásból fakadó értékekkel. Ma már mintegy 350 ezer fiatal mintegy 180 zenekarban játszik országszerte. A program számos sikertörténetének egyike Edicson Ruiz nevéhez fűződik, aki 17 évesen lett a Berlini Filharmonikusok legfiatalabb tagja. Az El Sistema hatására hasonló ifjúsági zenekarok is alakultak már Los Angelestől kezdve Skócián át, egészen Spanyolországig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.