Edu-Art

Ők pályáztak

2011.04.25. 09:06
Ajánlom
A Fidelio Kritikapályázatára beküldött írások közül azok, amelyeket szerzője engedélyezett, már olvashatók a Nézőtér rovatban.

A Fidelio első alkalommal írta ki kritikapályázatát. Klasszikus zenei és jazzkoncertekről, opera-, operett- és musical-előadásokról vártunk 4000-6000 karakter terjedelmű írásokat.

A legnépszerűbb kategóriának a klasszikus zene és a zenés színház, ezen belül a musical bizonyult, míg a produkciók közül a Nemzeti Filharmonikusok Bartók-születésnapi koncertje, illetve a Centrál Színház Cabaret-ja és a HOPPart Társulat Chicagója indította be kritikusjelöltjeink billentyűzetét. A tizennyolc és huszonöt év közötti pályázóink a határokon innenről és túlról is ellátták olvasnivalóval az öttagú zsűrit - Filip Viktória, Papp Tímea és Zipernovszky Kornél rovatvezetők, Kovács Sándor és László Ferenc kritikusok -, amelynek döntése alapján a Fidelio Kritikapályázatának győztese Nonverdi lett, aki ezáltal elnyerte a Fidelio Ifjú Kritikusa címet, és a lehetőséget, hogy hat hónapon keresztül a Fidelio hasábjain publikáljon. A klasszikus zene kategória legjobbja Oadam, a zenés színház (opera, operett, musical) kategória győztesei megosztva Il Prete Rosso és Bbargein lettek, a jazzben pedig Grabovszky küldte a legjobb írást.

A díjátadóra - a májusi Fidelio magazinban megjelent téves információval szemben - május 13-án kerül sor az Óbudai Társaskörben, a Dés András-Kaltenecker Zsolt-Piri Béla trió 1705 nevű formációjának bemutatkozó koncertjén.

Az engedélyezett pályázatok a Nézőtér rovatban olvashatók. Ön mit gondol a pályázatokról? Olvasson és kommenteljen!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.