Edu-Art

Operaáriák a Szegedi Egyetem Tehetségpontján

2011.11.12. 13:16
Ajánlom
Teltház előtt, opera- és operettrészletekkel mutatkozott be Lukács Angéla, a Zeneművészeti Kar opera mesterszakos hallgatója, az SZTE Tehetségpont tagja a Somogyi-könyvtár által szervezett Fiatal zenei tehetségek a könyvtárban című rendezvényen.

Egy Liszt-dallal, Verdi Traviatájának Violetta-áriájával, Mozart Idomeneo című operájából Elektra áriájával, valamint Szilvia belépőjével a Csárdáskirálynőből lépett a szegedi nagyérdemű elé Lukács Angéla. Az ifjú énekes főleg a drámai jellegű áriákat szereti, álma, hogy egyszer a Traviatában énekelhessen. Az újvidéki születésű Lukács Angéla a gimnáziumban kezdett foglalkozni a zenével, majd zenei középiskolát is végzett, most a Szegedi Tudományegyetemen folytatja tanulmányait. Énekelt már a Művészetek Palotájában, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Szegedi Kisszínházban, az Újvidéki és a Szegedi Zsinagógában, valamint a Somogyi-könyvtárban és a Reök-palotában is. A Topolyai Országos Klasszikus Énekversenyen harmadik, az Országos és Nemzetközi Klasszikus Énekversenyen második díjat szerzett. Lukács Angéla főtárgytanára Andrejcsik István művésztanár.

A november 8-i rendezvény vendége Tóth Jonathan - a budapesti Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola hallgatója volt, zongorán közreműködött Koczka Ferenc. A „Fiatal zenei tehetségek a könyvtárban" címmel meghirdetett délutánon Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház Liszt-díjas magánénekese beszélgetett az ifjú tehetséggel. Vajda Júlia nemcsak alakításairól híres, hanem arról is, hogy különösen is szívén viseli a tehetségek patronálását, ezért tanítja is a fiatal énekművészeket. „Nagyon nehéz ma a fiataloknak, bár lehet, hogy nekem is nehéz volt, csak akkor megvolt egy kitaposott ösvény, amin haladtunk. Most mindenkinek magának kell megkeresni azt az utat, amihez a legtöbb tehetsége, affinitása van" - vallja az operaénekesnő.

Az SZTE Tehetségpont (http://www.sztehetseg.hu/) a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatóit gyűjti egy zászló alá azzal a céllal, hogy támogatási rendszere, valamint intézményekkel kialakított együttműködései révén egyengesse a kiváló egyetemisták pályáját, valamint minél jobb eredmények elérésére ösztönözze őket. A programot szervező Somogyi-könyvtár művészeti részlegén nagy hagyománya van a különböző zenei eseményeknek. A Zenei Album programsorozat évente több alkalommal a nagy elődök előtt tiszteleg ismert művészek közreműködésével, de az intézmény szívesen hív meg fiatal tehetségeket is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Vizuál

Látogatás a Pokolban: bűnökről született alkotások kerültek kirakatba

A Dante-emlékévet is elhalványítja a pandémia, ám a Kispont Galéria most az utcáról megtekinthető kirakatkiállítással dolgozza fel Dante Pokol című művét.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.