Edu-Art

Operaáriák a Szegedi Egyetem Tehetségpontján

2011.11.12. 13:16
Ajánlom
Teltház előtt, opera- és operettrészletekkel mutatkozott be Lukács Angéla, a Zeneművészeti Kar opera mesterszakos hallgatója, az SZTE Tehetségpont tagja a Somogyi-könyvtár által szervezett Fiatal zenei tehetségek a könyvtárban című rendezvényen.

Egy Liszt-dallal, Verdi Traviatájának Violetta-áriájával, Mozart Idomeneo című operájából Elektra áriájával, valamint Szilvia belépőjével a Csárdáskirálynőből lépett a szegedi nagyérdemű elé Lukács Angéla. Az ifjú énekes főleg a drámai jellegű áriákat szereti, álma, hogy egyszer a Traviatában énekelhessen. Az újvidéki születésű Lukács Angéla a gimnáziumban kezdett foglalkozni a zenével, majd zenei középiskolát is végzett, most a Szegedi Tudományegyetemen folytatja tanulmányait. Énekelt már a Művészetek Palotájában, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Szegedi Kisszínházban, az Újvidéki és a Szegedi Zsinagógában, valamint a Somogyi-könyvtárban és a Reök-palotában is. A Topolyai Országos Klasszikus Énekversenyen harmadik, az Országos és Nemzetközi Klasszikus Énekversenyen második díjat szerzett. Lukács Angéla főtárgytanára Andrejcsik István művésztanár.

A november 8-i rendezvény vendége Tóth Jonathan - a budapesti Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola hallgatója volt, zongorán közreműködött Koczka Ferenc. A „Fiatal zenei tehetségek a könyvtárban" címmel meghirdetett délutánon Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház Liszt-díjas magánénekese beszélgetett az ifjú tehetséggel. Vajda Júlia nemcsak alakításairól híres, hanem arról is, hogy különösen is szívén viseli a tehetségek patronálását, ezért tanítja is a fiatal énekművészeket. „Nagyon nehéz ma a fiataloknak, bár lehet, hogy nekem is nehéz volt, csak akkor megvolt egy kitaposott ösvény, amin haladtunk. Most mindenkinek magának kell megkeresni azt az utat, amihez a legtöbb tehetsége, affinitása van" - vallja az operaénekesnő.

Az SZTE Tehetségpont (http://www.sztehetseg.hu/) a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatóit gyűjti egy zászló alá azzal a céllal, hogy támogatási rendszere, valamint intézményekkel kialakított együttműködései révén egyengesse a kiváló egyetemisták pályáját, valamint minél jobb eredmények elérésére ösztönözze őket. A programot szervező Somogyi-könyvtár művészeti részlegén nagy hagyománya van a különböző zenei eseményeknek. A Zenei Album programsorozat évente több alkalommal a nagy elődök előtt tiszteleg ismert művészek közreműködésével, de az intézmény szívesen hív meg fiatal tehetségeket is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Zenés színház

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Vizuál

Tarantino nem nyert semmit Cannes-ban

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől az Arany Pálmát a 72. cannes-i fesztiválon.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.