Edu-Art

Operaáriák a Szegedi Egyetem Tehetségpontján

2011.11.12. 13:16
Ajánlom
Teltház előtt, opera- és operettrészletekkel mutatkozott be Lukács Angéla, a Zeneművészeti Kar opera mesterszakos hallgatója, az SZTE Tehetségpont tagja a Somogyi-könyvtár által szervezett Fiatal zenei tehetségek a könyvtárban című rendezvényen.

Egy Liszt-dallal, Verdi Traviatájának Violetta-áriájával, Mozart Idomeneo című operájából Elektra áriájával, valamint Szilvia belépőjével a Csárdáskirálynőből lépett a szegedi nagyérdemű elé Lukács Angéla. Az ifjú énekes főleg a drámai jellegű áriákat szereti, álma, hogy egyszer a Traviatában énekelhessen. Az újvidéki születésű Lukács Angéla a gimnáziumban kezdett foglalkozni a zenével, majd zenei középiskolát is végzett, most a Szegedi Tudományegyetemen folytatja tanulmányait. Énekelt már a Művészetek Palotájában, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Szegedi Kisszínházban, az Újvidéki és a Szegedi Zsinagógában, valamint a Somogyi-könyvtárban és a Reök-palotában is. A Topolyai Országos Klasszikus Énekversenyen harmadik, az Országos és Nemzetközi Klasszikus Énekversenyen második díjat szerzett. Lukács Angéla főtárgytanára Andrejcsik István művésztanár.

A november 8-i rendezvény vendége Tóth Jonathan - a budapesti Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola hallgatója volt, zongorán közreműködött Koczka Ferenc. A „Fiatal zenei tehetségek a könyvtárban" címmel meghirdetett délutánon Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház Liszt-díjas magánénekese beszélgetett az ifjú tehetséggel. Vajda Júlia nemcsak alakításairól híres, hanem arról is, hogy különösen is szívén viseli a tehetségek patronálását, ezért tanítja is a fiatal énekművészeket. „Nagyon nehéz ma a fiataloknak, bár lehet, hogy nekem is nehéz volt, csak akkor megvolt egy kitaposott ösvény, amin haladtunk. Most mindenkinek magának kell megkeresni azt az utat, amihez a legtöbb tehetsége, affinitása van" - vallja az operaénekesnő.

Az SZTE Tehetségpont (http://www.sztehetseg.hu/) a Szegedi Tudományegyetem tehetséges hallgatóit gyűjti egy zászló alá azzal a céllal, hogy támogatási rendszere, valamint intézményekkel kialakított együttműködései révén egyengesse a kiváló egyetemisták pályáját, valamint minél jobb eredmények elérésére ösztönözze őket. A programot szervező Somogyi-könyvtár művészeti részlegén nagy hagyománya van a különböző zenei eseményeknek. A Zenei Album programsorozat évente több alkalommal a nagy elődök előtt tiszteleg ismert művészek közreműködésével, de az intézmény szívesen hív meg fiatal tehetségeket is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.