Edu-Art

Orosz győzelem a Bartók Kórusversenyen

2016.07.11. 10:36
Ajánlom
A 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt és Folklórfesztivált Debrecenben tartották meg július 7-10. között, a Nagydíjas versenyen vasárnap a versenykategóriák nyertesei mérhették össze tudásukat a Kölcsey Központban.


A műsorban  a Vesna Gyermekkórus Oroszországból (karnagy Nagyezsda Averina), a Marymount Secondary School Choir Hongkongból (karnagy Jane Lau), a Youth Chamber Choir "Sophia" Ukrajnából (karnagy Olekszij Samritszkij), az Eos Female Choir Olaszországból (karnagy Fabrizio Barchi), valamint az Academic Choir Maribor Szlovéniából (karnagy Tadeja Vulc) léptek fel.

A gyermekkarok kategóriában a Vesna Gyermekkórus, az ifjúsági kórusok kategóriában a Marymount Secondary School Choir, a kamarakórusok kategóriában a Youth Chamber Choir "Sophia", a vegyeskarok kategóriában az Academic Choir Maribor szerezte meg a győzelmet. A 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál nagydíjasa 2017-ben meghívást kap a Kórusmuzsika Európa Nagydíja (EGP) versenyre.

A kortárs mű legjobb előadásáért különdíjat a Marymount Secondary School Choir kapta, a döntőben előadott Beischer-Matyó Tamás A virágok vetélkedése című darabjáért.

Beischer-Matyó Tamás egy másik művét, a Kreatív kapcsolatok című operát a Budapesti Operettszínház és a BartókPlusz Operafesztivál koprodukciójaként mutatták be június 16-án, a darabot itt boncolgattuk közösen a zeneszerzővel.

A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny egyenként 350 euró összegű karnagyi különdíjának nyertese Olekszij Samritszkij, a Youth Chamber Choir "Sophia" kórus vezetője, Ivan Yohan, a Parahyangan Catholic University Choir kórus vezetője, valamint Tadeja Vulc, a Academic Choir Maribor kórus vezetője lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.