Edu-Art

Orosz győzelem a Bartók Kórusversenyen

2016.07.11. 10:36
Ajánlom
A 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt és Folklórfesztivált Debrecenben tartották meg július 7-10. között, a Nagydíjas versenyen vasárnap a versenykategóriák nyertesei mérhették össze tudásukat a Kölcsey Központban.


A műsorban  a Vesna Gyermekkórus Oroszországból (karnagy Nagyezsda Averina), a Marymount Secondary School Choir Hongkongból (karnagy Jane Lau), a Youth Chamber Choir "Sophia" Ukrajnából (karnagy Olekszij Samritszkij), az Eos Female Choir Olaszországból (karnagy Fabrizio Barchi), valamint az Academic Choir Maribor Szlovéniából (karnagy Tadeja Vulc) léptek fel.

A gyermekkarok kategóriában a Vesna Gyermekkórus, az ifjúsági kórusok kategóriában a Marymount Secondary School Choir, a kamarakórusok kategóriában a Youth Chamber Choir "Sophia", a vegyeskarok kategóriában az Academic Choir Maribor szerezte meg a győzelmet. A 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál nagydíjasa 2017-ben meghívást kap a Kórusmuzsika Európa Nagydíja (EGP) versenyre.

A kortárs mű legjobb előadásáért különdíjat a Marymount Secondary School Choir kapta, a döntőben előadott Beischer-Matyó Tamás A virágok vetélkedése című darabjáért.

Beischer-Matyó Tamás egy másik művét, a Kreatív kapcsolatok című operát a Budapesti Operettszínház és a BartókPlusz Operafesztivál koprodukciójaként mutatták be június 16-án, a darabot itt boncolgattuk közösen a zeneszerzővel.

A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny egyenként 350 euró összegű karnagyi különdíjának nyertese Olekszij Samritszkij, a Youth Chamber Choir "Sophia" kórus vezetője, Ivan Yohan, a Parahyangan Catholic University Choir kórus vezetője, valamint Tadeja Vulc, a Academic Choir Maribor kórus vezetője lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Plusz

Új remény – Művészek a rákkal küzdő magyar kajakosért

A Fidelio kezdeményezésére művészek is segítik Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakos gyógykezelését. Már felajánlotta segítségét Miklósa Erika, Polyák Lilla, Náray Erika és Józan László. A Fidelio örömmel fogadja a további művész támogatókat!
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.