Edu-Art

Orosz győzelem a Bartók Kórusversenyen

2016.07.11. 10:36
Ajánlom
A 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyt és Folklórfesztivált Debrecenben tartották meg július 7-10. között, a Nagydíjas versenyen vasárnap a versenykategóriák nyertesei mérhették össze tudásukat a Kölcsey Központban.


A műsorban  a Vesna Gyermekkórus Oroszországból (karnagy Nagyezsda Averina), a Marymount Secondary School Choir Hongkongból (karnagy Jane Lau), a Youth Chamber Choir "Sophia" Ukrajnából (karnagy Olekszij Samritszkij), az Eos Female Choir Olaszországból (karnagy Fabrizio Barchi), valamint az Academic Choir Maribor Szlovéniából (karnagy Tadeja Vulc) léptek fel.

A gyermekkarok kategóriában a Vesna Gyermekkórus, az ifjúsági kórusok kategóriában a Marymount Secondary School Choir, a kamarakórusok kategóriában a Youth Chamber Choir "Sophia", a vegyeskarok kategóriában az Academic Choir Maribor szerezte meg a győzelmet. A 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál nagydíjasa 2017-ben meghívást kap a Kórusmuzsika Európa Nagydíja (EGP) versenyre.

A kortárs mű legjobb előadásáért különdíjat a Marymount Secondary School Choir kapta, a döntőben előadott Beischer-Matyó Tamás A virágok vetélkedése című darabjáért.

Beischer-Matyó Tamás egy másik művét, a Kreatív kapcsolatok című operát a Budapesti Operettszínház és a BartókPlusz Operafesztivál koprodukciójaként mutatták be június 16-án, a darabot itt boncolgattuk közösen a zeneszerzővel.

A nemzetközi zsűri és a művészeti tanács döntése alapján a 27. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny egyenként 350 euró összegű karnagyi különdíjának nyertese Olekszij Samritszkij, a Youth Chamber Choir "Sophia" kórus vezetője, Ivan Yohan, a Parahyangan Catholic University Choir kórus vezetője, valamint Tadeja Vulc, a Academic Choir Maribor kórus vezetője lett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.