Edu-Art

Országos művészeti hangadó Győrben

2010.09.28. 11:00
Ajánlom
Művészeti élménynapot szervez a Zene Világnapján, október 1-jén a MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület.

Az egész napos rendezvénnyel a szervezet Yehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész és humanista gondolkodó, a Zenei Világnap és a Musique - Europe (MUS-E) program megálmodója emléke előtt tiszteleg. Az egyesület győri rendezvényén a közönség megismerheti a mozgalmat, és mindazokat, akik abban aktívan részt vesznek. A program szellemiségét híven tükrözi Menuhin alapgondolata: "Az élet művészet és minden pillanatának alkotó pillanatnak kellene lennie".


Yehudi Menuhin 1975-ben, az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsa elnökeként hívta életre a Zene Világnapját, 1993-ban pedig az Európai Unió égisze alatt elindította a MUS-E programot, kapcsolódva az UNESCO „A világ kulturális fejlődésének évtizede" projektjéhez. A multikulturális mintaprogram célja az elfogadásra, együttélésre, együttműködésre nevelés a művészetek segítségével. Ennek elérése érdekében az iskolákban hivatásos művészek adják át azokat az ismereteket, amelyek révén a kisdiákok aktívan részt vesznek a közösségi munkában, tevékenységük kiszélesedik, kreativitásuk kibontakozik.
Ma már tíz európai ország iskoláiban alkalmazzák a MUS-E programot. Magyarországon 1994-ben indult el a nemzeti program, amelynek fontos célcsoportját alkotják azok az alsó tagozatos általános iskolások, akik veszélyeztetett sorsúak illetve halmozottan hátrányos helyzetűek. A mozgalom segítségével többen közülük kiváló eredménnyel végezték el az általános iskolát, illetve gimnáziumot, és számos kulturális és közismereti versenyt megnyertek.

Az országos művészeti hangadó részletes programja, valamint a MUS-E Egyesület bemutatkozása a szervezet honlapján olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.