Edu-Art

Országos Társaséneklési Verseny

2011.02.22. 10:56
Ajánlom
A jelentkezési határidő: 2011. február 28.

A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége a társasének hagyományainak erősítése, valamint a kis létszámú iskolai együttesek szakmai bemutatkozási lehetőségének biztosítása céljából tanulmányi verseny jelleggel meghirdeti a VI. országos társaséneklési versenyt. A verseny a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége által szervezett Országos Bicinium Éneklési Verseny folytatásaként és a Fővárosi Pedagógiai Intézet által évtizedek óta szervezett dal- és társaséneklési, valamint kamaraéneklési versenyek folytatásaként és országos kiterjesztéseként szerveződik.

A versenyen indulhatnak:
- az 1., 2., 3. korcsoportban az általános és középiskolák 10 - 19 éves tanulói;
- a 4. korcsoportban a zeneiskolák magánének szakos tanulói 22 éves korig. 

Kategóriák:
I. kategória:  duett
II. kategória: tercett
III. kategória: kvartett
(szólamkettőzés egyik kategóriában sem lehetséges)

Ezek korcsoportja:
1. korcsoport: 10-12 évesek
2. korcsoport: 13-15 évesek
3. korcsoport: 14-19 évesek
4. korcsoport: magánének szakos növendékek 22 éves korig

IV. kategória: kamarakórus - maximum  20 fő
1. korcsoport: általános tantervű iskolák - 10-15 évesek
2. korcsoport: szakosított tantervű iskolák - 10-15 évesek
3. korcsoport: középiskolák - 14-19 évesek
4. korcsoport zeneiskolai növendékek 22 éves korig 

Műsorválasztás:  

I-II-III. kategória esetében a versenyzőknek két művet kell előadni max. 5 perc időtartamban. Ezek közül legalább egy a cappella mű, a másik lehet hangszerkíséretes darab is a klasszikus zeneirodalom remekeiből. A hangszeres kísérők lehetnek felnőttek is. A válogatásnál ügyeljenek az előadók hangi, életkori, karakterbeli sajátosságaira.  

IV. kategória: A kamarakórusok 5 perces műsoridővel rendelkeznek. Javasoljuk az eltérő stílusokat, karaktereket, de kötelező legalább egy magyar szerző művét előadni. A kórusok csak a cappella énekelhetnek. Tanári irányítás lehetséges, de nem kötelező. Műsorválasztásukban ügyeljenek arra, hogy ne karműveket, hanem társaséneklésre alkalmas kamaraműveket szólaltassanak meg. 

A verseny menete:  

A verseny a jelentkezők létszámától függően egyszerre egy vagy két helyszínen zajlik. (I-II-III. kategória együtt, valamint a IV. kategória önálló helyszínen). Tervezett kezdési időpont május 20., péntek délután 15.00 óra, vagy 21., szombat 9.00 óra. A versenyzők műsorát szakmai bizottság véleményezi. A verseny nyilvános, közönség előtt zajlik. A meghallgatás után a zsűri a felkészítő kollégáknak szakmai értékelést tart. A véleményezés alapján a legigényesebb produkciók előadói meghívást kapnak a záró Gálahangversenyre. Ennek időpontja: május 22. vasárnap 10.00 óra. 

A verseny díjazása:
- a versenyzők emléklapot kapnak
- a kiemelkedő produkciók arany - ezüst - bronz oklevelet nyerhetnek el
- a Gálahangversenyre meghívottak ezen felül különdíjakban részesülnek

Nevezési díj:
I-II-III. kategória: 1000 Ft / versenyző
IV. kategória: 10000 Ft kórusonként

Örömmel vesszük és javasoljuk, hogy az országos versenyre jelentkezőket február folyamán a helyben hagyományos megyei / fővárosi rendezvényeken válasszák ki a szakmai munkaközösség, a szaktanácsadók szervezésében. 

A jelentkezésben kérjük megküldeni a jelentkező csoportok számát, kategóriáját, korcsoportját (a műsor, a szállás - étkezés pontosítása később történik).

A jelentkezési határidő: 2011. február 28.

Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége
1064 Budapest, Vörösmarty u. 65.
Telefon: 269-3553, e-mail: [email protected]

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.