Edu-Art

Ős-Bánk bán az iskoláknak

2011.05.16. 12:23
Ajánlom
Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára 1500 darab, oktatási célokra felajánlott CD-t vett át Horváth Ádámtól, az intézmény miniszteri biztosától. Az albumon a Bánk bán ősváltozata hallható, amelyet Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján, 2010 novemberében hallhatott a közönség.

A stúdiófelvételek készítése és CD-felvételek kiadása az Operaház hosszú távú céljai közé tartozik, a maradandó alkotások létrehozása az értékteremtést szolgálja, ugyanakkor az Operaház nagy hangsúlyt fektet a felnövekvő generációk zenei nevelésére, a zenei közoktatás fejlesztéséhez hozzá kíván járulni, ezért a nemzeti operát megörökítő CD-felvételből Horváth Ádám miniszteri biztos 1500 oktatási intézmény könyvtárának juttat.

Hoffmann Rózsa örömét fejezte ki az adomány kapcsán, és hangsúlyozta, hogy a kiadványt nem csupán az ének-zene, hanem az irodalom- és történelemoktatásban, a nyelvi ismeretek fejlesztésében is használhatják a pedagógusok. Kiemelte, hogy "ezt a nemes alapanyagot" nem csupán hallgatásra, de értelmezésre is érdemes, fontos mű, mely hozzásegít ahhoz, hogy operaértővé, operakedvelővé váljanak a fiatalok. "Az adomány felbecsülhetetlen értékű, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az iskola feladata testben és lélekben egészséges, harmonikus teljes ember nevelése, s ez elképzelhetetlen zene nélkül. Ha szétnézünk a világban, azt látjuk, hogy az agresszivitás, az erőszak mind nagyobb teret hódit, ez ellen küzdeni pedig leghatékonyabban az értékelvű neveléssel lehet. Hiszünk a zene szocializáló, személyiségformáló erejében, abban, hogy a zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható. A rombolás évei után újra kell építeni az oktatást, a zenei művelést, hogy a diákok testben és lélekben egészségesen jöjjenek ki az iskolákból, szeressék a muzsikát, értsék azt a népzenei kincset, amely alapja a magyar operairodalomnak. Aligha lehet elvárni, hogy minden gyermekből operaszerető felnőtt váljon. Ám az a diák, aki az iskolában végighallgatja néhányszor a Hazám, hazám kezdetű áriát, vagy Melinda szomorú énekét, túl azon, hogy később is felismeri e dallamot, egyúttal leckét kap emberségből, hűségből, a haza iránti elkötelezettségből. Egész életén át emlékezni fog Erkel Ferenc, Katona József nevére, Bánk bán történetére. Az Operaház énekesei, zenekara pedig garancia arra, hogy a diákok világszínvonalú előadásban ismerjék meg nemzeti kincsünket. Köszönet az Operaháznak a felajánlásért, köszönet nemzeti operánk gyönyörű előadásáért" - fogalmazott.

A CD-adományozás része az Operaház új ifjúságnevelő projektjeinek, melyek közül az egyik legfontosabb a következő tanévben induló "Ismerkedés az Operával" előadás-sorozat. A programot az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett TÁMOP-pályázaton elnyert közel negyven millió forintos támogatásból finanszírozza az Operaház szakmai csoportja, amely hat iskolába szervez opera-beavató sorozatot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.