Edu-Art

Öt magyar civil szervezet az ERSTE Alapítvány 2011-es Társadalmi Integrációs Díj nyertesei között

2011.06.21. 13:41
Ajánlom
Két napra a társadalmi integráció központjává vált Prága, ahol 12 közép- és délkelet-európai ország*: 132 szervezeteit fogadták az ERSTE Alapítvány 2011-es Társadalmi Integrációs Díjának díjátadó ünnepségén.

Az 1850 jelentkező közül 132 pályázat jutott a döntőbe, ahol egy nemzetközi zsűri ítélte oda a díjakat. Az első három helyezetten felül 28 további elismerést, valamint hat különdíjat osztottak ki az indulók között. Utóbbiak közül kettőt a zsűri, hármat a 132 beválogatott szervezet ítélt oda, míg eggyel az ERSTE Csoport munkatársai kedvenc projektjüket jutalmazták. A 36 győztes szervezet** 613 000 eurós pénzdíjon osztozik majd, míg a döntőbe került többi projekt egyéb juttatásokban részesül: publicitást kapnak saját régiójukban, hiszen az ERSTE Alapítvány által finanszírozott kommunikációs tanácsadók segítik majd őket két éven keresztül.

A nyertesekről

Első díj (40 000 euró): Erőszak áldozatául esett nők és gyermekek részére fenntartott menedékhely és tanácsadó központ (Horvátország)

A Zágrábi Névtelen Nők Háza (AZKZ) kiemelkedő szerepet vállalt a horvát családokon belüli erőszak áldozatainak megsegítésében. Az erőszaknak kitett nők és gyerekek megkapják a szükséges időt, helyet és segítséget, hogy felépüljenek és újrakezdhessék életüket. Az Erőszak áldozatául esett nők és gyermekek részére fenntartott menedékhely és tanácsadó központ hihetetlenül sikeres még a legmagasabb nemzetközi sztenderdekhez viszonyítva is. A program 90%-os sikerrel akadályozza meg az erőszakos helyzetekbe való visszakerülést, az ott gyógyuló nők képesek eltartani magukat és gyerekeiket. Az 1980-as évektől kezdve, amikor a családon belüli erőszakkal a törvények nem foglalkoztak, és semmilyen óvintézkedést nem tettek az áldozatok érdekében, a szervezet megteremtette a lehetőséget a nőknek az erőszakmentes életre.

Második díj (30 000 euró):

Roma Sajtóügynökség (Szlovákia)

A Roma Sajtóügynökség a szlovákiai romákról szóló negatív tájékoztatás - főképp a médiában való mellőzésük - ellen küzd. Az első lépés az ügynökség felállításában olyan roma egyének megtalálása volt, akik hajlandók tanulni és a médiában karriert csinálni. A szerkesztőségi iroda felállításával az újonnan kiképzett újságírók képesek voltak nagyobb objektivitással beszámolni a romákat érintő témákról. Emellett példaképnek is bizonyultak, akik arra inspirálják a fiatal romákat, hogy kövessék ők is ezt az utat. Az ügynökség munkájának köszönhetően jelentősen nőtt a roma nyelv használata a Szlovák TV-ben és Rádióban.

Harmadik díj (20 000 euró): Szent Ferenc Rózsái Hajléktalan Menedékhely, Rijeka (Horvátország)

Egy olyan országban, ahol a törvények egyszerűen figyelmen kívül hagyják a hajléktalanokat, a rijekai Szent Ferenc Rózsái Hajléktalan Menedékhely alapvető szükségletet jelent. A Világi Ferencesek Rendje által felállított menedékhely egyedülálló, hiszen 24 órán keresztül nyitva áll, és egy széleskörű újra-szocializáló programot ajánl a hajléktalanok számára. Azoknak, akik valamilyen függőség, rossz mentális vagy fizikai állapot következtében, vagy családi, társadalmi támogatás hiányában váltak hajléktalanná, segít, hogy újra a társadalom megbecsült tagjai legyenek. Szakértők és önkéntesek csoportja koordinálja a programot, amely kreatív tevékenységeket és csoportterápiát is alkalmaz. A programban részt vevők kb. 60%-a "újraszocializálódik", leküzdi függőségeit, munkát és lakóhelyet talál.

A három legjobban szerepelt szervezeten kívül még 28 alapítványt ismert el a zsűri, akik egyenként 16 000 eurós támogatásban részesültek. Magyarországról az alábbi szervezetek kerültek be a jutalmazottak közé:

Bódvalenkei freskófalu - Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, Budapest

A faluban Európában egyedülálló művészeti központ van kialakulóban: az európai roma festészet hatalmas, szabadtéri tárlata, állandó kiállítása. A projekt kezdetén magyar cigány festők készítettek freskókat: eddig tizenöt monumentális mű készült el. A látványosság turistákat vonz közelről és távolról, ezzel is elősegítve romák és nem romák párbeszédét, a megértést és a megismerést.

Integráció korlátok nélkül: Baráthegyi Majorság - Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, Miskolc

Az 5 hektáron elterülő rehabilitációs majorságon épült fel az alapítvány új lakóotthona. Céljuk a családban élő, felnőtt korú, fogyatékossággal élő személyek önálló életvitelének elősegítése. A majorságban jelenleg 70-en dolgoznak, gazdálkodnak és műhelyekben tevékenykednek.

Retextil, ökológiai és humán recycling program - Retextil Alapítvány, Pécs

A nyitott műhelyben, ahol kizárólag megváltozott munkaképességűek dolgoznak, elsajátítható a technológia: hogyan dolgozhatjuk fel családunk, barátaink levetett ruháit és készíthetünk belőlük öko-design termékeket. A háztartási és ipari textilhulladék újrahasznosításának egy speciális és eredeti módszere. A Retextil magyar találmány.

Romaprogram nem csak romáknak - Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), Budapest

A program egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat. A közösségszervezéshez, a hatékonyabb jog- és érdekérvényesítéshez járul hozzá a romáknak nyújtott jogi tanácsadás, az állampolgári jogokról való informálás, valamint a TASZ aktivistái által egyes romatelepeken végzett terepmunka. A Társaság a Szabadságjogokért ezen kívül elnyerte a 132 szervezet által odaítélt három díj egyikét (10.000 Euró értékben), melyet az érdekérvényesítés kategóriában osztottak ki.

Eltitkolt évek - Civil Művek Közművelődési Egyesület, Budapest

Az Eltitkolt évek című film 11 leszbikus nő vallomása nőkről, szerelemről, családról, boldogságról, fájdalomról. Az identitás- és közösségkereső Kádár-korszakról, a szubkultúrát megtűrő alternatív 80-as évekről, a rendszerváltást követő mozgalomról és személyes küzdelmekről.

Andreas Treichl, az ERSTE Alapítvány igazgatóságának elnöke, az Erste Csoport vezérigazgatója adta át a díjat: „2007-ben azért hoztuk létre ezt a díjat, mert hiszünk az előítéletektől mentes és az esélyegyenlőséget megteremtő társadalmak létezésében. Mindannyiunknak hozzá kell járulnia az ilyen társadalmak megteremtéséhez. A nyertes szervezetek teljes tevékenységüket e célnak szentelik. A legkevesebb, amit megtehetünk, hogy nyilvánosan tisztelgünk elhivatottságuk és kiemelkedő teljesítményük előtt, és megpróbáljuk követni a jó példát." - mondta el Treichl.

A pályázatok pozitív példaként felkerülnek az ERSTE Alapítvány társadalmi integrációs hálózatának honlapjára. A www.socialintegration.org/network egy olyan interaktív adatbázis, amely a közép- és délkelet-európai országok „legjobb gyakorlatait" összesíti azért, hogy felkeltse a potenciális támogatók figyelmét, és így összekösse a non-profit szektort a gazdasági szféra szereplőivel. Ezen kívül az alapítványok képviselői műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt, ahol olyan témákat érintenek, mint a társadalmi üzleti modell, mint alternatív finanszírozási lehetőség, a médiakapcsolatok építése vagy a közösségi média csatornáinak használata.

A 2011-es ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjának zsűrije 18, társadalmi integrációs témában jártas szakemberből állt. A zsűri tagja volt a magyar Neményi Mária is.

Egyéb jutalmazott projektek

Bosznia Hercegovina

Delta Projekt - A Drámaoktatás Központja, Mostar

Taposóakna áldozatok rehabilitációja és re-integrációja vízi sportokon keresztül - Eco Sports Csoport, Szarajevó

Fiatalok társadalmi integrációja Podrinjaban - IPAK - Fiatalok építik a jövőt, Tuzla

Fiatalok Kulturális Fesztiválja 2010 - Béke hídja, Prijedor

Horvátország

Merülés a rokkant emberekért - Diving club „GeRonimo", Zágráb

Csehország

Becsületes Iskola - Az emberi jogok ligája, Brno

A vállalatalapítástól a lakásig - JURTA, Děčín - Nebočady

Együtt közösen - Assistance, Prága

Koszovó

Az autista gyerekek társadalmi integrációja - Közösen az Autistákért, Pristina

SOS Új Óvoda - SOS Gyermekfalu, Pristina

Macedónia

Kreatív elmék munkalehetőségeket teremtenek - "Miladinovci Testvérek" Önkormányzati Könyvtár, Radovis

Társadalmi partnerség a felelős társadalomért - Polio Plis, Skopje

Moldova

Mozgássérült gyermekek oktatásba való bevonása - HOPE Központ, Chisinau

Románia

Jobb otthonok - Szociális Segítség és Fiatalok Alapítványa, Săcele

Közel az iskolához - Egyesület a társadalmi elfogadás támogatásáért, Campia Turzii

Concordia Pékség - Concordia Humanitárius Szervezet, Bukarest

Demokrácia Padureniben - Pro Demokrácia Klub, Temesvár

Diverzitás, a valóság körülöttünk - ACCEPT Egyesület, Bukarest

Nemzetközi Romani Művészeti Fesztivál - TURN Kulturális Egyesület, Temesvár

Szerbia

Támogatott Lét - Majdnem ott, Pančevo

Harmadik Kor - Egyesület a Helyi Fejlődésért Kamenica,Nis

Egészséggel a Szegénység Ellen - Állampolgárok és Speciális Segítséget Igénylő Gyerekek Szüleinek Egyesülete, Kruševac

Szlovákia

Társadalmi Színház - Eszköz a társadalmi kirekesztés és a szegénység ellen - Hajléktalanok Színháza, Pozsony

A zsűri két különdíját a montenegrói Női Biztonság Házához tartozó Közösen az intellektuálisan hátrányos helyzetű emberekért projekt és a Szlovén Hospice Társaság kapták.

Az ERSTE Csoport munkatársai Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, Magyarországból, Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Ukrajnából szavaztak a kedvenc projektjeikre. Az ERSTE Csoport munkatársai különdíját a romániai Concordia Humanitárius Szervezet Concordia Péksége kapta.

További információ az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjáról és a díjazott szervezetekről: www.integrationaward.org

ERSTE Alapítvány: Az alapítványt 2003-ban hozták létre, a 190 éves "Erste Oesterreichische Spar-Kasse", az első ausztriai takarékpénztár jogutódjaként. Az ERSTE Alapítvány jelenleg 25,3%-os részesedéssel rendelkezik az Erste Group-ban. Az alapítvány osztalékjövedelmének egy részét Ausztria, Közép- és Délkelet Európa társadalmainak fejlesztésére fordítja.  Támogatja a társadalmi elkötelezettséget és a civil társadalom aktív szerepvállalását; célja, hogy közelebb hozza az embereket egymáshoz és terjessze az 1989 óta radikális változásokon átesett régió történelmét. Az Alapítvány fő tevékenységi területei a társadalmi fejlesztés (social development), a kultúra és Európa.

* Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia

** Az egyik különdíjas megkapta a 28 elismerés egyikét is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.