Edu-Art

Öt magyar civil szervezet az ERSTE Alapítvány 2011-es Társadalmi Integrációs Díj nyertesei között

2011.06.21. 13:41
Ajánlom
Két napra a társadalmi integráció központjává vált Prága, ahol 12 közép- és délkelet-európai ország*: 132 szervezeteit fogadták az ERSTE Alapítvány 2011-es Társadalmi Integrációs Díjának díjátadó ünnepségén.

Az 1850 jelentkező közül 132 pályázat jutott a döntőbe, ahol egy nemzetközi zsűri ítélte oda a díjakat. Az első három helyezetten felül 28 további elismerést, valamint hat különdíjat osztottak ki az indulók között. Utóbbiak közül kettőt a zsűri, hármat a 132 beválogatott szervezet ítélt oda, míg eggyel az ERSTE Csoport munkatársai kedvenc projektjüket jutalmazták. A 36 győztes szervezet** 613 000 eurós pénzdíjon osztozik majd, míg a döntőbe került többi projekt egyéb juttatásokban részesül: publicitást kapnak saját régiójukban, hiszen az ERSTE Alapítvány által finanszírozott kommunikációs tanácsadók segítik majd őket két éven keresztül.

A nyertesekről

Első díj (40 000 euró): Erőszak áldozatául esett nők és gyermekek részére fenntartott menedékhely és tanácsadó központ (Horvátország)

A Zágrábi Névtelen Nők Háza (AZKZ) kiemelkedő szerepet vállalt a horvát családokon belüli erőszak áldozatainak megsegítésében. Az erőszaknak kitett nők és gyerekek megkapják a szükséges időt, helyet és segítséget, hogy felépüljenek és újrakezdhessék életüket. Az Erőszak áldozatául esett nők és gyermekek részére fenntartott menedékhely és tanácsadó központ hihetetlenül sikeres még a legmagasabb nemzetközi sztenderdekhez viszonyítva is. A program 90%-os sikerrel akadályozza meg az erőszakos helyzetekbe való visszakerülést, az ott gyógyuló nők képesek eltartani magukat és gyerekeiket. Az 1980-as évektől kezdve, amikor a családon belüli erőszakkal a törvények nem foglalkoztak, és semmilyen óvintézkedést nem tettek az áldozatok érdekében, a szervezet megteremtette a lehetőséget a nőknek az erőszakmentes életre.

Második díj (30 000 euró):

Roma Sajtóügynökség (Szlovákia)

A Roma Sajtóügynökség a szlovákiai romákról szóló negatív tájékoztatás - főképp a médiában való mellőzésük - ellen küzd. Az első lépés az ügynökség felállításában olyan roma egyének megtalálása volt, akik hajlandók tanulni és a médiában karriert csinálni. A szerkesztőségi iroda felállításával az újonnan kiképzett újságírók képesek voltak nagyobb objektivitással beszámolni a romákat érintő témákról. Emellett példaképnek is bizonyultak, akik arra inspirálják a fiatal romákat, hogy kövessék ők is ezt az utat. Az ügynökség munkájának köszönhetően jelentősen nőtt a roma nyelv használata a Szlovák TV-ben és Rádióban.

Harmadik díj (20 000 euró): Szent Ferenc Rózsái Hajléktalan Menedékhely, Rijeka (Horvátország)

Egy olyan országban, ahol a törvények egyszerűen figyelmen kívül hagyják a hajléktalanokat, a rijekai Szent Ferenc Rózsái Hajléktalan Menedékhely alapvető szükségletet jelent. A Világi Ferencesek Rendje által felállított menedékhely egyedülálló, hiszen 24 órán keresztül nyitva áll, és egy széleskörű újra-szocializáló programot ajánl a hajléktalanok számára. Azoknak, akik valamilyen függőség, rossz mentális vagy fizikai állapot következtében, vagy családi, társadalmi támogatás hiányában váltak hajléktalanná, segít, hogy újra a társadalom megbecsült tagjai legyenek. Szakértők és önkéntesek csoportja koordinálja a programot, amely kreatív tevékenységeket és csoportterápiát is alkalmaz. A programban részt vevők kb. 60%-a "újraszocializálódik", leküzdi függőségeit, munkát és lakóhelyet talál.

A három legjobban szerepelt szervezeten kívül még 28 alapítványt ismert el a zsűri, akik egyenként 16 000 eurós támogatásban részesültek. Magyarországról az alábbi szervezetek kerültek be a jutalmazottak közé:

Bódvalenkei freskófalu - Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, Budapest

A faluban Európában egyedülálló művészeti központ van kialakulóban: az európai roma festészet hatalmas, szabadtéri tárlata, állandó kiállítása. A projekt kezdetén magyar cigány festők készítettek freskókat: eddig tizenöt monumentális mű készült el. A látványosság turistákat vonz közelről és távolról, ezzel is elősegítve romák és nem romák párbeszédét, a megértést és a megismerést.

Integráció korlátok nélkül: Baráthegyi Majorság - Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, Miskolc

Az 5 hektáron elterülő rehabilitációs majorságon épült fel az alapítvány új lakóotthona. Céljuk a családban élő, felnőtt korú, fogyatékossággal élő személyek önálló életvitelének elősegítése. A majorságban jelenleg 70-en dolgoznak, gazdálkodnak és műhelyekben tevékenykednek.

Retextil, ökológiai és humán recycling program - Retextil Alapítvány, Pécs

A nyitott műhelyben, ahol kizárólag megváltozott munkaképességűek dolgoznak, elsajátítható a technológia: hogyan dolgozhatjuk fel családunk, barátaink levetett ruháit és készíthetünk belőlük öko-design termékeket. A háztartási és ipari textilhulladék újrahasznosításának egy speciális és eredeti módszere. A Retextil magyar találmány.

Romaprogram nem csak romáknak - Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), Budapest

A program egyik célja, hogy a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat. A közösségszervezéshez, a hatékonyabb jog- és érdekérvényesítéshez járul hozzá a romáknak nyújtott jogi tanácsadás, az állampolgári jogokról való informálás, valamint a TASZ aktivistái által egyes romatelepeken végzett terepmunka. A Társaság a Szabadságjogokért ezen kívül elnyerte a 132 szervezet által odaítélt három díj egyikét (10.000 Euró értékben), melyet az érdekérvényesítés kategóriában osztottak ki.

Eltitkolt évek - Civil Művek Közművelődési Egyesület, Budapest

Az Eltitkolt évek című film 11 leszbikus nő vallomása nőkről, szerelemről, családról, boldogságról, fájdalomról. Az identitás- és közösségkereső Kádár-korszakról, a szubkultúrát megtűrő alternatív 80-as évekről, a rendszerváltást követő mozgalomról és személyes küzdelmekről.

Andreas Treichl, az ERSTE Alapítvány igazgatóságának elnöke, az Erste Csoport vezérigazgatója adta át a díjat: „2007-ben azért hoztuk létre ezt a díjat, mert hiszünk az előítéletektől mentes és az esélyegyenlőséget megteremtő társadalmak létezésében. Mindannyiunknak hozzá kell járulnia az ilyen társadalmak megteremtéséhez. A nyertes szervezetek teljes tevékenységüket e célnak szentelik. A legkevesebb, amit megtehetünk, hogy nyilvánosan tisztelgünk elhivatottságuk és kiemelkedő teljesítményük előtt, és megpróbáljuk követni a jó példát." - mondta el Treichl.

A pályázatok pozitív példaként felkerülnek az ERSTE Alapítvány társadalmi integrációs hálózatának honlapjára. A www.socialintegration.org/network egy olyan interaktív adatbázis, amely a közép- és délkelet-európai országok „legjobb gyakorlatait" összesíti azért, hogy felkeltse a potenciális támogatók figyelmét, és így összekösse a non-profit szektort a gazdasági szféra szereplőivel. Ezen kívül az alapítványok képviselői műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt, ahol olyan témákat érintenek, mint a társadalmi üzleti modell, mint alternatív finanszírozási lehetőség, a médiakapcsolatok építése vagy a közösségi média csatornáinak használata.

A 2011-es ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjának zsűrije 18, társadalmi integrációs témában jártas szakemberből állt. A zsűri tagja volt a magyar Neményi Mária is.

Egyéb jutalmazott projektek

Bosznia Hercegovina

Delta Projekt - A Drámaoktatás Központja, Mostar

Taposóakna áldozatok rehabilitációja és re-integrációja vízi sportokon keresztül - Eco Sports Csoport, Szarajevó

Fiatalok társadalmi integrációja Podrinjaban - IPAK - Fiatalok építik a jövőt, Tuzla

Fiatalok Kulturális Fesztiválja 2010 - Béke hídja, Prijedor

Horvátország

Merülés a rokkant emberekért - Diving club „GeRonimo", Zágráb

Csehország

Becsületes Iskola - Az emberi jogok ligája, Brno

A vállalatalapítástól a lakásig - JURTA, Děčín - Nebočady

Együtt közösen - Assistance, Prága

Koszovó

Az autista gyerekek társadalmi integrációja - Közösen az Autistákért, Pristina

SOS Új Óvoda - SOS Gyermekfalu, Pristina

Macedónia

Kreatív elmék munkalehetőségeket teremtenek - "Miladinovci Testvérek" Önkormányzati Könyvtár, Radovis

Társadalmi partnerség a felelős társadalomért - Polio Plis, Skopje

Moldova

Mozgássérült gyermekek oktatásba való bevonása - HOPE Központ, Chisinau

Románia

Jobb otthonok - Szociális Segítség és Fiatalok Alapítványa, Săcele

Közel az iskolához - Egyesület a társadalmi elfogadás támogatásáért, Campia Turzii

Concordia Pékség - Concordia Humanitárius Szervezet, Bukarest

Demokrácia Padureniben - Pro Demokrácia Klub, Temesvár

Diverzitás, a valóság körülöttünk - ACCEPT Egyesület, Bukarest

Nemzetközi Romani Művészeti Fesztivál - TURN Kulturális Egyesület, Temesvár

Szerbia

Támogatott Lét - Majdnem ott, Pančevo

Harmadik Kor - Egyesület a Helyi Fejlődésért Kamenica,Nis

Egészséggel a Szegénység Ellen - Állampolgárok és Speciális Segítséget Igénylő Gyerekek Szüleinek Egyesülete, Kruševac

Szlovákia

Társadalmi Színház - Eszköz a társadalmi kirekesztés és a szegénység ellen - Hajléktalanok Színháza, Pozsony

A zsűri két különdíját a montenegrói Női Biztonság Házához tartozó Közösen az intellektuálisan hátrányos helyzetű emberekért projekt és a Szlovén Hospice Társaság kapták.

Az ERSTE Csoport munkatársai Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, Magyarországból, Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Ukrajnából szavaztak a kedvenc projektjeikre. Az ERSTE Csoport munkatársai különdíját a romániai Concordia Humanitárius Szervezet Concordia Péksége kapta.

További információ az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjáról és a díjazott szervezetekről: www.integrationaward.org

ERSTE Alapítvány: Az alapítványt 2003-ban hozták létre, a 190 éves "Erste Oesterreichische Spar-Kasse", az első ausztriai takarékpénztár jogutódjaként. Az ERSTE Alapítvány jelenleg 25,3%-os részesedéssel rendelkezik az Erste Group-ban. Az alapítvány osztalékjövedelmének egy részét Ausztria, Közép- és Délkelet Európa társadalmainak fejlesztésére fordítja.  Támogatja a társadalmi elkötelezettséget és a civil társadalom aktív szerepvállalását; célja, hogy közelebb hozza az embereket egymáshoz és terjessze az 1989 óta radikális változásokon átesett régió történelmét. Az Alapítvány fő tevékenységi területei a társadalmi fejlesztés (social development), a kultúra és Európa.

* Magyarország, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia

** Az egyik különdíjas megkapta a 28 elismerés egyikét is.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.