Edu-Art

Pálfalvi Tamás trombitás rangos európai versenyt nyert

2014.11.06. 12:34
Ajánlom
November 1-jén első alkalommal adták át Berlinben a fiatal zenészek lemezkiadását segítő Fanny Mendelssohn Vándorkupát, melyet egy fiatal magyar trombitaművész vehetett át.

A tízezer euróval járó díj célja lehetővé tenni a fiatal klasszikuszenészek számára, hogy egy innovatív koncepció szerint elkészítsék bemutatkozó lemezüket. A zsűri a játéktechnika színvonala és egyedisége mellett azt értékeli, hogy a CD-re szánt darabok összetételében van-e valami hátározott és egyedi rendezőelv.

Tizenhét magasan képzett fiatal zenész nyújtotta be pályázatát, akik közül öten jutottak tovább az utolsó fordulóba. Nekik egy órájuk volt a bemutatkozásra, ennyi idő alatt kellett felvázolni zenei repertoárjukat, bebizonyítani muzikalitásukat, és zenei rátermettségüket. Ezzel a lehetőséggel Anna Jakubcová fuvolista, a Verena Metzger és Raphael Paratore alkotta zongora-cselló duó, Pálfalvi Tamás trombitás, Karin Bonelli furulyaművész, valamint Sophie Dartigalongue fagottművész élhetett.

A zsűri hosszas mérlegelés után Pálfalvi Tamás trombitaművész mellett döntött. Tamás célja a trombitán játszható darabok repertoárjának szélesítése, és a játéktechnika új irányokban való fejlesztése: mindezt a régizenei anyag trombitára való alkalmazásával, valamint új komponisták műveinek feldolgozásával gondolja megvalósíthatónak. A huszonhárom éves trombitás egy Dobrovay László darabbal brillírozott, majd Robert Erickson Kryl című darabját adta elő lélegzetelállító játéktechnikával. Ezen kívül eljátszott még egy darabot, amit Tornyai Péter kifejezettem az ő számára komponált.

Pálfalvi Tamás így nyilatkozott a Fanny Mendelssohn Vándorkupáról: "A díj megszerzése arra inspirált, hogy kiéljem a zenei fantáziámat. Most, hogy megszereztem, különösen ". Berlinben azonnal hozzákezdtek Pálfalvi Tamás lemezének rögzítéséhez. 2015. szeptember 10-én a Schwanseei kastélyban, a Mecklenburg-Vorpommern ünnepi játékokon megrendezésre kerülő nyitóhangversenyen többek között ez a lemez is bemutatkozik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.