Edu-Art

Pálfalvi Tamás trombitás rangos európai versenyt nyert

2014.11.06. 12:34
Ajánlom
November 1-jén első alkalommal adták át Berlinben a fiatal zenészek lemezkiadását segítő Fanny Mendelssohn Vándorkupát, melyet egy fiatal magyar trombitaművész vehetett át.

A tízezer euróval járó díj célja lehetővé tenni a fiatal klasszikuszenészek számára, hogy egy innovatív koncepció szerint elkészítsék bemutatkozó lemezüket. A zsűri a játéktechnika színvonala és egyedisége mellett azt értékeli, hogy a CD-re szánt darabok összetételében van-e valami hátározott és egyedi rendezőelv.

Tizenhét magasan képzett fiatal zenész nyújtotta be pályázatát, akik közül öten jutottak tovább az utolsó fordulóba. Nekik egy órájuk volt a bemutatkozásra, ennyi idő alatt kellett felvázolni zenei repertoárjukat, bebizonyítani muzikalitásukat, és zenei rátermettségüket. Ezzel a lehetőséggel Anna Jakubcová fuvolista, a Verena Metzger és Raphael Paratore alkotta zongora-cselló duó, Pálfalvi Tamás trombitás, Karin Bonelli furulyaművész, valamint Sophie Dartigalongue fagottművész élhetett.

A zsűri hosszas mérlegelés után Pálfalvi Tamás trombitaművész mellett döntött. Tamás célja a trombitán játszható darabok repertoárjának szélesítése, és a játéktechnika új irányokban való fejlesztése: mindezt a régizenei anyag trombitára való alkalmazásával, valamint új komponisták műveinek feldolgozásával gondolja megvalósíthatónak. A huszonhárom éves trombitás egy Dobrovay László darabbal brillírozott, majd Robert Erickson Kryl című darabját adta elő lélegzetelállító játéktechnikával. Ezen kívül eljátszott még egy darabot, amit Tornyai Péter kifejezettem az ő számára komponált.

Pálfalvi Tamás így nyilatkozott a Fanny Mendelssohn Vándorkupáról: "A díj megszerzése arra inspirált, hogy kiéljem a zenei fantáziámat. Most, hogy megszereztem, különösen ". Berlinben azonnal hozzákezdtek Pálfalvi Tamás lemezének rögzítéséhez. 2015. szeptember 10-én a Schwanseei kastélyban, a Mecklenburg-Vorpommern ünnepi játékokon megrendezésre kerülő nyitóhangversenyen többek között ez a lemez is bemutatkozik.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.