Edu-Art

„Páratlan lehetőség a Fesztiválzenekarral dolgozni”

2016.08.15. 08:32
Ajánlom
Dubóczky Gergely a zenélés minden szintjén jelen van: támogatja a laikus muzsikusok örömzenélését, részt vesz a művészképzésben, segíti hazánk egyik legsikeresebb zenekarának munkáját és most már zenei versenyen is járt. A győzelméről és közelgő koncertjeiről is megkérdeztük.

- Nemrég érkeztél haza egy karmesterversenyről, ahol első díjat nyertél. Hol és milyen volt ez a megmérettetés?

- Portugáliában rendezték meg a versenyt, és dacára annak, hogy egy fiatal rendezvényről beszélünk, egy nagyon komoly, ötfordulós, széles repertoárt felölelő megmérettetés ez, ahol minden nap újabb darabbal vagy darabokkal kellett készülni. Hatvan embert hívtak be, a döntőig már csak négyen jutottunk el. Külön öröm, hogy Kornel Thomas magyar-amerikai kollégámmal együtt lettünk döntősök, ő harmadik helyezést kapott. Egyébként ez volt az első verseny, amin részt vettem.

Dubóczky Gergely

Dubóczky Gergely (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

- És egyben ez volt az első versenygyőzelmed is. Mivel jár ez az első díj?

- Pénzjutalommal, illetve a jövő évadban visszahívnak koncertezni Portugáliába.

- Itthon több együttest is vezetsz: te állsz a Budapest Sound Collective, a Medikus Zenekar és a Bartók Konzervatórium szimfonikus zenekarának élén is. Milyen projekten dolgozol most?

- Nagyon készülünk már a CAFe Budapesten tartandó koncertre, ahol az Elemek című sorozat hangszínnel foglalkozó részét adjuk elő. A fesztivál keretein belül indítottuk ezt a formabontó kísérletet, és nagyon örülök, hogy nyitottak a folytatásra. Rendkívül fontos, hogy új kezdeményezéseket is gondozzon egy ilyen fesztivál. A sorozatban komponált koncertprogrammal dolgozunk: a művek szigorú szerkesztőelv szerint követik egymást, és a sok pici darabból áll össze a nagyobb forma. Jelen esetben az egyes hangszíntípusok – alapszínek – először külön jelennek meg, és fejlődnek egyre bonyolultabb vegyületté a koncert alatt. A zenéhez a rendező-díszlettervező Antal Csaba talált ki egy fantasztikusan izgalmas installációt.

Dubóczky Gergely

Dubóczky Gergely

- A karriered eddigi legjelentősebb eseményeként aposztrofálod, hogy novemberben a Zeneakadémián vezényelheted a Budapesti Fesztiválzenekart.

- Persze, ez hatalmas dolog! Különleges és talán világszinten is páratlan lehetőség a Fesztiválzenekarral dolgozni. Fischer Iván indította el a FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) sorozatot, amelyben pályájuk elején lévő karmesterek kapnak lehetőséget a Fesztiválzenekarral való együttműködésre. Van szerencsém néhány éve már segíteni a zenekar munkáját, koncerteken is vezényelhettem, de ez lesz az első, hogy bérletes hangversenyen állhatok ki eléjük. Ráadásul én indítom a sorozatot, úgyhogy nagyon megtisztelő, ünnepi alkalom lesz ez számomra.

Fischer Iván lett a legjobb külföldi karmester

Kapcsolódó

Fischer Iván lett a legjobb külföldi karmester

Nemzetközi fronton ismét nagyot brillírozott a Budapesti Fesztiválzenekar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.