Edu-Art

„Páratlan lehetőség a Fesztiválzenekarral dolgozni”

2016.08.15. 08:32
Ajánlom
Dubóczky Gergely a zenélés minden szintjén jelen van: támogatja a laikus muzsikusok örömzenélését, részt vesz a művészképzésben, segíti hazánk egyik legsikeresebb zenekarának munkáját és most már zenei versenyen is járt. A győzelméről és közelgő koncertjeiről is megkérdeztük.

- Nemrég érkeztél haza egy karmesterversenyről, ahol első díjat nyertél. Hol és milyen volt ez a megmérettetés?

- Portugáliában rendezték meg a versenyt, és dacára annak, hogy egy fiatal rendezvényről beszélünk, egy nagyon komoly, ötfordulós, széles repertoárt felölelő megmérettetés ez, ahol minden nap újabb darabbal vagy darabokkal kellett készülni. Hatvan embert hívtak be, a döntőig már csak négyen jutottunk el. Külön öröm, hogy Kornel Thomas magyar-amerikai kollégámmal együtt lettünk döntősök, ő harmadik helyezést kapott. Egyébként ez volt az első verseny, amin részt vettem.

Dubóczky Gergely

Dubóczky Gergely (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia)

- És egyben ez volt az első versenygyőzelmed is. Mivel jár ez az első díj?

- Pénzjutalommal, illetve a jövő évadban visszahívnak koncertezni Portugáliába.

- Itthon több együttest is vezetsz: te állsz a Budapest Sound Collective, a Medikus Zenekar és a Bartók Konzervatórium szimfonikus zenekarának élén is. Milyen projekten dolgozol most?

- Nagyon készülünk már a CAFe Budapesten tartandó koncertre, ahol az Elemek című sorozat hangszínnel foglalkozó részét adjuk elő. A fesztivál keretein belül indítottuk ezt a formabontó kísérletet, és nagyon örülök, hogy nyitottak a folytatásra. Rendkívül fontos, hogy új kezdeményezéseket is gondozzon egy ilyen fesztivál. A sorozatban komponált koncertprogrammal dolgozunk: a művek szigorú szerkesztőelv szerint követik egymást, és a sok pici darabból áll össze a nagyobb forma. Jelen esetben az egyes hangszíntípusok – alapszínek – először külön jelennek meg, és fejlődnek egyre bonyolultabb vegyületté a koncert alatt. A zenéhez a rendező-díszlettervező Antal Csaba talált ki egy fantasztikusan izgalmas installációt.

Dubóczky Gergely

Dubóczky Gergely

- A karriered eddigi legjelentősebb eseményeként aposztrofálod, hogy novemberben a Zeneakadémián vezényelheted a Budapesti Fesztiválzenekart.

- Persze, ez hatalmas dolog! Különleges és talán világszinten is páratlan lehetőség a Fesztiválzenekarral dolgozni. Fischer Iván indította el a FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) sorozatot, amelyben pályájuk elején lévő karmesterek kapnak lehetőséget a Fesztiválzenekarral való együttműködésre. Van szerencsém néhány éve már segíteni a zenekar munkáját, koncerteken is vezényelhettem, de ez lesz az első, hogy bérletes hangversenyen állhatok ki eléjük. Ráadásul én indítom a sorozatot, úgyhogy nagyon megtisztelő, ünnepi alkalom lesz ez számomra.

Fischer Iván lett a legjobb külföldi karmester

Kapcsolódó

Fischer Iván lett a legjobb külföldi karmester

Nemzetközi fronton ismét nagyot brillírozott a Budapesti Fesztiválzenekar.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.