Edu-Art

Párizsban vendégszerepel az Angelica Leánykar

2013.10.24. 13:40
Ajánlom
A Párizsi Magyar Intézetben a nemzeti ünnep alkalmából október 23-án este adott nagy sikerű koncert után a Saint Jean Bosco templomban és a Notre Dame katedrálisban lép fel az együttes.

Gráf Zsuzsanna karnagy elmondta: az Angelica Leánykar utoljára 2001-ben a franciaországi magyar kulturális évadban adott koncertet a párizsi Notre Dame-ban és az Évry katedrálisban, amelyeket a francia rádió is közvetített. Ez olyan sikert aratott, hogy idén ismét meghívták együttest. A francia felkéréshez kapcsolódóan pedig külön műsorral készült a kórus a Párizsi Magyar Intézet ünnepi megemlékezésére.

Az idén 850 éves párizsi katedrálisban a leánykar péntek délelőtt magyar szerzők (Kocsár Miklós, Gyöngyösi Levente, Orbán György, Kodály Zoltán és Bartók Béla) műveiből ad félórás matinékoncertet, az esti misén pedig Palestrina, Liszt Ferenc és Rheinberger egyházi darabjait énekli. A szentmisét élő adásban közvetíti a francia Katolikus Televízió, melyet a http://ktotv.com weboldalon élőben lehet meghallgatni. A Saint Jean Bosco templomban csütörtök este magyar kortárs művekből összeállított önálló egyházzenei koncertet ad az Angelika Leánykar.

Az együttes a számára írt magyar kortárs szerzők művein kívül leginkább Kodály és Bartók darabjait énekli - hangsúlyozta a karnagy. Hozzáfűzte: a leánykarnak nagyon sok szerző komponál műveket, s ezekből sokat merítettek a műsor összeállításához, miután jól az illeszkednek az egyházi fellépésekhez.

Gráf Zsuzsanna a párizsi vendégszereplést a nemzetközi színtéren egyfajta új kezdtetnek tartja. A budapesti Városmajori Gimnázium zenei osztályának volt és jelenlegi tanulóiból álló, idén 25 éves kórus ugyanis Magyarország egyik legtöbbet foglalkoztatott együttese, négy évvel ezelőtt Magyar Örökség-díjjal tüntették ki, bejárta a világot Dél-Amerikától Japánon át Észak-Amerikáig, Európában pedig rendszeresen fellép. A kórus tagjainak egy része azonban az utóbbi időszakban kicserélődött, ezért kevesebbet turnéztak.

Az énekkar Párizs után Rómába és Londonba készül, a karnagy szerint a koncertkörút nagyon fontos a jelenlegi kórus számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.