Edu-Art

Pauk György: "Megtalálni a középutat"

2011.07.11. 11:59
Ajánlom
A huszonhetedik Nemzetközi Bartók Szeminárium hegedű kurzusát is Pauk György, a londoni Királyi Zeneakadémia Zathureczky Ede tanszékének professzora vezeti. A hegedűművész nemcsak saját fantasztikus szólista pályája révén világhírű, Magyarországon jó néhány fiatal zenész a mesterét tiszteli benne, hogy elsőként Kelemen Barnabást említsük.

- Most új pártfogoltja van: Pusker Júlia.
- Régen nem hallottam ilyen tehetséget, tavaly már dolgozott a kurzuson, idén is jön. Felvételizett a londoni Királyi Zeneakadémiára, jövőre ott fogom tanítani. Biztosan hallottak a Liszt Academy Networkről, amelynek egyik alapítója vagyok. Nos, Pusker Juli a társaságunktól nyert egy négy és félezer fontos ösztöndíjat, így jöhet hozzám az akadémiára. Rengeteg a technikai problémája, de még nincs húszéves. Meg fogjuk oldani őket.

- A szeminárium fotóalbumának tavalyi képeiből arra következtethetünk, hogy sok az ázsiai növendék.
- És a lány! A jelentkezők majdnem hetven százaléka nő volt, a legtöbbjük távol-keleti, de nagyszerű, erős társaság jött össze. Ami azért magyarázható azzal is, hogy komoly a respektusom Japánban és Kínában, rendszeresen megfordulok a két országban. Kínában az ember megy az utcán, és minden második gyereknek a kezében egy hegedű van. Akinek nincs, az zongorázik! Azt hallottam, hogy Kínában van a legtöbb milliomos. Ugyanakkor nekem van két kínai növendékem és ők képtelenek bármiféle segítséget kapni otthonról. Japánban azt vettem észre, hogy nagyon értik Bartókot. Vajon mi lehet az oka? Gondolom, az egyik, hogy a japán nyelv is fonetikus, mint a magyar, a másik a pentatónia. Érzik és értik Bartókot.

- Mit kell tudnia annak, aki Önnél szeretne tanulni, akárcsak a mesterkurzus erejéig?
- Csak úgy vállalom el a növendéket, ha meghallgatom. Mindenkinek kell játszania egy Bach-tételt és valamit Bartóktól. A kurzus repertoárjára igyekszem mindig találni egy-egy különleges témát Bartók mellé. Tavaly ilyen volt a francia repertoár, amit szeretek, és tudom, Magyarországon nem nagyon játsszák. Sajnos sok mindent nem játszanak, cseh műveket sem. Idén a két nagy romantikustól, Brahmstól három, Schumanntól pedig két szonátát választottam.

- Igazi ritkaságnak vélhetjük Richard Strauss Esz-dúr szonátáját.
- Nálam Londonban, az akadémián minden gyerek játssza. Egész korai mű (1887), és amikor vesszük, a növendékeknek először meg kell hallgatniuk A rózsalovagot, amit ugyan huszonhárom évvel később komponált, de néhány motívum már a szonátában megjelenik. Elbűvölően szép, de nehéz, nagyon nagy harminc perces darab. Érdekes a kurzus anyagából a második Schumann szonáta, a d-moll is, ami szintén ritkán hangzik el, mert nem hegedűszerű.

- Néhány éve elköszönt a szólista pályától.
- A tanítás számomra mindig rendkívül fontos volt. Csaknem olyan sűrű, de talán kényelmesebb az életem, mióta nem én állok a pódiumon. Számtalan nagy nemzetközi zenei versenyre hívnak zsűrizni, nemrég voltam Olaszországban és Franciaországban. Több nyári mesterkurzust vezetek, az egyik a londoni masterclass ami most már több mint húsz éve megy, és egyike a legkomolyabbaknak. Vissza-visszatérek Hollandiába. Szombathely a szívügyem. Ezen a nyáron Svédországba utazom, ahol egy szintén jelentős hagyományú nyári akadémiára kértek föl, de itt „debütálni" fogok. A tanítás engem is megváltoztatott. Főként a barokk irodalom és az úgynevezett régizenei előadásmód gondolkodtatott el. Nem rajongok különösképpen a barokk zenéért, de szükséges tanulmányozni ezt a zenei világot, és kell, hogy az ember találjon valamiféle középutat. Az a lehetőség, hogy modern instrumentumon igen is játszhatók a barokk művek, ha megfelelően közelítjük meg őket, a romantikus darabok játékstílusát is megváltoztatták. Régen sok vibratóval, csúszkálással adtuk elő a klasszikus-romantikus műveket, ez ma már nem megy. A hegedűtechnika sokkal direktebb, a fekvésváltás, a hang nem olyan „romantikus". Ha alaposan tanulmányozzuk a barokkot, el kell ismernünk, hogy Bachnál és kortársainál nem vettük komolyan a tempójelzéseket. Amikor a Bach fúgához azt írja például alla breve, figyelmen kívül hagytuk, sokan még ma is megteszik. De azt Bach nem úgy képzelte. Nekem egy kicsit a barokk zene nyitotta ki a szememet. Bachnak olyannak kell lennie nekünk - kivált egy hegedűs számára -, mint a Biblia. Most állandóan Bach van a fejemben, és persze minden növendékemnek kell játszania. Arra késztetem, hogy találja meg azt a bizonyos középutat, ugyanakkor a saját elképzelését is az interpretációjáról. Ez nagyon érdekel engem.

A 2011-es Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál július 8-án kezdődött. Kövessék napi beszámolóinkat Fesztiválblogunkon!

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.