Edu-Art

Pécsett is bemutatkozott a Moltopera

2013.02.08. 14:35
Ajánlom
Bohémélet-keresztmetszettel kezdődött január végén a Moltopera Társulat öt produkcióból álló sorozata a Pécsi Nemzeti Színházban. GALÉRIÁVAL

Januártól májusig minden hónap végén egy-egy opera keresztmetszetét mutatja be a Moltopera Társulat a pécsi teátrumban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló  "Mesés Opera" című sorozat részeként. Az előadások célja, hogy közérthető és könnyen emészthető formában, de megalkuvás nélkül juttassák el az operák üzenetét - nem csak fiataloknak. A Bohémélet egyórás verzióban, szcenírozott formában került színpadra, tradicionális rendezésben - mindkét előadáson pótszékes telt ház előtt.

Az énekesek neveit böngészve komoly különbségeket vehetünk észre az eddigiekhez képest. "A Moltopera társulati szerkezete a legutóbbi előadásunk óta nagyot változott. A korábbi tagrendszer kibővült (már a Művészetek Palotájában játszott "Varázsfuvola! Szeretem!" című előadásban is sok "kívülről érkezett" művész énekelt), és mára csak a szakmai stáb maradt teljesen állandó. Természetesen a közönség továbbra is találkozhat a "régi" énekeseinkkel, de megszűnt a határ "tagok" és "nem tagok" között. Szerepekben, hangokban és emberekben gondolkodunk" - fejtette ki Ágoston László, a társulat vezetője. A január 31-i Bohéméletben ilyen "új" fellépő volt Szakács Ildikó (Mimí) vagy Kelemen Dániel (Colline), akik mindketten megjárták már az Operaház Színpadát vagy a Szegedi operajátszásból ismert Hajdú András (Rodolfo), de színpadra lépett a "régiek" közül Sipos Marianna (Musetta), Gradsach Zoltán (Marcello) és Mikecz Kornél (Schaunard) is. 

"Nagy élmény volt mindannyiónk számára ez az előadás. Remekül összeállt a csapat a próbák során és színpadon is - talán most a legjobban az összes előadásunk közül. Az utolsó jelenetet sosem bírtuk ki könnyek nélkül, ami mutatja, hogy senki sem vette félvállról a feladatot. És azt hiszem, ezt a közönség is méltányolja" - mondta el Kulcsár Janka, a Moltopera zongorakísérője.  Az előadás egyik érdekessége volt, hogy a Moltopera nem nyomtatott műsorfüzetet, hanem egy-egy úgynevezett QR-kóddal ellátott apró kártyát helyeztek a székekre, amit telefonnal leolvasva az előadás online adatlapjához juthatott az érdeklődő. "Ez a technológia még nagyon gyerekcipőben jár nálunk, de például Japánban mindenütt használják. Örülök, hogy itthon mi lehetünk az egyik első alkalmazója a komolyzenében." - nyilatkozta Ágoston László.

A Bohémélet után február 27-én a Denevér, március 22-én a Parasztbecsület kerül majd műsorra a még mindig alig másfél éves Moltopera Társulat első kőszínházi sorozatában. Azt ígérik, ha lesz befogadó hely Budapesten, a fővárosban is szívesen színpadra viszik a "mesés operát".

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.