Edu-Art

Pécsi csapat nyert az érdiek szervezte Liszt-vetélkedőn

2011.10.01. 16:45
Ajánlom
A pécsi Apáczai Csere János Nevelési Központ 1-es számú Általános és Művészeti Iskola győzőtt a felsősöknek szervezett országos Liszt-vetélkedőn 120 iskola 222 csapatát utasítva maga mögé.

A zenés ünnepséggel megkoronázott eredményhirdetés szerdán volt a döntő helyszínén Budapesten, a Művészetek Palotájában. Maga a verseny fél évvel ezelőtt kezdődött, ötletgazdája, kezdeményezője és fő szervezője az érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola. A versenyzők 10-15 életév közöttiek - azaz 5-8. osztályosok - voltak, a csapatok pedig 5 fősek, így 1110 gyereket - és persze számos felkészítő tanárt - mozgatott meg az országos vetélkedő, amely négy fordulóból állt. A döntőbe az eredeti tervek szerint 6 csapat jutott volna, de annyira szoros volt a mezőny, hogy a 3. fordulóban holtverseny alakult ki, és végül 7 csapat mérkőzött meg egymással szerdán abban, hogy melyikük tud többet a 200 éve született Liszt Ferenc életéről és zenéjéről. Utóbbi kicsit "könnyített" volt: csak olyan "versenyművek" szerepeltek a  tematikában, amelyeket a korosztály képes befogadni, így Liszt legbonyolultabb művei "nem játszottak" - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Ahogy az elődöntő, úgy a döntő is szoros volt, annyira, hogy harmadik hely helyett két másodikat hirdettek ki. Az egyik "ezüstérmes" a vetélkedőt kezdeményezők csapata lett, az érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskoláé, a másik pedig az egri Lenkey János Általánosé. A díjazottak serlegeken és okleveleken kívül könyvjutalmat kaptak, de mindegyik döntős csapat részesült elismerő oklevélben. A díjátadó gála "alaphangját" Oravecz György zongoraművész adta meg Liszt Ferenc XIX. magyar rapszódiájával - és parádés játékkal. Dr. Kupper András országgyűlési képviselő, Újbuda polgármestere a rendezvény fővédnökeként kiemelte, hogy minden versenyző diák nyertes, mert "élettöbbletként" viheti tovább magában Liszt zenéjét.

Nem csak általános iskolások mérethették meg magukat idén: középiskolásoknak szervezett, a Jeunnesses Musicales Hungary által koordinált "Vándorélet" vetélkedő második fordulójánál tart, a döntőre december 10-én kerül sor a Müpában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Jazz/World

A blues nem más, mint életérzés

Ezt vallja a VI. Óbudai Blues Fesztivál egyik amerikai fellépője, Big Daddy Willson. A július 23. és 27. közötti eseménysorozat idén is a műfaj legfontosabb hagyományaival és a legélesebb kortárs jelenével való találkozást ígéri.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.