Edu-Art

Pécsi fafúvósok sikerei

2011.03.25. 09:03
Ajánlom
Hazai és nemzetközi versenyeken győzedelmeskedtek a pécsi tanulók.

Kilencedik alkalommal adott otthont Szombathely a Sistrum Zenei Versenyeknek. A fafúvósok között Mohai Zsófia 13 éves oboista növendék (a Messzehangzó Alapítvány ösztöndíjasa, felkészítő tanára Kothencz Melinda), a pécsi Kontrasztok AMI diákja részesült a legmagasabb kitüntetésben; nívódíjban.

Február végén rendezték meg Szegeden a VI. Országos Kamarazene Versenyt. Itt a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulói vehettek át díjakat: a Szabó Gabriella klarinétművész által felkészített klarinét kvartett különdíjban részesült (tagjai: Gyimesi Bálint, Laczkovics Tamás, Gősi Csilla és Molnár Viktória), a szaxofon kvartett pedig harmadik díjat kapott (tagjai: Gál Viktor, Péti Sára, Szőke Noémi és Kamarics Lilla), felkészítő tanáruk Szendrői Zsuzsanna szaxofonművész.

Márciusban Belgrádban a VIII. Davorin Jenko Nemzetközi Zenei Versenyen szintén a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulója győzedelmeskedett: Gyimesi Bálint első helyezést ért el klarinét kategóriában. A Szabó Gabriella és Radics Miroslav Péter által felkészített klarinétos következő megmérettetése a március végén megrendezésre kerülő szlovéniai Svirel Nemzetközi Fúvós- és Ütős Verseny lesz, amelyre Gyimesi Bálint mellett Mohai Zsófia is hivatalos.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.