Edu-Art

Pécsi fafúvósok sikerei

2011.03.25. 09:03
Ajánlom
Hazai és nemzetközi versenyeken győzedelmeskedtek a pécsi tanulók.

Kilencedik alkalommal adott otthont Szombathely a Sistrum Zenei Versenyeknek. A fafúvósok között Mohai Zsófia 13 éves oboista növendék (a Messzehangzó Alapítvány ösztöndíjasa, felkészítő tanára Kothencz Melinda), a pécsi Kontrasztok AMI diákja részesült a legmagasabb kitüntetésben; nívódíjban.

Február végén rendezték meg Szegeden a VI. Országos Kamarazene Versenyt. Itt a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulói vehettek át díjakat: a Szabó Gabriella klarinétművész által felkészített klarinét kvartett különdíjban részesült (tagjai: Gyimesi Bálint, Laczkovics Tamás, Gősi Csilla és Molnár Viktória), a szaxofon kvartett pedig harmadik díjat kapott (tagjai: Gál Viktor, Péti Sára, Szőke Noémi és Kamarics Lilla), felkészítő tanáruk Szendrői Zsuzsanna szaxofonművész.

Márciusban Belgrádban a VIII. Davorin Jenko Nemzetközi Zenei Versenyen szintén a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulója győzedelmeskedett: Gyimesi Bálint első helyezést ért el klarinét kategóriában. A Szabó Gabriella és Radics Miroslav Péter által felkészített klarinétos következő megmérettetése a március végén megrendezésre kerülő szlovéniai Svirel Nemzetközi Fúvós- és Ütős Verseny lesz, amelyre Gyimesi Bálint mellett Mohai Zsófia is hivatalos.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Könyv

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Vizuál

KÉP-regény: Favella, fakanál, fatányér…

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Rocinha favellában megélt tapasztalatairól mesélt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.