Edu-Art

Pécsi Zenei Napok - még lehet regisztrálni!

2012.07.25. 16:15
Ajánlom
Baráti Kristóf, Bársony Péter, Bogányi Gergely és Várdai István, valamint Stachó László mellett Rivka Golani is tart kurzust augusztus 2-12. között!

Idén a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Kara ad otthont a 2011-ben Tihanyban megrendezett mesterkurzusnak, s az új helyszínválasztásnak köszönhetően idén a zongora is helyet kaphatott a hangszerek sorában. A Pécsi Zenei Napokon Baráti Kristóf, Bársony Péter, Bogányi Gergely és Várdai István - a világ legjelentősebb koncertszínpadainak és zenei fesztiváljainak elismert szólistái - egy olyan igényes szakmai műhelyt hoznak létre, amely alkalmat ad a hazai és nemzetközi koncerttermekben szerzett tapasztalataik átadására, a világszerte elismert mestereiktől kapott tudás közvetítésére.

A nyári akadémia célkitűzései közé tartozik többek között a zenei és előadói tudatosság növelése, valamint a kreatív, hatékony munka elősegítése. A programot az egyéni hangszeres és kamarazenei órák mellett esténként hangversenyek, valamint előadások egészítik ki. A gyakorlásról, a figyelemirányítás, a célirányultság és önmagunk meghallgatásának zenei technikáiról Stachó László kamarazene-tanár, pszichológus és zenetudós tart előadásokat.

A kurzus meghirdetése után derült ki, hogy Pécsre látogat Rivka Golani brácsaművésznő és kamarapartnere, Michael Hampton zongoraművész is. Mivel Rivka Golani zsűritag lesz a szeptember 6-15. között Budapesten megrendezésre kerülő Szigeti József hegedű- és brácsaversenyen, rögtönzött egynapos kurzusa elsősorban a versenyre készülők számára "jön kapóra". A szervezők reményei szerint hasonló "megelepetéskurzusra" a jövőben is sor kerülhet.

A kurzus keretén belül, a Nemzeti Kulturális Alap és a PTE támogatásával három koncertet is rendeznek: augusztus 2-án este fél nyolctól a kurzus tanárai adnak nyitóhangversenyt, 11-én pedig a nyári akadémia zárásaként a mesterek tanítványaikkal együtt lépnek pódiumra. A Pécsi Zenei Napokon egy esti hangverseny erejéig közreműködik a nemrégiben alakult Magyar Kamarazenekar (művészeti vezető: Bánfalvi Béla) is: a koncertre 2012. augusztus 9-én, szintén este fél nyolctól kerül sor a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Liszt Ferenc Hangversenytermében. Az elhangzó versenyművek szólóit az erre a koncertre előzetesen kiírt verseny legjobbjai adhatják elő. (A részletes műsor erre a linkre kattintva található meg.)

A kurzusokra elsősorban (felsőbb évfolyamos) zeneművészeti szakközépiskolások, zeneművészeti felsőoktatásban tanulók és fiatal művészek hangszerenként 10-10 fő jelentkezését várták (a helyet nagyon hamar beteltek), de - lévén a kurzus programjai nyilvánosak a közönség számára - passzív résztvevőnek akár egy nappal a tervezett látogatás előtt is lehet regisztrálni a pecsizeneinapok@gmail.com e-mail-címen. S hogy mennyire érdemes belekóstolni a fiatal művészek mesterkurzusaiba, arról magunk is meggyőződhettünk 2011-ben Tihanyban, miközben az alábbi videót forgattuk:

További információk a mesterkurzus honlapján, illetve Facebook-oldalán

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.