Edu-Art

Pest Megyei Múzeumpedagógiai Tanévnyitó

2011.09.21. 10:23
Ajánlom
Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatójának ötlete alapján a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ, a Pest megyei közgyűjtemények és a Gödöllői Királyi Kastély 2011. szeptember 23-án, pénteken rendezik meg az első Pest Megyei Múzeumpedagógiai Tanévnyitót.

A program célja, hogy átfogó képet adjon a tanároknak a Pest megyében működő összes kiállítóhelyről, ezek iskolák részére kidolgozott programjairól, illetve hogy a tanároknak ötleteket adjon az osztálykirándulások, múzeumi órák megszervezéséhez.

A program impozáns környezetben – a Gödöllői Királyi Kastélyban, az EU elnökség helyszínén kerül megrendezésre. A rendezvényre várják a művészetekre, történelemre/helytörténetre, néprajzra, természettudományokra szakosodott tanárokat, valamint az osztályfőnököket!

Mivel ez az első alkalom, hogy a megye közgyűjteményeinek közművelődési munkatársai ilyen szűk körben találkoznak egymással, a múzeumok képviselői lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák az intézményükben történt fejlesztéseket, közönségcsalogató beruházásaikat. Délután a múzeumpedagógusok közvetlenül a tanárokat szólítják meg – szekcióülésekben tájékoztatják kollégáikat az iskolai tantervbe remekül beépíthető foglalkozásokról, múzeumi órákról. A program végén az érdeklődő tanárok több bemutató tárlatvezetés közül választhatnak: bejárhatják a Grassalkovich-kastélyt, ellátogathatnak a Gödöllői Városi Múzeumba vagy a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága Régészeti Bázisára.

A rendezvényen a következő múzeumok vesznek részt: a házigazda Gödöllői Királyi Kastély, a Gödöllői Városi Múzeum, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága 7 településről érkező intézményei, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (SKANZEN), a százhalombattai ’Matrica’ Múzeum, a budaörsi Jakob Bleyer Helytörténeti Gyűjtemény, az érdi Földrajzi Múzeum, a Pest Megyei Levéltár.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.