Edu-Art

Pest megyei zeneiskolák veszélyben

2011.03.09. 20:57
Ajánlom
Szeptemberben megszűnhetnek azok az alapfokú művészetoktatási intézmények, amelyek fenntartásában nem vesz részt az adott önkormányzat, s számos település kényszerülhet arra, hogy átvegye a működtetési jogokat.

A megyeháza szóvivője, Ambrus András elmondta: mivel Pest megye anyagi helyzete nem teszi lehetővé 12 alapfokú művészetoktatási intézmény (tagintézmény, telephely) normatíván felüli támogatását, a megyei közgyűlés döntése értelmében az érintett önkormányzatoknak - a telephelyek esetében - legalább felerészben vállalniuk kellene a költségeket. A megye a tagintézmények esetében is anyagi hozzájárulást kért. A nemleges válasz az adott iskolák bezárását eredményezheti.

Az MTI információi szerint az egyik érintett az albertirsai, dabasi, monori és nagykátai tagintézménnyel, valamint ceglédi, albertirsai, újhartyáni, ócsai, pilisi és tápiószelei telephellyel rendelkező Erkel Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, míg a másik a Vujicsics Tihamér nevét viselő zeneiskola. Ez utóbbinak Szentendrén és Zsámbékon van telephelye.

Ambrus András közlése szerint az 5 évre szóló írásos megállapodást a 12 település közül csak 4 küldte aláírva vissza, 1 önkormányzat csupán 1 évet "vállalt", míg a többi nem válaszolt a megkeresésre. A nem nyilatkozó településeken szeptemberben valószínűleg megszűnik az alapfokú zenei oktatás. A szóvivő hozzátette: a vonatkozó törvény nem mondja ki, hogy a megye számára kötelező alapfokú művészetoktatási feladat ellátásához hány intézményt kell működtetni, a feladat akár egy intézmény keretein belül is ellátható. Az átalakításról legkésőbb április 30-ig dönt a közgyűlés.

Szinte biztosnak tűnik, hogy Vác városa szeptemberben átveszi a 117 tanulóval működő Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola finanszírozását, így a Pest megyei önkormányzat kiadásai az idén 22, jövőre 66 millió forinttal csökkennek. Tárgyalások folynak a jelenleg szintén megyei finanszírozású 79 váci kollégiumi férőhely költségeinek átvállalásáról is - ez az idén 5, jövőre 15 milliós megtakarítást jelentene a megyei önkormányzatnak. A váci polgármesteri hivatal szervezési és jogi koordinátora megerősítette az információt. Varga Katalin közlése szerint noha a város anyagi helyzete nem engedné meg a fenntartói jog átvállalását, kötelességük az oktatási intézmény ellehetetlenülésének megakadályozása, illetve a súlyos finanszírozási gondokkal küzdő megye segítése.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.