Edu-Art

Pokolból a mennybe, avagy a szigetvári zeneiskola a Kodály Központban

2012.05.25. 17:05
Ajánlom
A Baranya megyei intézményt 2010 tavaszán csaknem bezárták, most gálaesttel ünnepelhetik negyvenéves fennállásukat.

Amint arról a Fidelio.hu-n is beszámoltunk, az első, a válság hatására csődbe került város, Szigetvár vezetése az adósságrendezés keretében a helyi zeneiskolán tervezte a spórolást megkezdeni. A segélykiáltás és az összefogás sikeres volt, hiszen ha szerény körülmények között is, de azóta is működik a Baranya Megyei II. Béla Középiskola Weiner Leó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Két év elteltével most nagyot fordult velük a világ, ugyanis páratlan bemutatkozási lehetőséget kaptak. "Olyan öröm ért bennünket, ami azt hittük csak a mesében fordulhat elő. Helyi és környékbeli vállalkozók ötlete kapcsán és támogatásával a zeneiskolánk tanulói számára egy napra miénk lehet Európa legújabb, legmodernebb és a szakemberek által a legjobb akusztikájúnak tartott hangversenyterme, a pécsi Kodály Központ. Ilyen eseményre a magyar zeneoktatás történetében még nem volt példa! Tartalommal fogjuk megtölteni ezt a napot és az esti gálahangversenyen átfogó képet mutatunk be a szigetvári zeneoktatás több mint negyven évéről!" - adta lapunk tudtára Deichler András igazgató.

A Kodály Központban június 3-án délután ötkor kezdődő gálaangversenyen elsőként "Az alsó foktól a világszínpadig" címmel lépnek fel a zeneiskola jelenlegi növendékei, a tanári kamarazenekar, a jelenleg szakközépiskolába és egyetemre járó volt növendékek és hírnévre szert tett egykori zeneiskolások, így: Bellai Eszter operaénekes (1985-ben az antwerpeni énekversenyen három kategóriában nyert I. díjat), Virág Emese Liszt-díjas zongoraművész valamint Solymosi Péter trombitaművész (2000-ben a bukaresti trombitaverseny I. helyezettje). A koncert második blokkjában "A közös muzsikálás öröme" jegyében bemutatkozik az intézmény két együttese, a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Szívhúrosok Zenekar, végül "Új utakra evezve" címmel a zeneiskola rockzenekarai lépnek a színpadra, egész bizonyosan felejthetetlen élményt adva minden fellépőnek és jelenlévőnek!

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Színház

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Klasszikus

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.