Edu-Art

Pokolból a mennybe, avagy a szigetvári zeneiskola a Kodály Központban

2012.05.25. 17:05
Ajánlom
A Baranya megyei intézményt 2010 tavaszán csaknem bezárták, most gálaesttel ünnepelhetik negyvenéves fennállásukat.

Amint arról a Fidelio.hu-n is beszámoltunk, az első, a válság hatására csődbe került város, Szigetvár vezetése az adósságrendezés keretében a helyi zeneiskolán tervezte a spórolást megkezdeni. A segélykiáltás és az összefogás sikeres volt, hiszen ha szerény körülmények között is, de azóta is működik a Baranya Megyei II. Béla Középiskola Weiner Leó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Két év elteltével most nagyot fordult velük a világ, ugyanis páratlan bemutatkozási lehetőséget kaptak. "Olyan öröm ért bennünket, ami azt hittük csak a mesében fordulhat elő. Helyi és környékbeli vállalkozók ötlete kapcsán és támogatásával a zeneiskolánk tanulói számára egy napra miénk lehet Európa legújabb, legmodernebb és a szakemberek által a legjobb akusztikájúnak tartott hangversenyterme, a pécsi Kodály Központ. Ilyen eseményre a magyar zeneoktatás történetében még nem volt példa! Tartalommal fogjuk megtölteni ezt a napot és az esti gálahangversenyen átfogó képet mutatunk be a szigetvári zeneoktatás több mint negyven évéről!" - adta lapunk tudtára Deichler András igazgató.

A Kodály Központban június 3-án délután ötkor kezdődő gálaangversenyen elsőként "Az alsó foktól a világszínpadig" címmel lépnek fel a zeneiskola jelenlegi növendékei, a tanári kamarazenekar, a jelenleg szakközépiskolába és egyetemre járó volt növendékek és hírnévre szert tett egykori zeneiskolások, így: Bellai Eszter operaénekes (1985-ben az antwerpeni énekversenyen három kategóriában nyert I. díjat), Virág Emese Liszt-díjas zongoraművész valamint Solymosi Péter trombitaművész (2000-ben a bukaresti trombitaverseny I. helyezettje). A koncert második blokkjában "A közös muzsikálás öröme" jegyében bemutatkozik az intézmény két együttese, a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Szívhúrosok Zenekar, végül "Új utakra evezve" címmel a zeneiskola rockzenekarai lépnek a színpadra, egész bizonyosan felejthetetlen élményt adva minden fellépőnek és jelenlévőnek!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.