Edu-Art

Pokolból a mennybe, avagy a szigetvári zeneiskola a Kodály Központban

2012.05.25. 17:05
Ajánlom
A Baranya megyei intézményt 2010 tavaszán csaknem bezárták, most gálaesttel ünnepelhetik negyvenéves fennállásukat.

Amint arról a Fidelio.hu-n is beszámoltunk, az első, a válság hatására csődbe került város, Szigetvár vezetése az adósságrendezés keretében a helyi zeneiskolán tervezte a spórolást megkezdeni. A segélykiáltás és az összefogás sikeres volt, hiszen ha szerény körülmények között is, de azóta is működik a Baranya Megyei II. Béla Középiskola Weiner Leó Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Két év elteltével most nagyot fordult velük a világ, ugyanis páratlan bemutatkozási lehetőséget kaptak. "Olyan öröm ért bennünket, ami azt hittük csak a mesében fordulhat elő. Helyi és környékbeli vállalkozók ötlete kapcsán és támogatásával a zeneiskolánk tanulói számára egy napra miénk lehet Európa legújabb, legmodernebb és a szakemberek által a legjobb akusztikájúnak tartott hangversenyterme, a pécsi Kodály Központ. Ilyen eseményre a magyar zeneoktatás történetében még nem volt példa! Tartalommal fogjuk megtölteni ezt a napot és az esti gálahangversenyen átfogó képet mutatunk be a szigetvári zeneoktatás több mint negyven évéről!" - adta lapunk tudtára Deichler András igazgató.

A Kodály Központban június 3-án délután ötkor kezdődő gálaangversenyen elsőként "Az alsó foktól a világszínpadig" címmel lépnek fel a zeneiskola jelenlegi növendékei, a tanári kamarazenekar, a jelenleg szakközépiskolába és egyetemre járó volt növendékek és hírnévre szert tett egykori zeneiskolások, így: Bellai Eszter operaénekes (1985-ben az antwerpeni énekversenyen három kategóriában nyert I. díjat), Virág Emese Liszt-díjas zongoraművész valamint Solymosi Péter trombitaművész (2000-ben a bukaresti trombitaverseny I. helyezettje). A koncert második blokkjában "A közös muzsikálás öröme" jegyében bemutatkozik az intézmény két együttese, a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Szívhúrosok Zenekar, végül "Új utakra evezve" címmel a zeneiskola rockzenekarai lépnek a színpadra, egész bizonyosan felejthetetlen élményt adva minden fellépőnek és jelenlévőnek!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.