Edu-Art

Popzene hegedűre hangolva

2015.08.30. 07:56
Ajánlom
Ügyesen játszik a műfaji határokkal, talán ebben és a jó színpadi megjelenésében rejlik a sikerének a titka. Otthonról hozza a klasszikus zene gyökereit, édesanyja zongora-, édesapja hegedűművész. Alexander Rybak 2009-ben megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált augusztus 20-án pedig először lépett fel Magyarországon.

- Sokat utazol és koncertezel. Mennyi idő szükséges ahhoz, hogy összhangba kerülj a téged kísérő, veled együtt játszó, helyi zenekarokkal, nálunk a Virtuózok gálakoncertjén a Hegyvidéki Solti György Zenekarral?

- Természetesen szeretek mindig alkalmat keríteni, hogy beszélgessek a zenészekkel, ám ebben az esetben is profi zenészekkel találkoztam. Nem csak, hogy remekül tudták a dolgukat, hanem érezték a popzenét is. Amikor készültem a budapesti fellépésre, a szüleim mondták előre, nagyon jó zenészek élnek Magyarországon.

Alexander Rybak

Alexander Rybak

- Mennyire ismered a magyar zenei életet, a zeneszerzőinket?

- Inkább arra vagyok kíváncsi, mit fogok ezután megtudni. Nem szeretnék nevekkel dobálózni, mert könnyen összekeverhetem, ki melyik országból származik.

- Az Eurovíziós Dalfesztivál megnyerése után visszamentél a konzervatóriumba, hogy befejezted a tanulmányaidat. Miért tartottad fontosnak ezt?

- Nem akartam szem elől veszíteni, honnan jövök. A hírnév és a dicsőség felemelő érzések, ám mindenképpen szükségesnek gondoltam befejezni azt, amit elkezdtem. Gyerekkorom óta klasszikus zenét tanultam, amit butaság lett volna csak azért feladni, mert a popzene népszerűbb.

Alexander Rybak

Alexander Rybak

- Miért döntöttél úgy, hogy a könnyűzene felé is kanyarodsz?

- Nem hagytam magam mögött a komolyzenét sem, a popot inkább másfajta élménynek nevezem az életemben. A zenei nyitottságot édesapámtól örököltem. Tanultam tőle hegedülni, de nem csak kottából játszani, hanem improvizálni is, kipróbálni a klasszikus zenén kívül más műfajokat is. Apukám nagyon szeret jazzt is játszani. Számomra ugyanez a pop.

- Kiket kedvelsz ebből a műfajból?

- Gyakran hallgatok Eminemet, Michael Jacksont, Julio Iglesiast. Szeretem a jó slágereket.

- Az mégiscsak döntés kérdése volt, hogy a szüleid két hangszere közül a hegedűt választottad.

- Gyerekként egyszerűbb zongorán játszani, mivel hamarabb érkeznek az eredmények. Így volt ez velem is, jól zongoráztam. Közben hegedültem is, ami nehezebb, három-négy év is eltelik, mire elégedett a zenész a játékával. Rengeteget kell gyakorolnia, majd egyszer csak megszólal ez a hangszer is. Édesapám meghallott bennem valamifajta tehetséget hegedülés közben.

- Tartotok olykor családi együtt zenéléseket?

- Igen, néha, de csak a magunk szórakoztatására. Közösen nagyon ritkán vállalunk fellépéseket. Szeretnénk külön tartani egymástól a családi életet és a karriert.

Alexander Rybak

Alexander Rybak

- Vajon akkor is zenésszé váltál volna, ha a szüleid nem muzsikusok?

- Fölöslegesnek tartom ilyen kérdéseken gondolkozni. Mi lett volna, ha négy éves koromban nem költözik a családunk Belorussziából Norvégiába? Mi lett volna, ha a szüleim nem muzsikusok? Egyetlen feltételes kérdésre tudok csak válaszolni, ha nem zenésszé, előadóművésszé válok, tanárnak is el tudnám képzelni magamat.

- Ez egyfajta terved is akár?

- Nem. Zeneszerzővé szeretnék válni, az a nagy álmom.

- Többször nyilatkoztad, olyan életre vágysz, hogy távol a nagyvárosoktól írhass zenét.

- Igen, arról ábrándozom, hogy vidéken élek a feleségemmel, a családommal, persze, ha lesznek ilyenek egyáltalán. Közben zenét írok mozifilmekhez, videójátékokhoz, és dalokat szerzek más előadók számára.

- Milyen távoli jövőben látod mindezt?

- Öt éve azt mondtam, körülbelül tíz év múlva fog megvalósulni. Most úgy érzem, továbbra is tíz évre van szükségem hozzá.

- Jelenti ez azt, hogy picit megteltél a mostani életeddel?

- Egyáltalán nem. De addig szeretnék utazni és fellépni, amíg élvezem, és az előtt kiszállni, mielőtt elegem lenne belőle. Élvezem a mostani életemet, sokféle dologgal foglalkozom: egyszerre lépek fel klubokban és stadionokban, Skandináviában és Oroszországban egyaránt, zenés gyerekkönyvet írok és musicalben szerepelek.

- Hatással van rád előadás közben a hely, ahol fellépsz?

- Amikor játszom, nem. Ám az utazásaim előtt két-három hónappal mindig utána nézek, hol fogok fellépni, milyen közönség előtt játszok majd. Ezt tettem a budapesti utazás előtt is, jó előre tudtam, hogy szabadtéri rendezvény lesz a Virtuózok gálája, klasszikus zenei koncert, főleg családok előtt játszunk. Magyarország a klasszikus zene egyik fővárosa a világban, korábban soha nem jártam még itt, de sokat hallottam róla, számos barátom tanult itt.

- Min dolgozol most?

- Épp most fejeztem be egy zenés gyerekkönyv írását. Oroszországban benne voltam egy tehetségkutató műsor zsűrijében, Norvégiában pedig játszottam egy musicalben. Egyszerre írok dalokat oroszul és angolul. Jövőre lesz tíz éve, hogy megnyertem az első tehetségkutató versenyemet Norvégiában, és ekkor töltöm majd be a 30. életévemet is. Bizonyára sok fellépés vár majd rám.

- Jól sejtem, hogy szereted felkarolni, támogatni a fiatal tehetségeket?

- Így van. De nem csak fiatalokkal, bármilyen korú tehetséggel szívesen dolgozom együtt. Boldog lennék, ha magyar zenészekkel is lenne alkalmam összeállni koprodukciókra.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.