Edu-Art

Rados Dezső Hegedűverseny - lámpaláz és díjeső

2015.03.02. 15:01
Ajánlom
A hétvégén lezajlott a IV. Rados Dezső Budapesti Hegedűverseny. Nyolcvannál is több ifjú hegedűs sereglett az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér koncerttermébe, hogy kipróbálja magát.

A teltházas díjkiosztó ünnepségen mindenekelőtt az derült ki, hogy a versenyzők mellett a tanárok is izgulnak néha - legalábbis erről számol be Polónyi István, az I. díjat nyert Vavrinecz András felkészítő tanára. "Szerencsére Andrisnál nincs fizikai izgulás" - mondja, hozzátéve, hogy ha növendéke lámpalázas is, az sosem megy az előadás rovására. A mindössze 14 éves András a gálán Henryk Wieniawski Scherzo-tarantelláját játssza; megkapó szépségű és virtuóz előadásnak lehettünk fültanúi. A művet tanára választotta ki számára, aki elmondta: a darabválasztásnál az adottságok figyelembe vétele mellett szempont az is, hogy a növendéknek milyen művek állnak jól. András esetében fiatal kora ellenére is a virtuozitáson van a hangsúly.

Váradi Gyula, aki Vavrinecz Andrással osztozik korcsoportja I. díján, a gálaest előtti este is koncertet adott: Mozart A-dúr hegedűversenyének I. tételét játszotta a Marczibányi téri művelődési házban, a Hegyvidéki Solti György Zenekar kíséretével. Számára a verseny legnehezebb része a színpadra lépés előtti várakozás. "Amikor elkezdek játszani, már nem izgulok" - teszi hozzá mosolyogva. Tanára, Ácsné Szily Éva szerint egy versenyen az a fontos, hogy tudja-e a diák a saját tudása legjavát nyújtani - ennél több nem is kell.

Korcsoportjában szintén arany minősítést szerzett Kelemen Gáspár (6), Hodos Dániel (10), Veér Lili (7), Bohus Emese (12), Mága Zoltán (9), Bangó Adrienn (11), Kovács Sára (12), Könczei Zsombor (13), Sárréti Márton (13) és Tichiti Naim (14). A zsűri elnöke Dénes László egykori zeneakadémiai tanszékvezető volt. A zsűri tagjai Járdányi Zsófia hegedűművész és egyetemi docens, Kertész István hegedűművész és egyetemi tanár, Kokas Katalin hegedűművész, egyetemi docens, és Szatmári László hegedűtanár, korábban zeneiskolai igazgató; egytől egyig a hangszer szakértői.

A verseny házigazdája a Tóth Aladár Zeneiskola volt, és amint azt az eddigi hegedűversenyeken megszokhattuk, az intézményre valósággal záporoztak a díjak, de újdonságban sem volt hiány. Számos különdíjat nyert Dr. Olaszyné Szabó Anita, aki tanári pályája elején áll, és növendéke, Hodos Dániel korcsoportjában I. díjat, Schubert L'abeille c. művének előadásáért pedig különdíjat kapott. Mint azt Dénes László hangsúlyozta: ez a verseny egyik legnagyobb öröme. Generációk adják egymásnak a stafétát, és a hegedű, ez a gyönyörű és nehéz hangszer az elektronikus világban is mindig élő marad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.