Edu-Art

Rados Dezső Hegedűverseny - lámpaláz és díjeső

2015.03.02. 15:01
Ajánlom
A hétvégén lezajlott a IV. Rados Dezső Budapesti Hegedűverseny. Nyolcvannál is több ifjú hegedűs sereglett az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér koncerttermébe, hogy kipróbálja magát.

A teltházas díjkiosztó ünnepségen mindenekelőtt az derült ki, hogy a versenyzők mellett a tanárok is izgulnak néha - legalábbis erről számol be Polónyi István, az I. díjat nyert Vavrinecz András felkészítő tanára. "Szerencsére Andrisnál nincs fizikai izgulás" - mondja, hozzátéve, hogy ha növendéke lámpalázas is, az sosem megy az előadás rovására. A mindössze 14 éves András a gálán Henryk Wieniawski Scherzo-tarantelláját játssza; megkapó szépségű és virtuóz előadásnak lehettünk fültanúi. A művet tanára választotta ki számára, aki elmondta: a darabválasztásnál az adottságok figyelembe vétele mellett szempont az is, hogy a növendéknek milyen művek állnak jól. András esetében fiatal kora ellenére is a virtuozitáson van a hangsúly.

Váradi Gyula, aki Vavrinecz Andrással osztozik korcsoportja I. díján, a gálaest előtti este is koncertet adott: Mozart A-dúr hegedűversenyének I. tételét játszotta a Marczibányi téri művelődési házban, a Hegyvidéki Solti György Zenekar kíséretével. Számára a verseny legnehezebb része a színpadra lépés előtti várakozás. "Amikor elkezdek játszani, már nem izgulok" - teszi hozzá mosolyogva. Tanára, Ácsné Szily Éva szerint egy versenyen az a fontos, hogy tudja-e a diák a saját tudása legjavát nyújtani - ennél több nem is kell.

Korcsoportjában szintén arany minősítést szerzett Kelemen Gáspár (6), Hodos Dániel (10), Veér Lili (7), Bohus Emese (12), Mága Zoltán (9), Bangó Adrienn (11), Kovács Sára (12), Könczei Zsombor (13), Sárréti Márton (13) és Tichiti Naim (14). A zsűri elnöke Dénes László egykori zeneakadémiai tanszékvezető volt. A zsűri tagjai Járdányi Zsófia hegedűművész és egyetemi docens, Kertész István hegedűművész és egyetemi tanár, Kokas Katalin hegedűművész, egyetemi docens, és Szatmári László hegedűtanár, korábban zeneiskolai igazgató; egytől egyig a hangszer szakértői.

A verseny házigazdája a Tóth Aladár Zeneiskola volt, és amint azt az eddigi hegedűversenyeken megszokhattuk, az intézményre valósággal záporoztak a díjak, de újdonságban sem volt hiány. Számos különdíjat nyert Dr. Olaszyné Szabó Anita, aki tanári pályája elején áll, és növendéke, Hodos Dániel korcsoportjában I. díjat, Schubert L'abeille c. művének előadásáért pedig különdíjat kapott. Mint azt Dénes László hangsúlyozta: ez a verseny egyik legnagyobb öröme. Generációk adják egymásnak a stafétát, és a hegedű, ez a gyönyörű és nehéz hangszer az elektronikus világban is mindig élő marad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.