Edu-Art

Regényes Rembrandt

2010.10.21. 14:34
Ajánlom
Hogyan lehet összepárosítani a kiállítást és a felolvasóestet? Nem nehéz a megoldás: a kiállítótérben az épp aktuális kiállításhoz kapcsolódó felolvasást hallgatva.

Ezt az alapképletet dobta föl Szegeden Balog József újságíró, aki a csodálatos, szecessziós Reök-palotában megrendezett Rembrandt rézkarcai című kiállításhoz kapcsolta Regényes Rembrandt című sorozatát. Minden kiállított rézkarc előtt egy-egy kényelmes szék állt, körbe a teremben, míg az est főszereplője mozdulatlanul ült, arcát eltakarva. Csak hosszú percek után pattant fel, üdvözölte a résztvevőket, és lendülesen belecsapott az Éjjeli őrjáratba, mely nem más, mint egy regényes életrajz a nagy alkotóról, Barabás Tibor tollából.

„1642 tavaszára, több mint egy esztendei szakadatlan munka árán, Rembrandt befejezte az Éjjeli őrjáratot. ...

Frans Banning Cocq nagy zajjal csapta ki az ajtót, és a hadnagyot karon fogva, a kép elé lépett. Kíváncsiak is csapódtak a polgárőrökhöz, magából a gárdaházból jöttek, mindenki a képre meredt, és várták, hogy a kapitány törje meg a csendet. Frans Banning Cocqot a szélütés kerülgette... Levegő után kapkodott, s elvesztette minden méltóságát.

- Mi ez? Kik ezek? - kiáltott a festőre. Rembrandt tudta, hogy minden elveszett, de azt még inkább tudta, hogy a képe jó."

A felolvasott történetek arra figyelmeztettek minket, hogy a festőművész is ember volt, aki ugyanúgy küzdött a hétköznapok problémáival, mint mi, mégis képes volt töretlen erővel alkotni. Vagy épp ezért születhettek mesterművek a keze alatt?

Balog József a felolvasást követően több kiállított alkotásról is beszélt, beavatva Rembrandt rézkarcainak titkaiba is. Miközben szabadon csellenghettünk a képeket bogarászva, az est felolvasója felhívta a figyelmünket arra, hogy az egyik rézkarc aláírásából kimaradt a d-betű, míg egy másik aláírásánál elfelejtett az aláírás tükrözésére gondolni a művész. Összehasonlított két képet a fény szempontjából: mennyire rejtélyes a félhomály, hisz nem tudjuk, pontosan mit rejt. Külön elemzett egy keresztre feszítés témájú rézkarcot, melynek sajátossága, hogy a latrok keresztjei Jézus felé vannak fordítva. Ahogy ott álltam hatalmas nagyítóval a kezemben, szinte tapintható volt Balog József Rembrandt-művek iránti lelkesedése és tisztelete.

  

Regényes Rembrandt: a kalandos életút megjelenése a képeken, s azok lenyomata a regényes életrajzban. Pontosan ilyen, a kiállításhoz ezer szállal kapcsolódó program illik egy múzeum programjába. Nem vitás, hogy érdemes ellátogatni a harmadik, október 27-én tartandó felolvasóestre is...

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.