Edu-Art

Regényes Rembrandt

2010.10.21. 14:34
Ajánlom
Hogyan lehet összepárosítani a kiállítást és a felolvasóestet? Nem nehéz a megoldás: a kiállítótérben az épp aktuális kiállításhoz kapcsolódó felolvasást hallgatva.

Ezt az alapképletet dobta föl Szegeden Balog József újságíró, aki a csodálatos, szecessziós Reök-palotában megrendezett Rembrandt rézkarcai című kiállításhoz kapcsolta Regényes Rembrandt című sorozatát. Minden kiállított rézkarc előtt egy-egy kényelmes szék állt, körbe a teremben, míg az est főszereplője mozdulatlanul ült, arcát eltakarva. Csak hosszú percek után pattant fel, üdvözölte a résztvevőket, és lendülesen belecsapott az Éjjeli őrjáratba, mely nem más, mint egy regényes életrajz a nagy alkotóról, Barabás Tibor tollából.

„1642 tavaszára, több mint egy esztendei szakadatlan munka árán, Rembrandt befejezte az Éjjeli őrjáratot. ...

Frans Banning Cocq nagy zajjal csapta ki az ajtót, és a hadnagyot karon fogva, a kép elé lépett. Kíváncsiak is csapódtak a polgárőrökhöz, magából a gárdaházból jöttek, mindenki a képre meredt, és várták, hogy a kapitány törje meg a csendet. Frans Banning Cocqot a szélütés kerülgette... Levegő után kapkodott, s elvesztette minden méltóságát.

- Mi ez? Kik ezek? - kiáltott a festőre. Rembrandt tudta, hogy minden elveszett, de azt még inkább tudta, hogy a képe jó."

A felolvasott történetek arra figyelmeztettek minket, hogy a festőművész is ember volt, aki ugyanúgy küzdött a hétköznapok problémáival, mint mi, mégis képes volt töretlen erővel alkotni. Vagy épp ezért születhettek mesterművek a keze alatt?

Balog József a felolvasást követően több kiállított alkotásról is beszélt, beavatva Rembrandt rézkarcainak titkaiba is. Miközben szabadon csellenghettünk a képeket bogarászva, az est felolvasója felhívta a figyelmünket arra, hogy az egyik rézkarc aláírásából kimaradt a d-betű, míg egy másik aláírásánál elfelejtett az aláírás tükrözésére gondolni a művész. Összehasonlított két képet a fény szempontjából: mennyire rejtélyes a félhomály, hisz nem tudjuk, pontosan mit rejt. Külön elemzett egy keresztre feszítés témájú rézkarcot, melynek sajátossága, hogy a latrok keresztjei Jézus felé vannak fordítva. Ahogy ott álltam hatalmas nagyítóval a kezemben, szinte tapintható volt Balog József Rembrandt-művek iránti lelkesedése és tisztelete.

  

Regényes Rembrandt: a kalandos életút megjelenése a képeken, s azok lenyomata a regényes életrajzban. Pontosan ilyen, a kiállításhoz ezer szállal kapcsolódó program illik egy múzeum programjába. Nem vitás, hogy érdemes ellátogatni a harmadik, október 27-én tartandó felolvasóestre is...

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.