Edu-Art

Regényes Rembrandt

2010.10.21. 14:34
Ajánlom
Hogyan lehet összepárosítani a kiállítást és a felolvasóestet? Nem nehéz a megoldás: a kiállítótérben az épp aktuális kiállításhoz kapcsolódó felolvasást hallgatva.

Ezt az alapképletet dobta föl Szegeden Balog József újságíró, aki a csodálatos, szecessziós Reök-palotában megrendezett Rembrandt rézkarcai című kiállításhoz kapcsolta Regényes Rembrandt című sorozatát. Minden kiállított rézkarc előtt egy-egy kényelmes szék állt, körbe a teremben, míg az est főszereplője mozdulatlanul ült, arcát eltakarva. Csak hosszú percek után pattant fel, üdvözölte a résztvevőket, és lendülesen belecsapott az Éjjeli őrjáratba, mely nem más, mint egy regényes életrajz a nagy alkotóról, Barabás Tibor tollából.

„1642 tavaszára, több mint egy esztendei szakadatlan munka árán, Rembrandt befejezte az Éjjeli őrjáratot. ...

Frans Banning Cocq nagy zajjal csapta ki az ajtót, és a hadnagyot karon fogva, a kép elé lépett. Kíváncsiak is csapódtak a polgárőrökhöz, magából a gárdaházból jöttek, mindenki a képre meredt, és várták, hogy a kapitány törje meg a csendet. Frans Banning Cocqot a szélütés kerülgette... Levegő után kapkodott, s elvesztette minden méltóságát.

- Mi ez? Kik ezek? - kiáltott a festőre. Rembrandt tudta, hogy minden elveszett, de azt még inkább tudta, hogy a képe jó."

A felolvasott történetek arra figyelmeztettek minket, hogy a festőművész is ember volt, aki ugyanúgy küzdött a hétköznapok problémáival, mint mi, mégis képes volt töretlen erővel alkotni. Vagy épp ezért születhettek mesterművek a keze alatt?

Balog József a felolvasást követően több kiállított alkotásról is beszélt, beavatva Rembrandt rézkarcainak titkaiba is. Miközben szabadon csellenghettünk a képeket bogarászva, az est felolvasója felhívta a figyelmünket arra, hogy az egyik rézkarc aláírásából kimaradt a d-betű, míg egy másik aláírásánál elfelejtett az aláírás tükrözésére gondolni a művész. Összehasonlított két képet a fény szempontjából: mennyire rejtélyes a félhomály, hisz nem tudjuk, pontosan mit rejt. Külön elemzett egy keresztre feszítés témájú rézkarcot, melynek sajátossága, hogy a latrok keresztjei Jézus felé vannak fordítva. Ahogy ott álltam hatalmas nagyítóval a kezemben, szinte tapintható volt Balog József Rembrandt-művek iránti lelkesedése és tisztelete.

  

Regényes Rembrandt: a kalandos életút megjelenése a képeken, s azok lenyomata a regényes életrajzban. Pontosan ilyen, a kiállításhoz ezer szállal kapcsolódó program illik egy múzeum programjába. Nem vitás, hogy érdemes ellátogatni a harmadik, október 27-én tartandó felolvasóestre is...

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Színház

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.