Edu-Art

Régi zene fiatal előadókkal

2013.01.30. 14:50
Ajánlom
Bandemonda rovatunk mostani főszereplője a hazai régizene-játszás legfiatalabb generációját jelentő Budapest Bach Consort.

A folyamatosan bővülő, alakuló együttes repertoárját a barokk oratorikus művek határozzák meg, de szinte valamennyi stílusból játszottak már eddigi rövid, de annál mozgalmasabb életük során. Az együttes története 2009-ben kezdődött, amikor a Bartók Konziban Szokos Augustin és Hajduch-Szmola Patrik megalapította barátaival azt a vonóskarból és kamarakórusból álló felállást, ami ma is a Consort magját adja. A kezdetekhez képest a tagok sokszor cserélődtek, ami nem csoda egy, saját bevallásuk szerint, húsz év átlagéletkorú csapatban, ahol az érettségi időszak, vagy a külföldön folytatott tanulmányok akadályozhatják a próbafolyamatot. Mára legtöbbjük a Zeneakadémia hallgatója, a művészeti vezető, Szokos Augustin is, aki szeptemberben kezdte a karmester szakot, és emellett egyedül igazgatja az ének- és zenekart.

Első koncertjüket Lux Aeterna Kamarazenekar néven adták a Fasori Evangélikus Templomban, ahol Bach h-moll zenekari szvitjét és Pergolesi Stabat Materét játszották. A névválasztás oka kettős volt: egyrészt a latin szavak puszta jelentése miatt ("örök fény"), másrészt utaltak a zenekar azon célkitűzésére, hogy oratorikus barokk egyházi műveket adjanak elő, különös tekintettel a Bach-kantátákra. Motivációjuk tágabb értelemben véve arra irányult, hogy "saját bőrükön" tapasztalhassák meg a zeneirodalom e korszakának remekműveit, amire konzis körülmények között kevés lehetőség nyílik. A fennkölt célok mellett persze leginkább az együttzenélés öröme az, ami máig összetartja az együttest.

A zenekar és a kórus már a bemutatkozásukat követő első évben jelentős sikereket ért el. A Művészetek Palotája Üvegtermében előadhatták Purcell Dido és Aeneas című operáját, számos koncertet adtak, ahol Purcell, Bach, Buxtehude, vagy Michael Haydn művei mellett egy romantikus darabot, Fauré Requiemjét is műsorra tűzték. Itthoni fellépéseik mellett 2010 tavaszán Varsóba is meghívást kaptak.

A Budapest Bach Consort életében fontos fordulópontot jelentett két évvel ezelőtt új nevük felvétele, ami ehhez méltóan az addiginál is több Bach-művet hozott a repertoárba. Ennél is fontosabb újdonság volt, amikor a modern hangszereken játszó együttes korabeli hangszerekre váltott, így a szó legigazibb értelmében véve historikus előadókká válhattak. A névváltást követően a kórus és zenekar kizárólag Bach hangversenyeket adott, ám a darabok különböző műfajokat képviseltek. Versenyműveket és az Esz-dúr Magnificatot játszották a Nádor Teremben, a következő évben kantátaestet tartottak, ahol az énekes szólisták egyúttal az igen kis létszámú (szólamonként háromfős) kórusban is énekeltek. Tavalyi legnagyobb vállalkozásuk a Gabrieli Choirrel közösen bemutatott János-passió volt.

A közönség legközelebb tavasszal hallhatja őket, amikor Purcell Tündérkirálynőjét állítják színpadra. A semioperát teljesen új rendezésben, részben magyar fordításban adják majd elő, ahol a zene szigorúan historikus megközelítése élő, mai színpadi megjelenítéssel párosul. Miközben már javában zajlanak a próbák az izgalmas előadásra, az együttes új tagokkal kiegészülve Orbán György nőikarainak és bécsi klasszikus szerzők műveinek előadását tervezi, de talán mire cikkünk megjelenik, még három projekt lesz készülőben. Részletekért látogassatok el a Wesselényi utcai épület aulájába, vagy figyeljétek a kihelyezett tájékoztatókat!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.