Edu-Art

Rembrandt a szegedi felolvasóestek és önképzőkör középpontjában

2010.09.29. 09:35
Ajánlom
A szegedi REÖK palota hű a nevéhez: többféle művészeti programot kapcsol egy témához.

Az első vidéki Rembrandt-kiállításhoz kapcsolódva három felvonásos felolvasóestet tart Balog József újságíró, a szegedi MASZK Egyesület művészeti munkatársa, Barabás Tibor Éjjeli őrjárat című életrajzi regényére támaszkodva. Az este hét órakor kezdődő előadások címei és időpontjai:

Rembrandt a festők között - 2010. szeptember 30.
Rembrandt a siker csúcsain - 2010. október 6.
Rembrandt Jób köpenyében - 2010. október 27.

Szintén a Rembrand-kiállításhoz kapcsolódnak a Regionális Összművészeti Központ Önképzőkörének októberi foglalkozásai. A szerda délutánonként tartott önképzőkörbe bárkit szeretettel várnak, aki vonzódik a művészettörténet és a műelemzés iránt. Cserjés Katalin és Újvári Edit előadásokat tartanak és tárlatvezetési ismereteket adnak át az érdeklődőknek, mindig a REÖK aktuális kiállításaihoz kapcsolódva. Így idén ősszel a Rembrandt-életmű jelentősége kerül középpontba: szeptemberben bemutatásra került a rézkarc technológiája, a októberben pedig a 17. század művészetéhez és Rembrandt munkásságához kötődő előadások lesznek terítéken. Az „önkéntesek" felkészülnek a kiállítás teljes bemutatására, illetve az őket személyesen megérintő képekről háttértanulmányokat is végeznek. A programon rendszeresen résztvevők végül szubjektív tárlatvezetést is tarthatnak a látogatóknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.