Edu-Art

Rembrandt a szegedi felolvasóestek és önképzőkör középpontjában

2010.09.29. 09:35
Ajánlom
A szegedi REÖK palota hű a nevéhez: többféle művészeti programot kapcsol egy témához.

Az első vidéki Rembrandt-kiállításhoz kapcsolódva három felvonásos felolvasóestet tart Balog József újságíró, a szegedi MASZK Egyesület művészeti munkatársa, Barabás Tibor Éjjeli őrjárat című életrajzi regényére támaszkodva. Az este hét órakor kezdődő előadások címei és időpontjai:

Rembrandt a festők között - 2010. szeptember 30.
Rembrandt a siker csúcsain - 2010. október 6.
Rembrandt Jób köpenyében - 2010. október 27.

Szintén a Rembrand-kiállításhoz kapcsolódnak a Regionális Összművészeti Központ Önképzőkörének októberi foglalkozásai. A szerda délutánonként tartott önképzőkörbe bárkit szeretettel várnak, aki vonzódik a művészettörténet és a műelemzés iránt. Cserjés Katalin és Újvári Edit előadásokat tartanak és tárlatvezetési ismereteket adnak át az érdeklődőknek, mindig a REÖK aktuális kiállításaihoz kapcsolódva. Így idén ősszel a Rembrandt-életmű jelentősége kerül középpontba: szeptemberben bemutatásra került a rézkarc technológiája, a októberben pedig a 17. század művészetéhez és Rembrandt munkásságához kötődő előadások lesznek terítéken. Az „önkéntesek" felkészülnek a kiállítás teljes bemutatására, illetve az őket személyesen megérintő képekről háttértanulmányokat is végeznek. A programon rendszeresen résztvevők végül szubjektív tárlatvezetést is tarthatnak a látogatóknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.