Edu-Art

Részvételi lehetőség a Trafó Beavató Programjában

2011.03.04. 10:05
Ajánlom
A Trafó Kortárs Művészetek Háza pályázatot hirdet oktatási intézmények, pedagógusok és osztályaik, szervezett formában működő diákközösségek, egyesületek, csoportok számára: kortárs művészeti Beavató Programban való részvételre a 2010/2011-es tanév második félévében. Jelentkezési határidő: 2011. március 7. 12:00

A pályázók köre:

A pályázaton budapesti és vidéki oktatási intézmények, pedagógusok és osztályaik, középiskolás korú fiatalokból álló csoportok, diák-közösségek (14-20 éves korosztály) jelentkezésére számítunk. A pályázó csoport létszáma minimum 10, legfeljebb 30 fő. Egy intézményből több csoport is pályázhat - ez esetben minden csoportnak külön pályázati adatlapot kell benyújtania.

A pályázat célja:

A Trafó Kortárs Művészetek Háza az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával egy olyan korszerű és előremutató oktatási program-csomagot kínál, amelynek célja egy interaktív, inspiráló párbeszéd lehetőségének megteremtése a tizenéves korosztály és a műalkotások, művészek, kortárs kultúra között - ezt a rendkívül fontos találkozást pedig pedagógiai szempontból is jelentős kérdések, problémák feldolgozására használjuk.

A pályázat témája:

A Trafó Kortárs Művészetek Háza 2003. szeptemberében egy különleges oktatási programot indított útjára középiskolásoknak Beavató Program címmel, melynek célja a kortárs előadóművészetek megismertetése, befogadásának megkönnyítése.

A 2010/2011-es tanévben a pályázó csoportokkal több, interaktív foglalkozáson keresztül ismertetjük meg egy-egy kortárs táncprodukció, színházi előadások világát.

A cél, hogy közelebb hozzuk a középiskolás korosztályhoz a kortárs művészetet, alkotókat és alkotásokat, valamint lehetőséget nyújtani számukra, hogy átélhessék a kortárs műalkotásokkal való találkozást (legyen az tánckoreográfia, színházi előadás vagy épp képzőművészeti installáció) és lehetővé tenni, hogy bepillantást nyerjenek az alkotási folyamatba, az előadás által felvetett általános problémákba is.

A Beavató Program a Trafó Kortárs Művészetek Háza oktatási programja középiskolás osztályoknak, csoportoknak, ami immár 8 éve működik nagy sikerrel. A cél, hogy közelebb hozzuk a középiskolás korosztályhoz, a tizenévesekhez a kortárs művészetet, alkotókat és alkotásokat. Lehetőséget nyújtunk a kortárs műalkotásokkal való testközeli találkozásra (legyen az tánckoreográfia, színházi előadás vagy épp kiállítás). A cél megmutatni, hogy a kortárs művészet egyáltalán nem valami "lila" dolog, hanem megérthető, izgalmas és szerethető!

Ezért aztán többlépcsős programunk során fogjuk a művészeket, drámapedagógusokat és kimozdulunk a Trafóból, felkeressük az iskolákat, házhoz megyünk, megmozdítunk, lelkesítünk, beszélgetünk, Trafós eseményeket szervezünk, előadást nézünk, foglalkozásokat tartunk, elmélyülünk, együttgondolkodunk!

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy minden egyes, ilyen típusú vezetett és felépített találkozás nagy élmény a középiskolásoknak és társulatoknak, koreográfusoknak-táncosoknak egyaránt. Hiszen lehetőség nyílik egyfajta nyílt, kölcsönösen inspiráló, a művészek számára is izgalmas és tanulságos eszmecserére egy rendkívül nyitott, fiatal ugyanakkor a kortárs tánc és színház területét (még) nem, vagy nem elmélyülten ismerő korosztállyal.

Minden félévben 5, pályázati úton kiválasztott diákcsoporttal dolgozunk együtt 3 állomáson át: kint az iskolákban egyrészt, másrészt itt bent, előadás után a produkció helyszínén. 5 csoportot kísérünk tehát végig ezen a kortárs művészeti kalandon minden félévben, mindvégig fogjuk a kezüket és rendszerint 3 különböző előadást mutatunk nekik: úgy, hogy mindegyik előadáshoz egy speciális, kifejezetten a középiskolások számára izgalmas feldolgozási formát és új módszertant dolgozunk ki a drámapedagógusokkal és művészekkel együtt.

Fontos számunkra, hogy a iskolában, "szűk körben", egy-egy osztállyal zajló előkészítő foglalkozások után az 5 olykor különböző hátterű, korú és felkészültségű csoport az Trafó-beli előadáson találkozzon egymással. Ilyenkor az 5 csoport „beavatós" közösségként működik: inspirálva és figyelve egymást, ami nagyszerű találkozás mindannyiuk számára!

A tavaszi félévben fontos újítás, hogy a program helyszíne ezúttal nem kizárólag a Trafó nagyterme, illetve az iskolák termei:

- az egyik előadást egy fontos kortárs művészeti próbahelyen a Flórián Műhely terében nézhetik meg a középiskolások,

- természetesen lesz egy produkció a Trafó nagytermében is.

- a harmadik előadásnak pedig a Trafó Galéria ad helyet.

Fontos számunkra, hogy a fiatalok megtapasztalhassák a különböző, a Trafóhoz kötődő helyszínek működését, terét és a helyszínekben rejlő lehetőségeket!

Videók, beszámolók, interjúk a Beavató Program korábbi eseményeiről a program blogján találhatók.

Információ: Juhász Dóra, e.mail: beavato@trafo.hu, tel.: 06 1 456 2046.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.