Edu-Art

Rókusfalvy Gábor: "Egy ötlet csak akkor ér valamit, ha meg is lehet valósítani"

2012.08.30. 08:55
Ajánlom
A Budapesti Kommunkációs Főiskola 2012 szeptemberében induló Kreatív event menedzsment (KEM) képzésén térítésmentesen vehet részt az a hallgató, aki egyedi esemény-ötletével a legrátermettebbnek bizonyul a szakhoz kapcsolódóan kiírt kreatív pályázaton. Az elbírálás szempontjairól, és a frissen végzett rendezvényszervezők elhelyezkedési lehetőségeiről is faggattuk Rókusfalvy Gábor zsűritagot, aki nem mellesleg olyan neves hazai szövetségek elnökségi tagja, mint a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MaKSZ) vagy a Magyarországi Rendezvényszervezők és -Szolgáltatók Szövetsége (MaReSZ).

- A "Mutasd magad lelKEM!" pályázaton a WAMP művészeti vásáron felállítandó Port.hu színpad programjait lehet megtervezni a következő nyolc hónapra. Milyen szakmai szempontokat ne hagyjon semmiféleképpen figyelmen kívül az, aki kacérkodik a jelentkezés gondolatával?

- Bár a megbízó partnerek célcsoportja igencsak tág, az eseményen résztvevők száma már lehatároltabb csoportot jelöl. Fontosnak tartom ezért, hogy a koncepció kidolgozásakor a pályázók kellő figyelmet szenteljenek a kommunikációs üzenet pontos megfogalmazására. Továbbá úgy gondolom, hogy csakis kidolgozott projekttervekkel éri meg pályázni, ezt magam részéről a megvalósíthatóság és a többi pályamunkával való összevethetőség miatt tartom elengedhetetlennek, de persze azért is, mert az ötletek kivitelezhetősége jelen esetben a pályázatok kidolgozottságában fog megmutatkozni. Mivel költségvetési tervet is kérünk a projekthez, én személy szerint az anyagi vonatkozásokra is részletekbe menően kitérnék.

- A rendezvényszervezési tapasztalatokban nem, ámde frappáns ötletekben bővelkedő jelentkezők számára melyek lehetnek szerinted a legnagyobb buktatók?

- Egy ötlet csakis akkor ér valamit, ha meg is lehet azt valósítani. Annak ellenére, hogy az előbb azt hangsúlyoztam, hogy határozott és részletes koncepcióval kell rendelkezni, arra is oda érdemes odafigyelni, hogy ne vesszünk el a lényegtelen részletekben. Az öncélú ötletek halálra vannak ítélve a szakmai zsűri előtt. Hasonló mellényúlás továbbá az elhanyagolható üzenetek túlhangsúlyozása, a célcsoport szem elől tévesztése vagy az aránytalanul nagy és indokolatlan anyagi ráfordítás.

- Esetleg neked is van-e pár ötlet a tarsolyodban?

- Természetesen az embernek megindul a fantáziája ilyenkor, de ezeket a verseny végéig megtartanám magamnak! (nevet)

- A Kreatív Event Menedzser képzés végén a legjobb frissen végzettek gyakornoki programban folytathatják a tapasztalatszerzést, többek között a Magyarországi Rendezvényszervezők és -Szolgáltatók Szövetségéhez is lehet jelentkezni. Miért éri meg a hallgatóknak pont ezt a helyet választania?

- Az itt eltöltött gyakorlat során azt tartjuk a leglényegesebbnek, hogy gyakornokaink minél többet lássanak és tapasztaljanak. Egyszerre természetesen csak egy feladatkörre kell koncentrálni, ezek azonban igen változatosak lehetnek. A tárgyaláson való részvétel vagy egy prezentáció például ugyanolyan fontos lehet, mint egy catering kóstoló vagy éppen a hostessek eligazítása. Általában arra is lehetőséget nyújtunk, hogy gyakornokaink többféle rendezvénytípusba is belekóstoljanak, a legfontosabb viszont az, hogy olyan projektben is dolgozhassanak, amit az elejétől a legvégéig nyomon tudnak követni.

A szakmai gyakorlatot mi két fázisra osztjuk: az első időszakban a gyakornok lehetősége nyílik, hogy kicsit belekóstoljon a szakmába: megismerkedik a kollegákkal, rálátást kap a cég működésére és csak apróbb, kevésbé felelősségteljes feladatokkal foglalkozik. Ez a kezdeti fázis arra való, hogy megnézzük, kialakult-e az illetőben bármiféle kémia és elhivatottság a szakma iránt, illetve, hogy érdemes-e neki egyáltalán rendezvényszervezéssel foglalkoznia. A szakmai kihívást jelentő, úgynevezett "mélyvizes" feladatok csak a gyakorlati idő második felében jönnek.

- Több mint tizenöt éve vezeted a hazai kommunikációs piac egyik meghatározó event marketing-ügynökségét, a Roxer Event & More-t. A seniorok mellett itt is foglalkoztattok esetleg rendezvényszervező-gyakornokokat?

- Természetesen, és ők is ugyanúgy csapattagok, mint bárki más a cégben. A természetes evolúciós folyamat része, hogy a gyakornokból junior, majd később, megfelelő tapasztalattal a hátuk mögött senior munkatársakká váljanak. Bár kapacitásunkat és HR stratégiánkat még nem írta felül a gyakornoki képzés, a tehetséges szakemberek mellett - legyen az gyakornok, vagy senior éppen - egyik ügynökség sem megy el szívesen.

- Milyen ismereti-tapasztalati hátérrel rendelkezzen az, aki szeretne hozzátok csatlakozni gyakornokként?

- Mivel pályakezdőkről beszélünk, nem várunk el előzetes szakmai tapasztalatot vagy jártasságot a témában. Ez sok esetben hátrányt is jelenthet, sokkal nehezebb ugyanis eltüntetni a rossz beidegződéseket, mint valamit egészen a nulláról megtanítani. A legeslegfontosabbnak mégis a szakma iránti alázatot tartom. Bár mostanában nagyon divatos, sokaknak nagyon vonzó szakma a rendezvényszervezés, senkit ne tévesszen meg, itt is kőkemény munkáról van szó, annak ellenére, hogy valóban színes és változatos.Természetesen vannak adottságok, amik elengedhetetlenek, de ezek hamar kiderülnek a közös munka során. A többi pedig már csak a kitartáson és a kreativitáson múlik.

A BKF és az Arts & Business Kft. Kreatív event menedzsment szakirányú továbbképzésére 2012. szeptember 10-ig lehet jelentkezni. Ha szeretnél a képzésben tandíjmentesen részt venni, jelentkezz szeptember 10-ig a "Mutasd magad lelKEM!" pályázatra is, melynek nyertese ráadásként meg is valósíthatja projekt-ötletét. A feladat a PORT.hu Színpad koncepciójának (program struktúrájának) és megjelenésének megtervezése a WAMP-on, amelyen fellép a Moltopera is. A KEM-képzésről és a pályázatról mindent megtudhatsz a Kreatív Event Menedzser Facebook applikációra kattintva is!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.