Edu-Art

Segélykoncert az Esztergomi Zeneiskola javára

2011.04.14. 19:24
Ajánlom
Nehéz helyzetbe került az esztergomi zeneiskola: a város már, a megye még nem tud a fenntartásához hozzájárulni. A hiányzó milliókat az intézmény alapítványa próbálja előteremteni – többek között egy jótékonysági koncerttel.

Az Esztergom városát érintő adósságrendezési eljárás az alapfokú művészetoktatás - lévén nem kötelezően ellátandó feladat - nehéz helyzetbe került, a 83. éve működő, több mint 400 növendéket oktató zeneiskola sorsa, fenntartása bizonytalanná vált. A város képviselőtestületének döntése arról határozott, hogy e feladatot átadják a megyének, a megyei önkormányzat viszont - szintén nehéz anyagi helyzete miatt - várhatóan csak 2012. nyarán venné át a zeneiskolát a törvényi rendelkezéseknek megfelelően. Egyetlen megoldást abban látja az Udvardyné Pásztor Ágnes által vezetett intézmény, hogy a zeneiskola alapítványa társfinanszírozóként átvállalja a fenntartási költségek egy részét további változatlan és önálló működés érdekében. Céljaik eléréséhez támogatókat keres az alapítvány, illetve egy nagyszabású jótékonysági hangversenyt rendez neves művészek közreműködésével 2011. április 27-én 19 órakor a Budapesti Kongresszusi Központban.

A rendezvény fővédnöke dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, további védnökei Tétényi Éva, Esztergom város polgármestere, dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, valamint Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének Elnöke. Tétényi Éva, Esztergom független vezetője igyekszik alternatív pénzügyi forrásokat is keresni, hiszen, mint a jótékonysági hangversenyt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, olyan fontosnak érzi az ügyet, „mintha a saját iskolámról lenne szó". A politikusasszony nem mellesleg maga is a Zsolt Nándor nevét viselő zeneiskolában tanult zongorázni és fuvolázni, a koncert egyik illusztris fellépője, Velenczei Tamás trombitaművész, a Berlini Filharmonikusok szólótrombitása pedig osztálytársa volt.

A hangversenyen fellép, s ezzel az Esztergomi Zeneiskola ügyét támogatja továbbá Kocsis Zoltán, Kelemen Barnabás, Bálint János, Andrejcsik István, Tokody Ilona, továbbá a Kecskés Együttes és a Duna Szimfonikus Zenekar Deák András vezényletével. Az esten szerepelnek a zeneiskola tanárai, volt és jelenlegi növendékei - köztük Konyicska Renáta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakos hallgatója - valamint az iskola vonószenekara is.

A részletes műsor az Eszergomi Zeneiskola honlapján olvasható, támogatói jegyek megvásárolhatók a Művészetek Palotája jegypénztáraiban, a Libri könyvesboltjaiban és a www.jegy.hu webáruházában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.