Edu-Art

Segélykoncert az Esztergomi Zeneiskola javára

2011.04.14. 19:24
Ajánlom
Nehéz helyzetbe került az esztergomi zeneiskola: a város már, a megye még nem tud a fenntartásához hozzájárulni. A hiányzó milliókat az intézmény alapítványa próbálja előteremteni – többek között egy jótékonysági koncerttel.

Az Esztergom városát érintő adósságrendezési eljárás az alapfokú művészetoktatás - lévén nem kötelezően ellátandó feladat - nehéz helyzetbe került, a 83. éve működő, több mint 400 növendéket oktató zeneiskola sorsa, fenntartása bizonytalanná vált. A város képviselőtestületének döntése arról határozott, hogy e feladatot átadják a megyének, a megyei önkormányzat viszont - szintén nehéz anyagi helyzete miatt - várhatóan csak 2012. nyarán venné át a zeneiskolát a törvényi rendelkezéseknek megfelelően. Egyetlen megoldást abban látja az Udvardyné Pásztor Ágnes által vezetett intézmény, hogy a zeneiskola alapítványa társfinanszírozóként átvállalja a fenntartási költségek egy részét további változatlan és önálló működés érdekében. Céljaik eléréséhez támogatókat keres az alapítvány, illetve egy nagyszabású jótékonysági hangversenyt rendez neves művészek közreműködésével 2011. április 27-én 19 órakor a Budapesti Kongresszusi Központban.

A rendezvény fővédnöke dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, további védnökei Tétényi Éva, Esztergom város polgármestere, dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, valamint Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének Elnöke. Tétényi Éva, Esztergom független vezetője igyekszik alternatív pénzügyi forrásokat is keresni, hiszen, mint a jótékonysági hangversenyt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, olyan fontosnak érzi az ügyet, „mintha a saját iskolámról lenne szó". A politikusasszony nem mellesleg maga is a Zsolt Nándor nevét viselő zeneiskolában tanult zongorázni és fuvolázni, a koncert egyik illusztris fellépője, Velenczei Tamás trombitaművész, a Berlini Filharmonikusok szólótrombitása pedig osztálytársa volt.

A hangversenyen fellép, s ezzel az Esztergomi Zeneiskola ügyét támogatja továbbá Kocsis Zoltán, Kelemen Barnabás, Bálint János, Andrejcsik István, Tokody Ilona, továbbá a Kecskés Együttes és a Duna Szimfonikus Zenekar Deák András vezényletével. Az esten szerepelnek a zeneiskola tanárai, volt és jelenlegi növendékei - köztük Konyicska Renáta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakos hallgatója - valamint az iskola vonószenekara is.

A részletes műsor az Eszergomi Zeneiskola honlapján olvasható, támogatói jegyek megvásárolhatók a Művészetek Palotája jegypénztáraiban, a Libri könyvesboltjaiban és a www.jegy.hu webáruházában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.