Edu-Art

Segélykoncert az Esztergomi Zeneiskola javára

2011.04.14. 19:24
Ajánlom
Nehéz helyzetbe került az esztergomi zeneiskola: a város már, a megye még nem tud a fenntartásához hozzájárulni. A hiányzó milliókat az intézmény alapítványa próbálja előteremteni – többek között egy jótékonysági koncerttel.

Az Esztergom városát érintő adósságrendezési eljárás az alapfokú művészetoktatás - lévén nem kötelezően ellátandó feladat - nehéz helyzetbe került, a 83. éve működő, több mint 400 növendéket oktató zeneiskola sorsa, fenntartása bizonytalanná vált. A város képviselőtestületének döntése arról határozott, hogy e feladatot átadják a megyének, a megyei önkormányzat viszont - szintén nehéz anyagi helyzete miatt - várhatóan csak 2012. nyarán venné át a zeneiskolát a törvényi rendelkezéseknek megfelelően. Egyetlen megoldást abban látja az Udvardyné Pásztor Ágnes által vezetett intézmény, hogy a zeneiskola alapítványa társfinanszírozóként átvállalja a fenntartási költségek egy részét további változatlan és önálló működés érdekében. Céljaik eléréséhez támogatókat keres az alapítvány, illetve egy nagyszabású jótékonysági hangversenyt rendez neves művészek közreműködésével 2011. április 27-én 19 órakor a Budapesti Kongresszusi Központban.

A rendezvény fővédnöke dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára, további védnökei Tétényi Éva, Esztergom város polgármestere, dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, valamint Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének Elnöke. Tétényi Éva, Esztergom független vezetője igyekszik alternatív pénzügyi forrásokat is keresni, hiszen, mint a jótékonysági hangversenyt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, olyan fontosnak érzi az ügyet, „mintha a saját iskolámról lenne szó". A politikusasszony nem mellesleg maga is a Zsolt Nándor nevét viselő zeneiskolában tanult zongorázni és fuvolázni, a koncert egyik illusztris fellépője, Velenczei Tamás trombitaművész, a Berlini Filharmonikusok szólótrombitása pedig osztálytársa volt.

A hangversenyen fellép, s ezzel az Esztergomi Zeneiskola ügyét támogatja továbbá Kocsis Zoltán, Kelemen Barnabás, Bálint János, Andrejcsik István, Tokody Ilona, továbbá a Kecskés Együttes és a Duna Szimfonikus Zenekar Deák András vezényletével. Az esten szerepelnek a zeneiskola tanárai, volt és jelenlegi növendékei - köztük Konyicska Renáta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakos hallgatója - valamint az iskola vonószenekara is.

A részletes műsor az Eszergomi Zeneiskola honlapján olvasható, támogatói jegyek megvásárolhatók a Művészetek Palotája jegypénztáraiban, a Libri könyvesboltjaiban és a www.jegy.hu webáruházában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.