Edu-Art

Segélykoncertet adott a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

2010.08.09. 13:29
Ajánlom
Fennállása óta először köszönthetett deszkáin szimfonikus zenekart a Városmajori Szabadtéri Színpad.

Jótékonysági koncertet rendeztek az árvízkárosultak javára a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet támogatásával 2010. július 28-án a Városmajorban. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy fővédnökének Dr. Schmitt Pált kérték fel, s a koncertet nem más, mint a világhírű zongoraművész-karmester, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar alapítója, Vásáry Tamás vezényelte. A hangverseny célja, mint az a köszöntőbeszédek alatt többször elhangzott, az volt, hogy újra felhívja a figyelmet a májusi árvízkárosultak méltatlanul háttérbe szorult helyzetére. Természetesen a koncert teljes bevételét a helyreállítási munkák támogatására ajánották fel, s emellett személyes adakozásra is lehetőség nyílt.

Aki korán érkezett, még elkaphatta a főpróba sokat ígérő hangfoszlányait. S miután mérsékelten bár, de megtelt a nézőtér, a gyors hangolást követően már az első pillanatban megragadták a figyelmet Erkel Hunyadi László nyitányának sejtelmes kezdő mozzanatai. Eltekintve a színpad kissé homályos akusztikájától, a szólamok aránya rendben volt, az együttes könnyed váltásai a pianissimótól egészen a hirtelen fortissimókig pedig emelkedett élményt szereztek a közönségnek. S bár a később előadott művek (Dohnányi Szimfonikus Perceiben, vagy a Háry János - részletek) is bővelkedtek a szélsőséges dinamikákban, a karmester mértékletessége nem engedte sem elfúlni, sem bántó hangosságba csapni a műveket. Mintha Vásáry eleganciája itatta volna át az egész zenekart: lágy, de mégis markáns mozdulatait hűen követték a hangszeresek, s a legkisebb részletek sem sikkadtak el.  Igaz, a nagyjából 80 fős zenekar csupa profinak készülő fiatal zenészből állt. S nem csak magyarokból: érkeztek Japánból, Angliából, Finn-, és Lettországból is a debreceni Nyári Akadémia programjaira, melynek keretei között kapott helyet a zenekari felkészülés. 

A szünet után megszólaló Les Préludes az első két percben még kisebb hibákkal küszködött. Szét-szétcsúsztak ritmikailag a szólamok, s minta Liszt romantikájának nem felelt volna meg a vonósokhoz képest csekély számú fúvóskar. Vagy csak a hangosítás hibája volt, hogy a mélyréz szólamok viszonylag  gyengén jutottak el a középső széksorokig? Mindezek ellenére ez a darab kapta a leghosszabb ovációt. Talán azért, mert Vásáry átszellemülten, teljes odaadással vezényelt; atillájában mintha maga Liszt Ferenc állt volna a pódiumra, hogy kóda katarzisát egy óriási, bárdcsapásra emlékeztető mozdulattal fejezze be.

Bár ekkorra hallhatóan elfáradt az együttes, torreádorszerű mozdulataival és változatos mimikájával Vásáry  töretlenül hajtotta tovább őket Bizet Carmen-szvitjében, melyet - saját bevallása szerint - még nem hallott korábban. Az utolsó, varázslószerű leintést követően, ráadásként újra eljátszották a jelenlevő házelnök tiszteletére a Torreádor-indulót, s ezúttal nem csak a zenekart, de a közönség tapsát is a karmester vezényelte. Búcsúzóul még egyszer elhangzott az utolsó tétel kissé variálva, felgyorsítva, amivel kiérdemelték, hogy a közönség állva tapsolja meg őket. Igazán kár, hogy a hírek szerint a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar nyugat-európai turnéját nem sikerült megszervezni…

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.
Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Plusz

Hangolódjunk közösen! – Adventi programajánló a család minden tagjának

A gazdag kulturális programkínálatának köszönhetően a várakozás örömét, korosztálytól függetlenül, sokféleképpen megélhetjük az adventi időszakban: legyen az bábelőadás, koncert, múzeumpedagógiai foglalkozás vagy gyerektáncház. Mutatunk pár tippet, amely kihagyhatatlannak ígérkezik idén decemberben.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.