Edu-Art

Segélykoncertet adott a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

2010.08.09. 13:29
Ajánlom
Fennállása óta először köszönthetett deszkáin szimfonikus zenekart a Városmajori Szabadtéri Színpad.

Jótékonysági koncertet rendeztek az árvízkárosultak javára a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet támogatásával 2010. július 28-án a Városmajorban. Az esemény jelentőségét mutatja, hogy fővédnökének Dr. Schmitt Pált kérték fel, s a koncertet nem más, mint a világhírű zongoraművész-karmester, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar alapítója, Vásáry Tamás vezényelte. A hangverseny célja, mint az a köszöntőbeszédek alatt többször elhangzott, az volt, hogy újra felhívja a figyelmet a májusi árvízkárosultak méltatlanul háttérbe szorult helyzetére. Természetesen a koncert teljes bevételét a helyreállítási munkák támogatására ajánották fel, s emellett személyes adakozásra is lehetőség nyílt.

Aki korán érkezett, még elkaphatta a főpróba sokat ígérő hangfoszlányait. S miután mérsékelten bár, de megtelt a nézőtér, a gyors hangolást követően már az első pillanatban megragadták a figyelmet Erkel Hunyadi László nyitányának sejtelmes kezdő mozzanatai. Eltekintve a színpad kissé homályos akusztikájától, a szólamok aránya rendben volt, az együttes könnyed váltásai a pianissimótól egészen a hirtelen fortissimókig pedig emelkedett élményt szereztek a közönségnek. S bár a később előadott művek (Dohnányi Szimfonikus Perceiben, vagy a Háry János - részletek) is bővelkedtek a szélsőséges dinamikákban, a karmester mértékletessége nem engedte sem elfúlni, sem bántó hangosságba csapni a műveket. Mintha Vásáry eleganciája itatta volna át az egész zenekart: lágy, de mégis markáns mozdulatait hűen követték a hangszeresek, s a legkisebb részletek sem sikkadtak el.  Igaz, a nagyjából 80 fős zenekar csupa profinak készülő fiatal zenészből állt. S nem csak magyarokból: érkeztek Japánból, Angliából, Finn-, és Lettországból is a debreceni Nyári Akadémia programjaira, melynek keretei között kapott helyet a zenekari felkészülés. 

A szünet után megszólaló Les Préludes az első két percben még kisebb hibákkal küszködött. Szét-szétcsúsztak ritmikailag a szólamok, s minta Liszt romantikájának nem felelt volna meg a vonósokhoz képest csekély számú fúvóskar. Vagy csak a hangosítás hibája volt, hogy a mélyréz szólamok viszonylag  gyengén jutottak el a középső széksorokig? Mindezek ellenére ez a darab kapta a leghosszabb ovációt. Talán azért, mert Vásáry átszellemülten, teljes odaadással vezényelt; atillájában mintha maga Liszt Ferenc állt volna a pódiumra, hogy kóda katarzisát egy óriási, bárdcsapásra emlékeztető mozdulattal fejezze be.

Bár ekkorra hallhatóan elfáradt az együttes, torreádorszerű mozdulataival és változatos mimikájával Vásáry  töretlenül hajtotta tovább őket Bizet Carmen-szvitjében, melyet - saját bevallása szerint - még nem hallott korábban. Az utolsó, varázslószerű leintést követően, ráadásként újra eljátszották a jelenlevő házelnök tiszteletére a Torreádor-indulót, s ezúttal nem csak a zenekart, de a közönség tapsát is a karmester vezényelte. Búcsúzóul még egyszer elhangzott az utolsó tétel kissé variálva, felgyorsítva, amivel kiérdemelték, hogy a közönség állva tapsolja meg őket. Igazán kár, hogy a hírek szerint a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar nyugat-európai turnéját nem sikerült megszervezni…

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.