Edu-Art

Selmecbányai és soproni zeneiskolások

2010.09.01. 10:35
Ajánlom
A szlovákiai Selmecbányáról érkezett zeneiskolások és soproniak muzsikáltak közösen egy héten át a soproni zenei táborban.

A programon több tucat muzsikálni szerető diák vett részt. A táborozók zeneiskolai tanárok vezetésével gyakoroltak, az azonos hangszeren játszók kisebb csoportokban próbáltak, majd nagyzenekarban, big bandben együtt zenéltek. A szakmai munkában részt vett Martin Janosik selmeci zeneszerző és karmester, aki a Zenebonának elnevezett tábor kis muzsikusainak zeneművet komponált - tájékoztatott Komornoki Mihály projektmenedzser.

A két város közötti kapcsolatok bővítésére a soproni és a selmecbányai önkormányzat fele-fele arányban összesen mintegy 97 ezer eurós (27,6 millió forintos) támogatást nyert a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A zenei tábor a 102 ezer eurós összköltségű projekt egyik fejezete volt.

A projekt lehetőséget adott a két város diákságának és művészeinek ismerkedésére, együttes bemutatkozására, így a selmeci és a soproni diákok is egy-egy hetet töltöttek együtt testvérvárosukban.

A selmeci és soproni fotósok csereprogramjának köszönhetően a két városról készült fényképeket közös kiállításon mutatják be. A tárlat jelenleg Selmecbányán tekinthető meg, a későbbiekben  Sopronban is látható lesz. A soproni zenei tábor zárókoncertjét a selmecbányai közönség is meghallgathatja, a hangversenyre jövő szombaton kerül sor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.