Edu-Art

Sian Prime: "Legyünk nyitottak, és engedjük szabadon a képzelőerőnket!"

2013.03.19. 14:30
Ajánlom
Kreatív és kulturális vállalkozásfejlesztés – az április 6-án immár harmadik alkalommal megrendezendő "Új Utak" Arts&Business nemzetközi konferencián erről az itthon újszerű területről ad elő és tart tréninget a londoni Goldsmiths egyetem professzorasszonya, aki mögött sokéves kulturális menedzseri és oktatói gyakorlat áll. INTERJÚ

- Bár kreatív vállalkozók - könyvkiadók, zenei és filmes menedzserek, színház-, média- és divatguruk, azaz a művészek és a közönség között közvetítő, a kultúrából bizniszt csináló szakemberek - Magyarországon is tevékenykednek, itthon lényegében ismeretlen fogalom a kreatív-kulturális vállalkozásfejlesztés. Ön hogyan határozná meg ezt a tudományterületet?

- A CCE (az angol Creative and Cultural Entrepreneurship megnevezés rövidítése, a III. Új utak konferencia honlapján a "kulturális vállalkozói szellem fejlesztése a kreatív-kulturális szektor megerősítéséért" definíció olvasható - a szerk.) lényege a művészi-társadalmi-gazdasági értékteremtés. A kreatív energiákat és képességeket állítja a vállalkozói gyakorlat szolgálatába, méghozzá oly módon, hogy új és fenntartható üzleti modellek, munkafolyamatok szülessenek.

- Miként működik ez a fajta alternatív vállalkozásfejlesztés Nagy-Britanniában? Önmenedzselő művészekre és kulturális kisvállalkozásokra, vagy nemzeti intézményekre és szervezetekre fókuszálnak inkább?

- Mindkét szektorban hatékony a módszer, de inkább a nagyobb méretű, nemzeti szintű szervezetek érdeklődnek a vállalkozói szellem kreatív-kulturális fejlesztése iránt. Az igazság az, hogy a mai nehéz gazdasági környezetben, és a kulturális támogatási rendszer átalakulása miatt a kulturális területen tevékenykedő egyéni vállalkozók, művészek és kis cégek kénytelenek voltak maguk kreatív eszközökhöz folyamodni a túlélés érdekében.

- Úgy tűnik, van egy harmadik potenciális célcsoport: a diákok. Ön is amellett, hogy tanácsadó, tréner és a CCE szakértője, a londoni Goldsmiths egyetem professzora. Mikor és miért merült fel az igény, hogy a kreatív és kulturális vállalkozói szellem fejlesztését hivatalos keretek között oktassák?

- A CCE mesterszak öt éve indult. Alapvetően két okból vette fel a Goldsmiths egyetem a képzései sorába: egyrészt a tudományterület már elég kiforrott volt ahhoz, hogy egyetemi szinten oktassák, és további kutatásokat ösztönözzön. Másrészt a diákok joggal igényelték, hogy ne csak az alkotó- vagy előadóművészetek terén szerezzenek jártasságot, hanem arra is felkészítsük őket, hogyan teremthetnek - nemcsak művészi - értéket a diplomával szerzett ismereteikkel, és hogyan érhetnek el - nemcsak kulturális - hatást az alkotásaikkal.

- Csak az Ön egyetemi tanszékén kínált képzések és a szakirányok listáját átböngészve művészetek és üzlet tucatnyi izgalmas kombinációjára bukkanhat a kulturális menedzsment iránt érdeklődő.

- Valóban nagyon változatos a tanszékünk tevékenységi köre: vállalkozói szellem-fejlesztést, menedzsmentet, kultúrpolitikát és tudományágak közötti és azokon túlmutató tárgyakat oktatunk. A különböző területek párosítása révén valóban új tudásra, versenyképes perspektívákra, és új munkamódszerekre tesznek szert hallgatóink, emellett több ágazat működési modelljével megismerkednek, és azok fejlesztését is feladatul kapják.

- Az április 6-i konferencián a hallgatók nagy részét nyilván az fogja leginkább érdekelni, milyen gyakorlati haszna származhat a CCE tanulmányozásából. Az Ön egyetemi diákjai hogyan kamatoztatják a kreatív-kulturális vállalkozásfejlesztés terén megszerzett ismereteiket?

- Sokuk a mesterképzést elvégezve saját, művészi tevékenységére alapuló vállalkozást indít. Vannak, akik zenei, színházi, vagy éppen virtuális színházi fesztivál szervezésébe fognak. Mások az államigazgatásban kezdenek dolgozni, de olyan ex-hallgatónk is van, aki egy online zeneszolgáltató ázsiai részlegének vezetője lett, két évvel a diploma után. Összességében elmondhatom, hogy a végzett diákjaink minden olyan munkaadó figyelmét felkeltik, akik számára a tudás, és a vállalkozói szellem egyaránt fontos.

- Jó eséllyel lesznek budapesti közönségének soraiban olyanok, akik első alkalommal hallanak a CCE-ről. Hogyan fogja tudni fél órában bevezetni őket a kreatív-kulturális vállalkozói szellem-fejlesztés rejtelmeibe?

- Azt remélem, hogy a személyes tapasztalataim, valamint a praxisomból származó esettanulmányok segítségével, továbbá a jelenlévők kreativitására és igényeire is építve új, és mindenki számára gondolatébresztőnek bizonyuló távlatok nyílnak majd meg.

- Előadása után egy „Kreatív hatékonyság" tréninget is tart majd. Hogyan képzeljük el ennek az egy órás szekciónak a felépítését? Milyen készségeket fog "megtornáztatni"?

- Egyszerűen csak arra van szükség, hogy legyünk nyitottak, és engedjük szabadon a képzelőerőnket! A tréning egyébként főként a vizuális gondolkodást, és a történetmesélési készséget dolgoztatja meg, és arra bátorítja a résztvevőket, hogy játsszanak. Várakozásaim szerint a közös foglalkozás új munkamódszereket és perspektívákat villant fel, melyeket a résztvevők a későbbiekben mindennapi kreatív és kulturális tevékenységeik során hasznosíthatnak.


Felkeltette az érdeklődését az interjú? Ha kíváncsi Sian Prime előadására, és részt venne a tréningjén, jelentkezzen az "Új Utak 2013 - a kreativitás fejlesztésében" címmel április 6-án a Kempinski Hotel Corvinusban tartandó konferenciára! A rendezvényen többek között a kreativitás értelmezése, jelentősége, fejleszthetősége kerül fókuszba, de szó lesz a kultúrának a vállalkozói kreativitás fokozása érdekében betöltött szerepéről is. A résztvevők az előadásokon túl kerekasztal-beszélgetésen, valamint "kreatív hatékonyság" tréningeken vehetnek részt brit előadók vezetésével. A konferencia előadóiról, részletes programjáról, valamint a jelentkezés feltételeiről minden információ megtalálható a rendezvényt szervező Arts & Business Kft. honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.