Edu-Art

Sian Prime: "Legyünk nyitottak, és engedjük szabadon a képzelőerőnket!"

2013.03.19. 14:30
Ajánlom
Kreatív és kulturális vállalkozásfejlesztés – az április 6-án immár harmadik alkalommal megrendezendő "Új Utak" Arts&Business nemzetközi konferencián erről az itthon újszerű területről ad elő és tart tréninget a londoni Goldsmiths egyetem professzorasszonya, aki mögött sokéves kulturális menedzseri és oktatói gyakorlat áll. INTERJÚ

- Bár kreatív vállalkozók - könyvkiadók, zenei és filmes menedzserek, színház-, média- és divatguruk, azaz a művészek és a közönség között közvetítő, a kultúrából bizniszt csináló szakemberek - Magyarországon is tevékenykednek, itthon lényegében ismeretlen fogalom a kreatív-kulturális vállalkozásfejlesztés. Ön hogyan határozná meg ezt a tudományterületet?

- A CCE (az angol Creative and Cultural Entrepreneurship megnevezés rövidítése, a III. Új utak konferencia honlapján a "kulturális vállalkozói szellem fejlesztése a kreatív-kulturális szektor megerősítéséért" definíció olvasható - a szerk.) lényege a művészi-társadalmi-gazdasági értékteremtés. A kreatív energiákat és képességeket állítja a vállalkozói gyakorlat szolgálatába, méghozzá oly módon, hogy új és fenntartható üzleti modellek, munkafolyamatok szülessenek.

- Miként működik ez a fajta alternatív vállalkozásfejlesztés Nagy-Britanniában? Önmenedzselő művészekre és kulturális kisvállalkozásokra, vagy nemzeti intézményekre és szervezetekre fókuszálnak inkább?

- Mindkét szektorban hatékony a módszer, de inkább a nagyobb méretű, nemzeti szintű szervezetek érdeklődnek a vállalkozói szellem kreatív-kulturális fejlesztése iránt. Az igazság az, hogy a mai nehéz gazdasági környezetben, és a kulturális támogatási rendszer átalakulása miatt a kulturális területen tevékenykedő egyéni vállalkozók, művészek és kis cégek kénytelenek voltak maguk kreatív eszközökhöz folyamodni a túlélés érdekében.

- Úgy tűnik, van egy harmadik potenciális célcsoport: a diákok. Ön is amellett, hogy tanácsadó, tréner és a CCE szakértője, a londoni Goldsmiths egyetem professzora. Mikor és miért merült fel az igény, hogy a kreatív és kulturális vállalkozói szellem fejlesztését hivatalos keretek között oktassák?

- A CCE mesterszak öt éve indult. Alapvetően két okból vette fel a Goldsmiths egyetem a képzései sorába: egyrészt a tudományterület már elég kiforrott volt ahhoz, hogy egyetemi szinten oktassák, és további kutatásokat ösztönözzön. Másrészt a diákok joggal igényelték, hogy ne csak az alkotó- vagy előadóművészetek terén szerezzenek jártasságot, hanem arra is felkészítsük őket, hogyan teremthetnek - nemcsak művészi - értéket a diplomával szerzett ismereteikkel, és hogyan érhetnek el - nemcsak kulturális - hatást az alkotásaikkal.

- Csak az Ön egyetemi tanszékén kínált képzések és a szakirányok listáját átböngészve művészetek és üzlet tucatnyi izgalmas kombinációjára bukkanhat a kulturális menedzsment iránt érdeklődő.

- Valóban nagyon változatos a tanszékünk tevékenységi köre: vállalkozói szellem-fejlesztést, menedzsmentet, kultúrpolitikát és tudományágak közötti és azokon túlmutató tárgyakat oktatunk. A különböző területek párosítása révén valóban új tudásra, versenyképes perspektívákra, és új munkamódszerekre tesznek szert hallgatóink, emellett több ágazat működési modelljével megismerkednek, és azok fejlesztését is feladatul kapják.

- Az április 6-i konferencián a hallgatók nagy részét nyilván az fogja leginkább érdekelni, milyen gyakorlati haszna származhat a CCE tanulmányozásából. Az Ön egyetemi diákjai hogyan kamatoztatják a kreatív-kulturális vállalkozásfejlesztés terén megszerzett ismereteiket?

- Sokuk a mesterképzést elvégezve saját, művészi tevékenységére alapuló vállalkozást indít. Vannak, akik zenei, színházi, vagy éppen virtuális színházi fesztivál szervezésébe fognak. Mások az államigazgatásban kezdenek dolgozni, de olyan ex-hallgatónk is van, aki egy online zeneszolgáltató ázsiai részlegének vezetője lett, két évvel a diploma után. Összességében elmondhatom, hogy a végzett diákjaink minden olyan munkaadó figyelmét felkeltik, akik számára a tudás, és a vállalkozói szellem egyaránt fontos.

- Jó eséllyel lesznek budapesti közönségének soraiban olyanok, akik első alkalommal hallanak a CCE-ről. Hogyan fogja tudni fél órában bevezetni őket a kreatív-kulturális vállalkozói szellem-fejlesztés rejtelmeibe?

- Azt remélem, hogy a személyes tapasztalataim, valamint a praxisomból származó esettanulmányok segítségével, továbbá a jelenlévők kreativitására és igényeire is építve új, és mindenki számára gondolatébresztőnek bizonyuló távlatok nyílnak majd meg.

- Előadása után egy „Kreatív hatékonyság" tréninget is tart majd. Hogyan képzeljük el ennek az egy órás szekciónak a felépítését? Milyen készségeket fog "megtornáztatni"?

- Egyszerűen csak arra van szükség, hogy legyünk nyitottak, és engedjük szabadon a képzelőerőnket! A tréning egyébként főként a vizuális gondolkodást, és a történetmesélési készséget dolgoztatja meg, és arra bátorítja a résztvevőket, hogy játsszanak. Várakozásaim szerint a közös foglalkozás új munkamódszereket és perspektívákat villant fel, melyeket a résztvevők a későbbiekben mindennapi kreatív és kulturális tevékenységeik során hasznosíthatnak.


Felkeltette az érdeklődését az interjú? Ha kíváncsi Sian Prime előadására, és részt venne a tréningjén, jelentkezzen az "Új Utak 2013 - a kreativitás fejlesztésében" címmel április 6-án a Kempinski Hotel Corvinusban tartandó konferenciára! A rendezvényen többek között a kreativitás értelmezése, jelentősége, fejleszthetősége kerül fókuszba, de szó lesz a kultúrának a vállalkozói kreativitás fokozása érdekében betöltött szerepéről is. A résztvevők az előadásokon túl kerekasztal-beszélgetésen, valamint "kreatív hatékonyság" tréningeken vehetnek részt brit előadók vezetésével. A konferencia előadóiról, részletes programjáról, valamint a jelentkezés feltételeiről minden információ megtalálható a rendezvényt szervező Arts & Business Kft. honlapján.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Jazz/World

A dal a miénk! – LGT-slágerek a Csík Zenekar előadásában

A közel 120 perces produkció egyedülálló látványtechnikával, mégis igazi Csík zenekaros környezetben varázsolja a színpadra az ötvenéves LGT dalait augusztus 6-án a Margitszigeti Színházban.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.