Edu-Art

Sian Prime: "Legyünk nyitottak, és engedjük szabadon a képzelőerőnket!"

2013.03.19. 14:30
Ajánlom
Kreatív és kulturális vállalkozásfejlesztés – az április 6-án immár harmadik alkalommal megrendezendő "Új Utak" Arts&Business nemzetközi konferencián erről az itthon újszerű területről ad elő és tart tréninget a londoni Goldsmiths egyetem professzorasszonya, aki mögött sokéves kulturális menedzseri és oktatói gyakorlat áll. INTERJÚ

- Bár kreatív vállalkozók - könyvkiadók, zenei és filmes menedzserek, színház-, média- és divatguruk, azaz a művészek és a közönség között közvetítő, a kultúrából bizniszt csináló szakemberek - Magyarországon is tevékenykednek, itthon lényegében ismeretlen fogalom a kreatív-kulturális vállalkozásfejlesztés. Ön hogyan határozná meg ezt a tudományterületet?

- A CCE (az angol Creative and Cultural Entrepreneurship megnevezés rövidítése, a III. Új utak konferencia honlapján a "kulturális vállalkozói szellem fejlesztése a kreatív-kulturális szektor megerősítéséért" definíció olvasható - a szerk.) lényege a művészi-társadalmi-gazdasági értékteremtés. A kreatív energiákat és képességeket állítja a vállalkozói gyakorlat szolgálatába, méghozzá oly módon, hogy új és fenntartható üzleti modellek, munkafolyamatok szülessenek.

- Miként működik ez a fajta alternatív vállalkozásfejlesztés Nagy-Britanniában? Önmenedzselő művészekre és kulturális kisvállalkozásokra, vagy nemzeti intézményekre és szervezetekre fókuszálnak inkább?

- Mindkét szektorban hatékony a módszer, de inkább a nagyobb méretű, nemzeti szintű szervezetek érdeklődnek a vállalkozói szellem kreatív-kulturális fejlesztése iránt. Az igazság az, hogy a mai nehéz gazdasági környezetben, és a kulturális támogatási rendszer átalakulása miatt a kulturális területen tevékenykedő egyéni vállalkozók, művészek és kis cégek kénytelenek voltak maguk kreatív eszközökhöz folyamodni a túlélés érdekében.

- Úgy tűnik, van egy harmadik potenciális célcsoport: a diákok. Ön is amellett, hogy tanácsadó, tréner és a CCE szakértője, a londoni Goldsmiths egyetem professzora. Mikor és miért merült fel az igény, hogy a kreatív és kulturális vállalkozói szellem fejlesztését hivatalos keretek között oktassák?

- A CCE mesterszak öt éve indult. Alapvetően két okból vette fel a Goldsmiths egyetem a képzései sorába: egyrészt a tudományterület már elég kiforrott volt ahhoz, hogy egyetemi szinten oktassák, és további kutatásokat ösztönözzön. Másrészt a diákok joggal igényelték, hogy ne csak az alkotó- vagy előadóművészetek terén szerezzenek jártasságot, hanem arra is felkészítsük őket, hogyan teremthetnek - nemcsak művészi - értéket a diplomával szerzett ismereteikkel, és hogyan érhetnek el - nemcsak kulturális - hatást az alkotásaikkal.

- Csak az Ön egyetemi tanszékén kínált képzések és a szakirányok listáját átböngészve művészetek és üzlet tucatnyi izgalmas kombinációjára bukkanhat a kulturális menedzsment iránt érdeklődő.

- Valóban nagyon változatos a tanszékünk tevékenységi köre: vállalkozói szellem-fejlesztést, menedzsmentet, kultúrpolitikát és tudományágak közötti és azokon túlmutató tárgyakat oktatunk. A különböző területek párosítása révén valóban új tudásra, versenyképes perspektívákra, és új munkamódszerekre tesznek szert hallgatóink, emellett több ágazat működési modelljével megismerkednek, és azok fejlesztését is feladatul kapják.

- Az április 6-i konferencián a hallgatók nagy részét nyilván az fogja leginkább érdekelni, milyen gyakorlati haszna származhat a CCE tanulmányozásából. Az Ön egyetemi diákjai hogyan kamatoztatják a kreatív-kulturális vállalkozásfejlesztés terén megszerzett ismereteiket?

- Sokuk a mesterképzést elvégezve saját, művészi tevékenységére alapuló vállalkozást indít. Vannak, akik zenei, színházi, vagy éppen virtuális színházi fesztivál szervezésébe fognak. Mások az államigazgatásban kezdenek dolgozni, de olyan ex-hallgatónk is van, aki egy online zeneszolgáltató ázsiai részlegének vezetője lett, két évvel a diploma után. Összességében elmondhatom, hogy a végzett diákjaink minden olyan munkaadó figyelmét felkeltik, akik számára a tudás, és a vállalkozói szellem egyaránt fontos.

- Jó eséllyel lesznek budapesti közönségének soraiban olyanok, akik első alkalommal hallanak a CCE-ről. Hogyan fogja tudni fél órában bevezetni őket a kreatív-kulturális vállalkozói szellem-fejlesztés rejtelmeibe?

- Azt remélem, hogy a személyes tapasztalataim, valamint a praxisomból származó esettanulmányok segítségével, továbbá a jelenlévők kreativitására és igényeire is építve új, és mindenki számára gondolatébresztőnek bizonyuló távlatok nyílnak majd meg.

- Előadása után egy „Kreatív hatékonyság" tréninget is tart majd. Hogyan képzeljük el ennek az egy órás szekciónak a felépítését? Milyen készségeket fog "megtornáztatni"?

- Egyszerűen csak arra van szükség, hogy legyünk nyitottak, és engedjük szabadon a képzelőerőnket! A tréning egyébként főként a vizuális gondolkodást, és a történetmesélési készséget dolgoztatja meg, és arra bátorítja a résztvevőket, hogy játsszanak. Várakozásaim szerint a közös foglalkozás új munkamódszereket és perspektívákat villant fel, melyeket a résztvevők a későbbiekben mindennapi kreatív és kulturális tevékenységeik során hasznosíthatnak.


Felkeltette az érdeklődését az interjú? Ha kíváncsi Sian Prime előadására, és részt venne a tréningjén, jelentkezzen az "Új Utak 2013 - a kreativitás fejlesztésében" címmel április 6-án a Kempinski Hotel Corvinusban tartandó konferenciára! A rendezvényen többek között a kreativitás értelmezése, jelentősége, fejleszthetősége kerül fókuszba, de szó lesz a kultúrának a vállalkozói kreativitás fokozása érdekében betöltött szerepéről is. A résztvevők az előadásokon túl kerekasztal-beszélgetésen, valamint "kreatív hatékonyság" tréningeken vehetnek részt brit előadók vezetésével. A konferencia előadóiról, részletes programjáról, valamint a jelentkezés feltételeiről minden információ megtalálható a rendezvényt szervező Arts & Business Kft. honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.