Edu-Art

Steinway zongorával gazdagodik a Debreceni Egyetem

2015.11.18. 13:28
Ajánlom
A kifejezetten hangversenytermi körülményekre tervezett és gyártott zongora a hamburgi Steinway gyárban készül, különlegessége hangzási minőségének kiemelkedő mivoltában határozható meg.

A Zeneművészeti Kar több mint két évtizedes célkitűzése egy csúcsminőségű hangversenyzongora beszerzése. Ez a karon folyó zongoratanár és zongoraművész képzésnek olyan alapfeltétele, amely lehetővé teszi, hogy a nemzetközi zenei felsőoktatásban versenyképesen jelenhessünk meg. A hangszer tehát az oktatás szempontjából döntően fontos, emellett minőségi változást hoz a debreceni koncertéletben azzal, hogy igényes lehetőséget tudunk a jövőben nyújtani neves művészek hangversenyeihez – mondta kérdésére Duffek Mihály dékán.

4E637EB2-7202-41E1-B9C4-D9BCD45C0658

4E637EB2-7202-41E1-B9C4-D9BCD45C0658

A hangszer különlegessége hangzási minőségének kiemelkedő mivoltában határozható meg. Mind a hangszer érzékeny és precíz mechanikai szerkezete, mind más építési sajátosságai olyan akusztikai lehetőséget kínálnak, amellyel minőségileg gyökeresen más koncertélmény érhető el, mint jelenleg. Nem véletlen, hogy a nagyrészt kézzel készülő, egyedi gyártású példányok nagyon keresettek a világban, strapabíró, minőségüket hosszú ideig megtartó hangszerek, semmilyen tekintetben nem jelentenek korlátot a zongorista számára: amit a művész tud, azt a zongora korlátok nélkül képes megvalósítani.

A kifejezetten hangversenytermi körülményekre tervezett és gyártott zongora a hamburgi Steinway gyárban készül, amelynek jelenleg egy európai és egy amerikai részlege van, a kettő közül – a tapasztalat szerint – a hamburgi gyár készíti a jobb minőségű modelleket. Izgalommal várjuk a napot, 2016. január 21-ét, amikor a gyár mintatermében, Hamburgban teszünk látogatást, és az ott kiállított példányok közül kiválasztjuk azt a hangszert, amely végül Debrecenbe kerül – tájékoztatott a dékán.

A zongorát szerződés szerint a gyár Budapestre szállítja, ahonnan Debrecenbe már a közbeszerzési eljárás nyertese, a hazai disztribútor juttatja el magát a hangszert és gyári tartozékait. A gyár igen kényes a szállítás körülményeire. Például ha a hőmérséklet -5 fok alatt van, akkor nem szállítanak. Ez az ötéves garancia egyik feltétele is. Ennek megfelelően – függően az időjárástól –, a hangszer akár már februárban is megérkezhet, de lehet, hogy csak kora tavasszal.

A csúcsminőségű hangszer és a stúdió közeljövőben tervezett modernizálása lehetővé teszi azt, hogy a Liszt terem a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő lemezfelvételi stúdió funkcióját is elláthassa, így a keleti régióban egyedüliként lehet olyan környezetet és technikát biztosítani, ami végső soron számottevő bevételi forrásként is szolgál majd a Zeneművészeti Kar számára – tette hozzá Duffek Mihály dékán. A hangszervásárlás 50 millió forintos célzott állami támogatással valósul meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Tánc

„Ha táncolsz, akkor biztos te is tütüben tolod” – Férfi táncosokat kérdeztünk a nemi sztereotípiákról

A #BoysDanceToo kampány kapcsán kíváncsiak lettünk arra, valóban ki vannak-e téve a férfi táncosok a negatív sztereotípiáknak. Klasszikus balett, modern- és kortárs táncosokat kérdeztünk személyes tapasztalataikról.
Vizuál

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Színház

A Radnótié a legjobb előadás a kritikusok szerint

Székely Csaba 10 című darabja a legjobb új magyar dráma díját is elhozta, míg a Sebestyén Aba rendezte előadás zenéjét is díjazták a Színikritikusdíj-átadón, ahol a színpadra lépők közösen főzték meg a szakma paprikás krumpliját.
Könyv

Újabb portréfilm készült Nádas Péterről

A tavalyi Nagyon sajnálom után újabb portréfilm mutatja be egyik legnagyobb kortárs prózaírónkat. A Természetes ellenfényt október 3-án mutatják be a Cirko-Gejzírben.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.