Edu-Art

Steinway zongorával gazdagodik a Debreceni Egyetem

2015.11.18. 13:28
Ajánlom
A kifejezetten hangversenytermi körülményekre tervezett és gyártott zongora a hamburgi Steinway gyárban készül, különlegessége hangzási minőségének kiemelkedő mivoltában határozható meg.

A Zeneművészeti Kar több mint két évtizedes célkitűzése egy csúcsminőségű hangversenyzongora beszerzése. Ez a karon folyó zongoratanár és zongoraművész képzésnek olyan alapfeltétele, amely lehetővé teszi, hogy a nemzetközi zenei felsőoktatásban versenyképesen jelenhessünk meg. A hangszer tehát az oktatás szempontjából döntően fontos, emellett minőségi változást hoz a debreceni koncertéletben azzal, hogy igényes lehetőséget tudunk a jövőben nyújtani neves művészek hangversenyeihez – mondta kérdésére Duffek Mihály dékán.

4E637EB2-7202-41E1-B9C4-D9BCD45C0658

4E637EB2-7202-41E1-B9C4-D9BCD45C0658

A hangszer különlegessége hangzási minőségének kiemelkedő mivoltában határozható meg. Mind a hangszer érzékeny és precíz mechanikai szerkezete, mind más építési sajátosságai olyan akusztikai lehetőséget kínálnak, amellyel minőségileg gyökeresen más koncertélmény érhető el, mint jelenleg. Nem véletlen, hogy a nagyrészt kézzel készülő, egyedi gyártású példányok nagyon keresettek a világban, strapabíró, minőségüket hosszú ideig megtartó hangszerek, semmilyen tekintetben nem jelentenek korlátot a zongorista számára: amit a művész tud, azt a zongora korlátok nélkül képes megvalósítani.

A kifejezetten hangversenytermi körülményekre tervezett és gyártott zongora a hamburgi Steinway gyárban készül, amelynek jelenleg egy európai és egy amerikai részlege van, a kettő közül – a tapasztalat szerint – a hamburgi gyár készíti a jobb minőségű modelleket. Izgalommal várjuk a napot, 2016. január 21-ét, amikor a gyár mintatermében, Hamburgban teszünk látogatást, és az ott kiállított példányok közül kiválasztjuk azt a hangszert, amely végül Debrecenbe kerül – tájékoztatott a dékán.

A zongorát szerződés szerint a gyár Budapestre szállítja, ahonnan Debrecenbe már a közbeszerzési eljárás nyertese, a hazai disztribútor juttatja el magát a hangszert és gyári tartozékait. A gyár igen kényes a szállítás körülményeire. Például ha a hőmérséklet -5 fok alatt van, akkor nem szállítanak. Ez az ötéves garancia egyik feltétele is. Ennek megfelelően – függően az időjárástól –, a hangszer akár már februárban is megérkezhet, de lehet, hogy csak kora tavasszal.

A csúcsminőségű hangszer és a stúdió közeljövőben tervezett modernizálása lehetővé teszi azt, hogy a Liszt terem a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő lemezfelvételi stúdió funkcióját is elláthassa, így a keleti régióban egyedüliként lehet olyan környezetet és technikát biztosítani, ami végső soron számottevő bevételi forrásként is szolgál majd a Zeneművészeti Kar számára – tette hozzá Duffek Mihály dékán. A hangszervásárlás 50 millió forintos célzott állami támogatással valósul meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.