Edu-Art

Szabadegyetemet indít a Magyar Nemzeti Múzeum

2010.10.14. 10:16
Ajánlom
Ahogy volt... úgy volt? címmel szabadegyetemet indít a Magyar Nemzeti Múzeum.

Honnan tudjuk, amit tudunk? Igaz-e az, amit most tudunk? Tudjuk-e rekonstruálni, mi, miért és hogyan befolyásolta és befolyásolja a régmúltról alkotott képünket? A tíz alkalomból álló, kérdéseket felvető, válaszok keresésére ösztönző előadássorozat gimnazisták, felvételire készülők, egyetemisták és a témák iránt érdeklődők számára egyaránt érdekes lehet. A csütörtök délutánonkénti témafelvetések a különböző álláspontok megismertetésével, ütköztetésével kibővíti és elmélyíti a fiatalok tudását.

Az előadásokon a szigorúan értelmezett történeti és régészeti témák mellett elismert szakemberek, kutatók, egyetemi tanárok segítségével más, a témához kapcsolódó tudományterületek kérdésköreit és új eredményeit is bemutatják. Az első, október 14-i előadást Főzy István paleontológus tartja Beszélgetés a 46 méteres madzagról címmel, amely 4,6 milliárd éves bolygónk történetét vizsgálja.

A továbbiakban október 28-án Játszd újra a Mohácsi csatát! címmel Baltavári Tamás a hadtörténet-kutatás rejtelmeiről, november 11-én Varga Zsuzsa Egy rémálom mindennapjai címmel a Rákosi-korszakról tart előadást.
Az előadások délután négy órakor kezdődnek. A részvétel ingyenes, előzetes regisztráció a muzeumpedagogia@hnm.hu mail címen lehetséges. Információ: 1/327-7703.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.