Edu-Art

Szabadegyetemet indít a Magyar Nemzeti Múzeum

2010.10.14. 10:16
Ajánlom
Ahogy volt... úgy volt? címmel szabadegyetemet indít a Magyar Nemzeti Múzeum.

Honnan tudjuk, amit tudunk? Igaz-e az, amit most tudunk? Tudjuk-e rekonstruálni, mi, miért és hogyan befolyásolta és befolyásolja a régmúltról alkotott képünket? A tíz alkalomból álló, kérdéseket felvető, válaszok keresésére ösztönző előadássorozat gimnazisták, felvételire készülők, egyetemisták és a témák iránt érdeklődők számára egyaránt érdekes lehet. A csütörtök délutánonkénti témafelvetések a különböző álláspontok megismertetésével, ütköztetésével kibővíti és elmélyíti a fiatalok tudását.

Az előadásokon a szigorúan értelmezett történeti és régészeti témák mellett elismert szakemberek, kutatók, egyetemi tanárok segítségével más, a témához kapcsolódó tudományterületek kérdésköreit és új eredményeit is bemutatják. Az első, október 14-i előadást Főzy István paleontológus tartja Beszélgetés a 46 méteres madzagról címmel, amely 4,6 milliárd éves bolygónk történetét vizsgálja.

A továbbiakban október 28-án Játszd újra a Mohácsi csatát! címmel Baltavári Tamás a hadtörténet-kutatás rejtelmeiről, november 11-én Varga Zsuzsa Egy rémálom mindennapjai címmel a Rákosi-korszakról tart előadást.
Az előadások délután négy órakor kezdődnek. A részvétel ingyenes, előzetes regisztráció a muzeumpedagogia@hnm.hu mail címen lehetséges. Információ: 1/327-7703.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.