Edu-Art

Szakács Ildikó: „Nem vagyok egy teátrális operaénekes”

2011.10.18. 01:26
Ajánlom
A Gilda szerepében bemutatkozó fiatal szoprán volt a 2011-es Armel Operaverseny felfedezettje – kár, hogy ilyen kategóriában nem osztottak díjat. Az Alföldi Róbert által rendezett Rigoletto szegedi bemutatója után kérdeztük tapasztalatairól.

- 2007-ben diplomáztál, azóta számos kisebb szerepben és alternatív produkcióban léptél fel. Ez volt a klasszikus kiugrási lehetőség?

- Igen, abszolút, hiszen életemben először énekeltem egy teljes szerepet végig, színpadon, zenekarral, teljes rendezésben.

- Ezért jelentkeztél az Armel Operaversenyre?

- Gilda mindig is álomszerep volt számomra, és nagyon szerettem volna megkapni. A verseny első fordulójára többek között egy Mozart-áriát vittem, ezért a második fordulóba Myslivecek: Antigona című operájának Ermione szerepére juttattak tovább. Myslivecek és Mozart egy korban éltek, és barátok is voltak. Gondolom, a Mozart-ária alapján következtettek arra, hogy megfelel a hangom a szerepre. Csak a workshopon derült ki, hogy nem én vagyok az a karakter, akit erre a szerepre kerestek. Ekkor jött az extra workshop, ahová Alföldi Róbert hívott, az eredményhirdetésen pedig megtudtam, hogy megkaptam Gilda szerepét.

- Azt mondod, álomszerep - mit jelent Gilda számodra?

- Úgy gondolom, hogy a lírai szoprán fachban Gilda az egyik legnehezebb szerep, mert amennyire lírai, annyira drámai dolgokat él meg a színpadon, és ennek hangilag is meg kell mutatkozni. Nem lehet éteri hangon végigénekelni. A Caro nomét meg a zárójelenetet persze igen, de amikor eldönti, hogy feláldozza az életét a szerelméért, ilyesmiről szó sem lehet. Szeretem a kihívásokat, és Gilda szerepe nem más, mint egy óriási kihívás. Persze van még pár ilyen szerepálmom, és kíváncsian várom, mit hoz számomra a sors.

- Milyen volt az Alföldi Róberttel közös munka?

- Amikor megtudtam, hogy enyém a szerep, megkaptam a DVD-t az egyik előadásból. Már akkor nagyon tetszett, hogy puritán a díszlet, mert tökéletesen engedi érvényesülni a szereplők arcán, mozdulatain és hangján kifejeződő érzelmeket. Nem vagyok egy tipikus teátrális operaénekes, és Robi rendezése egyáltalán nem kíván teátralitást, csak őszinte érzelmeket. Persze igazi érzelmekből egy egész életre sok lenne, amit Gilda a két óra alatt meg kell, hogy éljen a színpadon (nevet).

- Alföldi Róbert egy interjúban azt mondta, „ez egy különleges verseny, mert főleg nem abban versenyeznek az énekesek, hogyan énekelnek, hanem abban, hogy egy operaénekes ne legyen egyenlő egy jelmezbe öltöztetett oratóriuménekessel, aki elöl áll a színpadon, bámulja a karmestert, és merev mozdulatokkal megpróbál legalább olyan érzelmeket kicsalni magából, mint Mickey egér a rajzfilmekben." Ehhez képest kifejezetten nem sok színpadias elemet képzelt a rendezésébe.

- Nem, a naturalizálás, a természetesség volt végig a legfontosabb. Sem tőlem, sem Paultól (Paul Gaugler a mantovai herceg versenyszerepét énekelte Ildikó oldalán - a szerk.) nem kért olyat, ami a személyiségünktől idegen lett volna. De emellett meglátta bennem azt is, amiről még én magam sem tudtam, hogy színpadon képes vagyok rá.

- A rövid felkészülési időt követően Csehországban debütáltál a szerepben még a nyáron.

- Nagyon jó érzéssel töltött el, hogy hiába mint vendég mentem külföldre egy idegen színházba, egy kész produkcióba, egyetlen percig sem éreztem, hogy vendég vagyok - annak ellenére, hogy igen kevés ember beszélt más nyelven, mint csehül. Fantasztikus élmény volt, hogy végülis egy idegen országban léptem fel életemben először igazi nagyszínpadon, és igazán a szívemhez nőtt az egész társulat.

- Hogyan értékeled a plzenihez képest a szegedi előadást?

- Óriási változás történt: megérett bennem a szerep. Nagyon jól sikerült a június 30-i bemutató is Plzenben, de akkor alig volt időm próbálni a színpadon, nem igazán volt lehetőségem magamévá tenni a rendezői utasításokat. Természetesen tudtam a szerepet kívülről, de akkor még zeneileg sem sajátítottam el tökéletesen, és a rendezés apróságaira sem tudtam figyelni. A szegedi bemutatón, úgy érzem, már teljes mértékben sikerült megvalósítanom azt, amit Alföldi Róbert elképzelt.

- Mekkora teher volt magyar döntősként szerepelni? Hiszen mégiscsak versenyről volt szó...

- Az az igazság, hogy ezzel egyáltalán nem foglalkoztam, szóval abszolút nem éreztem tehernek.  Nem szeretek előre gondolkozni ilyesmin, és nekem már az is hatalmas ajándék, hogy ezt a szerepet elénekelhettem.

- Antigona - Gilda, oratórium - bel canto, régi zene - kortárs zene... milyen irányba tart a pályád?

- Nem tudok választani. Nagyon szeretek énekelni barokkot, oratóriumot, dalokat, klasszikust, bel cantót, kortárst, mindent. Nem is szeretnék besorolódni valahová, s örülnék, ha a klasszikus műfajokon belül mindenféle stílusban énekelhetnék továbbra is. Úgy gondolom, ez csak a javamra válik, a hátrányomra semmiképp.

- A verseny után folytatódnak tovább a hétköznapok - neked mivel telnek a következő hónapjaid?

- Elég sok mindennel, hál' Istennek. Gergye Krisztánnal dolgozom együtt a társulatában, csinálunk egy Adaptáció Trikolor című darabot a MU Színházban, melynek a zenéjét Philipp György szerkesztette. Decemberben Mozart Koronázási miséjét fogom énekelni, aztán Fehér András rendezésében a Don Pasquale Norináját, szóval sok feladat vár rám. S mivel idén is megkaptam a Fischer Annie ösztöndíjat, sok koncertem lesz ennek köszönhetően is szerte az országban. Nem fogok unatkozni egy percig sem, és remélem, már a közeljövőben visszatérhetek Plzenbe!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.
Klasszikus

Komolyzene szól a budapesti szórakozóhelyeken

A zene éjszakáján, november 16-án este hat órától éjfélig nyolc frekventált szórakozóhelyen hallhatunk ingyenes komolyzenei koncerteket. A fellépők között találjuk a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeit és Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikusokat is.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.