Edu-Art

Szalonkoncertekkel jelentkezik a Crescendo Nyári Akadémia

2012.03.29. 01:22
Ajánlom
A Szervánszky Vonósnégyes április 6-án, a nyári egyetem tehetséges növendékei pedig április 20-án lépnek fel.

A Crescendo Nyári Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány 2012 januárjától magyar és határon túli fiatal művészeket mutat be új koncertsorozatai folyamán. A fellépők a 2004 óta megrendezendő Crescendo Nyári Akadémia résztvevői közül kaptak felkérést, műsoruk barokk, klasszikus és romantikus szerzők művei közül válogatott népszerű darabokból áll. A szalonkoncertek helyszínei között szerepel a nyári akadémia otthonát biztosító Sárospataki Református Kollégium, valamint Budapesten több külföldi kulturális intézet (Osztrák Kulturális Fórum, Cseh Centrum, Finn Nagykövetség). Bécsben a Collegium Hungaricum és a Crescendo Ausztria csatlakozott a kezdeményezéshez. 2012 áprilisától a Magyar Nemzeti Galéria is társult a felnövekvő művészgeneráció bemutatkozási lehetőségét segítő rendezvénysorozat partneréül.

A koncertsorozat április 6-i hangversenyén a Magyar Nemzeti Galériában este 20 órától a Szervánszky Vonósnégyes ad koncertet. A 100 esztendeje született magyar zeneszerző, Szervánszky Endre nevét viselő Szervánszky vonósnégyes 2009-ben alakult a Liszt Ferenc Művészeti Egyetem diákjaiból. A Quartet tagjai Stefkó Mihály, Laskay Zsuzsa, Krenedits Katalin, valamint a névadó leszármazottja, a Tokióban született, Londonban és Budapesten tanult Szervánszky Natasha. A koncerten J. S. Bach, Beethoven, Debussy és Schumann vonósnégyes tételei hallhatók.

Az április 20-án péntek este 6 órai kezdettel Finn Nagykövetségen rendezendő szalonkoncertre elsősorban a Crescendo Baráti Kör tagjait várják a szervezők, így szeretnének köszönetet mondani támogatásukért. Az est folyamán a Crescendo Nyári Akadémia tehetséges énekes, fafúvós és zongorista növendékei mutatkoznak be. Krum Enikő szoprán, a Pécsi Egyetem művészeti karának hallgatója, Meláth Andrea tanítványa. Több verseny díjazottja. Tavaly debütált a MÜPA Fesztiválszínházában. Bán Annamária fuvolista a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia végzős hallgatója, professzora a nemrég elhunyt Gyöngyössy Zoltán volt. Számos versenyen ért el különböző sikereket. Legutóbb a bukaresti Jeuness Nemzetközi Fuvolaverseny döntőse lett. Pálóczy Júlia a Bartók Béla Konzervatórium másodéves zongorista növendéke. Az Országos Bartók Béla Zongoraversenyen I. díjat nyert 2008-ban, majd a 2009-es Országos Négykezes Verseny I. helyezettje lett kamaratársával.

A szalonkoncertekre a belépés díjtalan, de a termek befogadóképessége miatt előzetes jelentkezéshez kötött, amelyet a Crescendo honlapján jelzett elérhetőségekre várnak.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.