Edu-Art

Szalonkoncertekkel jelentkezik a Crescendo Nyári Akadémia

2012.03.29. 01:22
Ajánlom
A Szervánszky Vonósnégyes április 6-án, a nyári egyetem tehetséges növendékei pedig április 20-án lépnek fel.

A Crescendo Nyári Akadémiát szervező Ének a Nemzetekért Kulturális Alapítvány 2012 januárjától magyar és határon túli fiatal művészeket mutat be új koncertsorozatai folyamán. A fellépők a 2004 óta megrendezendő Crescendo Nyári Akadémia résztvevői közül kaptak felkérést, műsoruk barokk, klasszikus és romantikus szerzők művei közül válogatott népszerű darabokból áll. A szalonkoncertek helyszínei között szerepel a nyári akadémia otthonát biztosító Sárospataki Református Kollégium, valamint Budapesten több külföldi kulturális intézet (Osztrák Kulturális Fórum, Cseh Centrum, Finn Nagykövetség). Bécsben a Collegium Hungaricum és a Crescendo Ausztria csatlakozott a kezdeményezéshez. 2012 áprilisától a Magyar Nemzeti Galéria is társult a felnövekvő művészgeneráció bemutatkozási lehetőségét segítő rendezvénysorozat partneréül.

A koncertsorozat április 6-i hangversenyén a Magyar Nemzeti Galériában este 20 órától a Szervánszky Vonósnégyes ad koncertet. A 100 esztendeje született magyar zeneszerző, Szervánszky Endre nevét viselő Szervánszky vonósnégyes 2009-ben alakult a Liszt Ferenc Művészeti Egyetem diákjaiból. A Quartet tagjai Stefkó Mihály, Laskay Zsuzsa, Krenedits Katalin, valamint a névadó leszármazottja, a Tokióban született, Londonban és Budapesten tanult Szervánszky Natasha. A koncerten J. S. Bach, Beethoven, Debussy és Schumann vonósnégyes tételei hallhatók.

Az április 20-án péntek este 6 órai kezdettel Finn Nagykövetségen rendezendő szalonkoncertre elsősorban a Crescendo Baráti Kör tagjait várják a szervezők, így szeretnének köszönetet mondani támogatásukért. Az est folyamán a Crescendo Nyári Akadémia tehetséges énekes, fafúvós és zongorista növendékei mutatkoznak be. Krum Enikő szoprán, a Pécsi Egyetem művészeti karának hallgatója, Meláth Andrea tanítványa. Több verseny díjazottja. Tavaly debütált a MÜPA Fesztiválszínházában. Bán Annamária fuvolista a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia végzős hallgatója, professzora a nemrég elhunyt Gyöngyössy Zoltán volt. Számos versenyen ért el különböző sikereket. Legutóbb a bukaresti Jeuness Nemzetközi Fuvolaverseny döntőse lett. Pálóczy Júlia a Bartók Béla Konzervatórium másodéves zongorista növendéke. Az Országos Bartók Béla Zongoraversenyen I. díjat nyert 2008-ban, majd a 2009-es Országos Négykezes Verseny I. helyezettje lett kamaratársával.

A szalonkoncertekre a belépés díjtalan, de a termek befogadóképessége miatt előzetes jelentkezéshez kötött, amelyet a Crescendo honlapján jelzett elérhetőségekre várnak.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.