Edu-Art

Szerelem csütörtök is lesz Pakson

2012.03.05. 19:05
Ajánlom
Március 19-től egyhetes művészeti fesztivált rendez fiatalok és családok számára a Pro Artis művészeti iskola. Lesz dobszerda, szerelem csütörtök és szita, szita péntek is.

Másodszor rendezi meg a paksi Pro Artis Alapfokú Művészetoktatási Intézmény az összművészeti fesztivált, amelyen lesz zene, tánc, képzőművészet és színjátszás is. A programsorozat partnere a fiatalon elhunyt szekszárdi születésű író, Csengey Dénes nevét viselő kulturális központ, a paksi önkormányzat támogatásának köszönhetően minden program ingyenes - mondta Simon Péter, az iskola igazgatója.

A fesztivál a képzőművészeti tagozat kiállításával március 19-én hétfőn kezdődik a Csengey Dénes Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Színpadon a család címmel "művészkedő", zenélő szülők-gyerekek közös produkcióval állnak színpadra. Március 20-án nyílt napra várják az érdeklődőket a művészeti iskolában, a pedagógusokat pedig drámapedagógiai továbbképzésre invitálják. Hefner Erika drámapedagógus, a Csengey Dénes központ szakmai igazgatója elmondta: két szekcióban dolgoznak, az első mottója "Jó szóval oktasd, játszani is engedd!" és Tegyi Tibor drámapedagógus vezeti. A második szekció "A gyermek alapvető tevékenysége a játék" gondolat köré szerveződik és a drámapedagógia óvodai alkalmazását boncolgatja Kuszmann Nóra vezetésével.

Már korábban felvetődött, hogy szerelem csütörtök elnevezéssel rendezzenek olyan irodalmi összeállítást, amelyen szerelmes versek hangzanak el. Most a fesztivál keretében erre is lehetőség nyílik, sőt a népi mondókát alapul véve dobszerda és szita, szita péntek is lesz. A dobszerda elnevezés egy regionális ütős találkozót, illetve Garamszegi Zsolt Ütővarázs című koncertjét takarja március 21-én. Ezen a napon Pakson vendégeskedik a magyar táncegyüttesek utánpótlását negyven éve biztosító Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti tagozata. A tagozat vezetője Uhrik Dóra Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész. A Tánc Virágoskertje című műsor eligazítást nyújt a nézőnek a táncművészet sokszínű területén.

A szerelem csütörtök - hasonlóan a Színpadon a családhoz - interaktív, a vállalkozó kedvű irodalombarátok, verskedvelők előadóként bekapcsolódhatnak a paksi költők szerelmes verseiből készített zenés összeállításba.nA szita-szita péntek a szitázás technikájával megismertető interaktív foglalkozást kínál, miközben az iskola egy regionális vonós kamarazenei szakmai találkozónak ad otthont március 23-án pénteken, este pedig az Erzsébet Nagy Szállodában Húrok dallamán... címmel Földesi Lajos hegedűművész és tanítványai adnak koncertet. Szombaton, 24-én kedvező időjárás esetén térzenével hangolnak az esti jazzkoncertekre, amelyen a Csengey Dénes Kulturális Központban előbb a Borbély-Derecskei duó, majd a Sárik Péter Trió játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.