Edu-Art

Szerelem csütörtök is lesz Pakson

2012.03.05. 19:05
Ajánlom
Március 19-től egyhetes művészeti fesztivált rendez fiatalok és családok számára a Pro Artis művészeti iskola. Lesz dobszerda, szerelem csütörtök és szita, szita péntek is.

Másodszor rendezi meg a paksi Pro Artis Alapfokú Művészetoktatási Intézmény az összművészeti fesztivált, amelyen lesz zene, tánc, képzőművészet és színjátszás is. A programsorozat partnere a fiatalon elhunyt szekszárdi születésű író, Csengey Dénes nevét viselő kulturális központ, a paksi önkormányzat támogatásának köszönhetően minden program ingyenes - mondta Simon Péter, az iskola igazgatója.

A fesztivál a képzőművészeti tagozat kiállításával március 19-én hétfőn kezdődik a Csengey Dénes Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Színpadon a család címmel "művészkedő", zenélő szülők-gyerekek közös produkcióval állnak színpadra. Március 20-án nyílt napra várják az érdeklődőket a művészeti iskolában, a pedagógusokat pedig drámapedagógiai továbbképzésre invitálják. Hefner Erika drámapedagógus, a Csengey Dénes központ szakmai igazgatója elmondta: két szekcióban dolgoznak, az első mottója "Jó szóval oktasd, játszani is engedd!" és Tegyi Tibor drámapedagógus vezeti. A második szekció "A gyermek alapvető tevékenysége a játék" gondolat köré szerveződik és a drámapedagógia óvodai alkalmazását boncolgatja Kuszmann Nóra vezetésével.

Már korábban felvetődött, hogy szerelem csütörtök elnevezéssel rendezzenek olyan irodalmi összeállítást, amelyen szerelmes versek hangzanak el. Most a fesztivál keretében erre is lehetőség nyílik, sőt a népi mondókát alapul véve dobszerda és szita, szita péntek is lesz. A dobszerda elnevezés egy regionális ütős találkozót, illetve Garamszegi Zsolt Ütővarázs című koncertjét takarja március 21-én. Ezen a napon Pakson vendégeskedik a magyar táncegyüttesek utánpótlását negyven éve biztosító Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti tagozata. A tagozat vezetője Uhrik Dóra Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész. A Tánc Virágoskertje című műsor eligazítást nyújt a nézőnek a táncművészet sokszínű területén.

A szerelem csütörtök - hasonlóan a Színpadon a családhoz - interaktív, a vállalkozó kedvű irodalombarátok, verskedvelők előadóként bekapcsolódhatnak a paksi költők szerelmes verseiből készített zenés összeállításba.nA szita-szita péntek a szitázás technikájával megismertető interaktív foglalkozást kínál, miközben az iskola egy regionális vonós kamarazenei szakmai találkozónak ad otthont március 23-án pénteken, este pedig az Erzsébet Nagy Szállodában Húrok dallamán... címmel Földesi Lajos hegedűművész és tanítványai adnak koncertet. Szombaton, 24-én kedvező időjárás esetén térzenével hangolnak az esti jazzkoncertekre, amelyen a Csengey Dénes Kulturális Központban előbb a Borbély-Derecskei duó, majd a Sárik Péter Trió játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.