Edu-Art

Társadalmi Integrációs Díj, negyedszer

2012.09.21. 15:10
Ajánlom
Magyar civil szervezetek projektjeit is várják november 11-ig az ERSTE Alapítvány 610.000 Euro összdíjazású pályázatán.

Az ERSTE Alapítvány idén negyedik alkalommal hirdeti meg a Társadalmi Integrációs Díjat, melyre Közép-, és Dél- Kelet Európa 13 országból pályázhatnak civil szervezetek: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Magyarország, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Moldávia, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia. A díjra olyan non-profit szervezetek jelentkezhetnek, akik hatékony, innovatív és fenntartható projekttel sikeresen küzdenek valamely hátrányos csoport társadalmi integrációjáért (pl.: etnikai kisebbségek, mozgáskorlátozottak, homoszexuálisak, függőségben szenvedők, gyermekek, idősek, nők, hajléktalanok, romák, bevándorlók, szegények, elítéltek, menekültek stb). A pályázatokat szeptember 3. és november 11. között lehet beküldeni, a jelentkezési lap ezen a linken érhető el.

A 610 000 EUR összértékű pénzjutalmon felül a 33 győztes szervezet (30 győztes projekt, a zsűri 2 különdíja, az ERSTE csoport munkatársainak különdíja) 2 évre szóló médiatámogatást kap a helyi PR ügynökségektől. Emellett, minden döntős szervezet (kb. 130 szervezet az összes résztvevő országból) felvételt nyer az ERSTE Alapítvány NGO Akadémiájára is. Az oktatási platform célja a szervezeteken belüli, különböző területeket érintő kapacitásfejlesztés: PR és média kapcsolatok, fundraising, társadalmi vállalkozás, szervezetfejlesztés.

"Idén negyedik alkalommal írjuk ki a Társadalmi Integrációs Díjat és hatalmas örömmel tölt el minket, hogy a projekt ennyit fejlődött az elmúlt 5 évben. Egy egyszerű díj, mely 2007-ben még csak négy ország civil szervezeteit célozta meg, mára egy komplex társadalmi integrációs programmá fejlődött, mely 13 országban jön létre a 2012 és 2013 között. Hiszünk abban, hogy a civil szektor számára kiemelten fontos, hogy tevékenységük láthatóbbá váljon, így juthatnak forráshoz, és így motiválhatják a többi embert is arra, hogy ők maguk is a társadalmi jóért küzdjenek. Éppen ezért a támogatás nem ér véget a díjátadó ünnepséggel, hanem az azt követő időszakban is együtt dolgozunk a döntőbe jutott civil szervezetekkel" - hangsúlyozta Dejan Petrovic, az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjának projektmenedzsere.  

A döntős projekteket egy nemzetközi zsűri választja ki, a zsűri magyar tagja Herczog Mária szociológus. "A civil szektor Magyarországon nagyon nehéz helyzetben van, mert a megítélése, elfogadottsága és támogatása korlátozott, gyakran változik a jogi, pénzügyi feltételrendszer, többnyire rövid távú projektek, bizonytalan támogatási rendszer nehezíti a működést, miközben sok olyan feladatot láthatnának el, amelyek hatékonyabban és eredményesebben szolgálhatnák a kitűzött célokat, mint az állami, önkormányzati, vagy profitérdekelt szolgáltatók. Kevés lobbierővel és sokszor gyenge érdekérvényesítéssel rendelkeznek, nem elég ismertek, nehezen érik el a célcsoportokat.  Az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díja lehetőséget ad arra, hogy láthatóvá tegye ezeket a szervezeteket, gyakorlatokat, és a tartós médiamegjelenés, támogatás segítségével megismertesse a programokat, más megközelítési lehetőséget adva ezzel  speciális élethelyzeteknek, különösen kiszolgáltatott csoportoknak, akik megítélése többnyire előítéleteken, sztereotípiákon alapul, nem tényeken. - mondta el Herczog Mária.

Magyarországon idén második alkalommal hirdetik meg az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díját. A tavalyi évben 20 magyarországi szervezet került a döntőbe, melyből 5 magyar projektet díjazott a zsűri. A 2011-ben díjazott projektek voltak: Bódvalenke Freskófalu - Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány; Integráció korlátok nélkül: Baráthegyi Majorság - Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, Retextil, ökológiai és humán recycling program - Retextil Alapítvány; Romaprogram nem csak romáknak - Társaság a Szabadságjogokért (TASZ); Eltitkolt évek - Civil Művek Közművelődési Egyesület. "A 16.000 euró, amit megnyertünk, lehetővé tette, hogy tavaly megrendezzük a Sárkányünnepet, és fizessük a szociális munkásunk bérét fél éven át. De ennél sokkal többet kaptunk: részt vehettünk egy nagyon hasznos kommunikációs tréningen, egy még fontosabb és hasznosabb találkozón más roma projektek vezetőivel, és szeptemberben azt is megtanulhatjuk, hogy miként lehet pénzt szerezni a projekt továbbviteléhez. Az ERSTE Alapítvány nélkül biztosan nem jutottunk volna el idáig."- mondta Pásztor Eszter, a Bódvalenke Freskófalu projekt vezetője.

Az ERSTE Alapítvány 2013-as Társadalmi Integrációs Díjának nyerteseit 2013 júniusában, Bécsben, a díjátadó ünnepségen hirdetik ki.

További információért látogasson el a honlapra: http://www.socialintegration.org/


ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díj

A díjat 2007-ben alapította az ERSTE Alapítvány. Célja, hogy megjutalmazza azokat a kiemelkedő társadalmi projekteket, melyet ötletességgel és fenntarthatósággal ötvözik az innovációt amellett, hogy magas minőséget képviselnek. A Társadalmi Integrációs Díj folyamatosan fejlődik. 2007-ben még csak 4 ország (Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Szerbia és Szlovénia) szervezetei pályázhattak a díjra, ez a szám 2009-re megduplázódott (Koszovó, Macedónia, Montenegró, Románia), majd 2011-ben ismét négy országgal (Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia) bővült. A pályázók köre idén Ausztriával bővült, így már 13 ország szervezetei pályázhatnak a 2013-as Társadalmi Integrációs Díjra. Ez idő alatt majdnem 1 millió EUR-t (2007-ben 85 000 EUR, 2009-ben 295 000 EUR, 2011-ben 618 000 EUR) osztott ki az ERSTE Alapítvány közép-kelet európai civil szervezetek között.

ERSTE Alapítvány

Az alapítványt 2003-ban hozták létre, az első ausztriai takarékpénztár "Erste Oesterreichische Spar-Kasse", jogutódjaként. Az alapítvány osztalékjövedelmének egy részét Közép- és Délkelet Európa társadalmainak fejlesztésére fordítja.  Támogatja a társadalmi elkötelezettséget és a civil társadalom aktív szerepvállalását; célja, hogy közelebb hozza az embereket egymáshoz és terjessze az 1989 óta radikális változásokon átesett régió történelmét. Az Alapítvány fő tevékenységi területei: a társadalmi fejlesztés (social development), a kultúra és Európa. További információ: http://www.erstestiftung.org/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.