Edu-Art

Távol-keleti turnéra indul a Cantemus Gyermekkar

2013.07.04. 16:20
Ajánlom
2011-ben a Cantemus Vegyeskar már sikerrel szerepelt a távol-keleti országokban és várható volt, hogy ismét meghívást kap a Cantemus valamelyik kórusa. A szervezők a nyíregyházi Cantemus Kórus legrégebben alakult, a legnagyobb sikereket arató gyermekkórusát invitálták a nagy utazásra.

Az 1975-ben alakult Cantemus Gyermekkórus az évek során rengeteget változott. Az akkori lányok ma már felnőtt nők, és sokuknak most már a gyermeke énekel a kórusban. Ami állandó az Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy jelenléte. Az évek múlása ellenére a kórus mindig meg tudott újulni és mindig meg tudta őrizni - sokszor meg is haladni - az elődök által elért színvonalat.

A nagyszabású koncertsorozatra történő meghívás részben a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak, részben a Cantemus Vegyeskar két évvel ezelőtti sikeres útjának is köszönhető. A július 13-tól augusztus 1-ig tartó koncertkörút programja várhatóan sűrű lesz a gyermekkar számára. Számos koncert, mesterkurzus vár majd arra a 42 gyermekre, akik utazhatnak.

A koncertek sorát némi akklimatizálódást követően július 15-én kezdi a Cantemus Gyermekkar, ahol a Hong Kong-i kórusfesztivál nyitókoncertjén - mint meghívott együttes, versenyen kívül - mutatkoznak be rövid műsorral. 17-én egy két félidős, nagy koncertet adnak a Hong Kong Cultural Centre hangversenytermében, július 18-án pedig a fesztivál zárókoncertjén lépnek fel, melynek keretében Szabó Dénes karnagy életmű-díjat vehet át a fesztivál szervezőitől.

Július 19-én már a kínai Guangzhou város Xinhai koncerttermében hallhatja a közönség a kórust. Július 21-én ismét repülőre ülnek, hogy a tajvani fesztivál nyitókoncertjén - szintén meghívott kórusként - énekelhessenek a gyermekkar tagjai, majd még további koncerteket adnak többek között a tajvani nemzeti hangversenyteremben és más koncerttermekben. Az igen izgalmasnak és tartalmasnak ígérkező utazásról augusztus 2-én térnek haza a nyíregyházi énekesek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.